pixel.png

Până acum, cele mai comune simptome ale noului coronavirus sunt: febră, tuse şi dificultatea de a respira. Însă, unele cercetări sugerează că este posibil ca virusul să cauzeze diaree, vărsături şi alte simptome digestive.

Un nou studiu publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie a vizualizat prevalenţa simptomelor digestive în cazurile confirmate de coronavirus. Din 204 pacienţi din China care erau infectaţi cu COVID-19, 48,5% dintre ei au ajuns iniţial la spital cu probleme digestive, nicidecum respiratorii, arată cercetarea. Cel mai comun simptom digestiv în rândul grupului de persoane infectate a fost pierderea apetitului, urmat de diaree, vărsături şi dureri de stomac, raportează autorii studiului. Cercetătorii au observat de asemenea şi că cei care s-au confruntat cu simptome digestive tindeau ca starea lor să se înrăutăţească.

Autorii studiului au oferit câteva posibile motive pentru care COVID-19 ar putea cauza simptome digestive. În primul rând, se crede că noul coronavirus se leagă de celulele receptoare numite ACE2. Ficatul reacţionează prin crearea unor noi celule, crescând astfel numărul de receptori ACE2 şi, ca rezultat, apare deteriorarea ţesutului ficatului. Un alt motiv ar putea fi dezechilibrul bacteriilor din tractul gastrointestinal, iar astfel apar simptomele digestiv. O altă posibilitate ar fi faptul că virusul declanşează un răspuns inflamator al sistemului digestiv, arată autorii studiului.

<!–

Formul de quiz

–>

Bineînţeles, nu toate cercetările care au în vedere COVID-19 sugerează că simptomele digestive sunt prevalente în rândul persoanelor infectate. Într-un alt studiu privind simptomele COVID-19, publicat în Jurnalul de Medicină New England, diareea nu era deloc comună în rândul persoanelor confirmate de coronavirus. Mai exact, din 1,099 pacienţi din China, doar 3,8% au menţionat că s-au confruntat cu acest simptom şi 5% au raportat vărsături şi stări de greaţă.

 

Preluat de la: csid.ro