pixel.png
Suntem în plin sezon estival, iar produsele de protecţie solară au devenit obligatorii în rutina de îngrijire a pielii de zi cu zi. Indiferent că stăm la plajă sau ieşim în aer liber, este important să aplicăm produse cu factor de protecţie care devin o barieră contra acţiunii razelor ultraviolete ale soarelui. Foarte mulţi dintre noi verifică doar gradul de protecţie SPF, care se refera la UVB însă nu şi cel contra razelor ultraviolete de tip A.
 
Diana Baicu, consultant în industria de frumuseţe profesională, explică diferenţa între UVA şi UVB, precum şi modul corect de aplicare al produsului de protecţie solară, respectiv când acesta îşi pierde rapid din beneficii.
 
<!– Adevăratul motiv al despărțirii dintre Lidia Buble și Răzvan Simion. Nimeni nu se aștepta la asta!–> CITESTE PE EVZ.RO: Adevăratul motiv al despărțirii dintre Lidia Buble…
<!– Klaus Iohannis a semnat decretele. Mai multe legi vor intra în Monitorul Oficial–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Klaus Iohannis a semnat decretele. Mai multe legi…
“Este foarte important să aplicăm zilnic, dimineata un produs care are factor de protecţie. Indiferent că este vară sau iarnă. Soarele este cel mai mare inamic al pielii atunci când vorbim de îmbătrânirea prematură, iar 85% din cancerele de piele sunt determinate de expunerea la soare.

 
Este important să ştim că produsul pe care îl folosim trebuie să fie eficient atât contra razelor UVB, cât şi UVA. De multe ori facem greşeala că verificăm doar SPF-ul (Sun Protection Factor), marcat pe produse. De exemplu, dacă scrie SPF 50 înseamnă că ne protejează împotriva razelor de tip B (UVB), cele responsabile de înroşirea si arderea pielii.  Dar există şi razele de tip A, care sunt mai periculoase, pentru că sunt responsabile, în mare parte, de apariţia cancerului de piele şi de îmbătrânire, şi ele acţionează mult mai profund. UVA sunt radiaţii cu lungime de undă lungă care pătrund mult mai adânc în piele şi care nu sunt filtrate de către nori, sticlă, adică nu suntem protejaţi de ele atunci când suntem în încăperi vitrate sau în maşină. Ele nu se simt imediat pe piele, dar sunt responsabile de îmbătrânirea pielii şi determină reacţii alergice ale pielii şi riduri profunde, cât şi apariţia cancerului de piele. Ele sunt mai periculoase şi din punct de vedere cantitativ pentru piele pentru întrucât cantitatea de raze ultraviolete care ajunge la suprafaţa pamantului este de 100 de ori mai mare decât cantitatea de raze UVB.
 
Trebuie întotdeauna să ne uităm ca produsele să fie eficiente pentru ambele tipuri de ultraviolete. Produsele care protejaza impotriva UVA au marcat pe ambalaj un cerc in interiorul caruia este inscriptionat UVA. În cazul lor avem două sisteme de numerotare – fie sistemul japonez unde se marchează cu +: A+, A++, A+++ şi A++++, sau sistemul englezesc cu *  Există două tipuri de filtre solare în functie de provenienţa lor: filtre minerale sau fizice şi filtre sintetice sau chimice. Cele mai cunoscute filtre minerale sunt dioxidul de titanium si oxidul de zinc care în general sunt fotostabile. Produsele cosmetice moderne conţin micro şi nano molecule incapsulate într-un element inorganic cu scopul de a obţine un produs cu o textură mai uşor de aplicat pe piele şi care să nu lase pelicula albă care poate să deranjeze. Există multe tipuri de filtre sintetice, aproximativ 26 în Europa”, explică Diana Baicu.

Ne mai bronzăm dacă aplicăm SPF?

Multor persoane le place pielea bronzată, iar astfel se tem că, odată ce folosesc produse cu SPF 50, pielea lor nu va mai căpăta nuanţa arămie dorită. Specialistul desfiinţează acest mit.
 
„Produsele performante de protecţie solară conţin şi acceleratori de bronzare, astfel că, deşi aplicăm produs de maximă protecţie, pielea se poate bronza în continuare, însă fără riscuri. Aceste produse stimulează secreţia de melanină, astfel că ne vom putea bronza in deplina protectie. Bineînţeles că nu ne vom bronza atât de repede şi de intens dacă aplicăm SPF 50 comparativ cu situaţia în care nu folosim niciun produs, însă înlăturăm riscul de a ne îmbolnăvi şi de a îmbătrâni pielea”, spune Diana Baicu. 

Cât de mult produs aplicăm pe piele?

„Este importantă şi cantitatea de produs pe care o aplicăm pe piele. Pentru ten avem nevoie de 1,25 ml de produs, cât o migdală. Pentru corp avem nevoie de 30 ml. În funcţie de SPF-ul produsului, aplicăm mai des sau mai rar. Dacă avem SPF 50, de exemplu, presupunând că pielea se înroşeşte uşor după 10 minute de stat în soare fără nicio protecţie, aplicând produsul cu SPF 50 putem sta la soare de 10 ori mai mult decât am putea sta fără protecţie. Adică 500 de minute, însemnând puţin peste 8 ore, după care ne vom arde. Însă, atenţie, doar dacă nu intrăm în apă sau transpirăm si dacă am aplicat o cantitate suficientă de produs, cazuri în care trebuie să reaplicăm produsul la fiecare două ore sau de câte ori intrăm în apă”, declară Diana Baicu.

Pudra cu SPF

Unul din cele mai interesante şi căutate produse în prezent este pudra cu SPF.
 
„Pudra SPF poate fi o soluţie practică şi estetică. Pudra este translucidă şi o aplicăm peste alt produs de protecţie, sau ca atare. Este o pudră-pulbere minerală, care creează un scut invizibil. Nu este colorată, se adaptează la orice nuanţă a pielii. Nu conţine filtre chimice, acizi graşi polinesaturaţi (PUFA), AHA/Vitamina A, fără efect de albire şi fără parfumuri”, explică Diana Baicu.

Spray SPF

În cazul in care aplicam un produs cu protecţie solară sub formă de spray, este foarte greu să dozăm cantitatea. În acest caz se recomandă ca produsul să fie pulverizat pe palmă şi, după aceea, să fie aplicat pe corp.
 

Preluat de la: csid.ro