diabet-gestational.jpg

Ce este diabetul gestational?

Cunoscuta si ca diabet de sarcina, afectiunea apare din cauza imposibilitati organismului de a secreta suficienta insulina pentru a mentine glicemia in limite normale.

Spre deosebire de celelalte tipuri de diabet (I si II), ce se mentin toata viata, diabetul gestational dispare, in cele mai multe dintre cazuri, dupa nastere.

Sarcina aduce cu sine un intreg sir de schimbari hormonale pentru viitoarea mama. In unele cazuri, hormonii secretati de placenta blocheaza activitatea insulinei, astfel ca pentru a mentine glicemia in valori normale, este nevoie de un plus de insulina.

Cresterea valorilor glicemiei pot afecta astfel si cresterea, si dezvoltarea fatului, dar si un nivel scazut de glicemie la copilul nou-nascut, precum si valori mari ale tensiunii arteriale la mama.

 

Cuprins
Ce este diabetul gestational?
Simptomele diabetului gestational si factorii de risc
Diagnosticul de diabet gestational
Tratamentul pentru diabet gestational si evolutia dupa nastere

sus

Simptomele diabetului gestational si factorii de risc

Factori de risc

Cele mai predispuse femei, viitoare mame, de a dezvolta aceasta forma de diabet sunt cele care:
• au dezvoltat o forma de diabet gestational la o sarcina anterioara
• sunt supraponderale
• au o varsta mai mare de 35 de ani
• au in familie cazuri de diabet zahart de tip II
• au nascut un copil cu greutate mai mare de 4 kg
• prezinta ovare polichistice
• fumeaza
• au hipertensiune arteriala
• au antecedente de avorturi spontane

Simptome
Cele mai frecvente simptome nu se deosebesc cu mult de cele obisnuit intalnite in sarcina. Dar, se impune un plus de atentie pentru accentuarea starii de oboseala, uscaciunea gurii, senzatie de sete permanenta, vedere incetosata, urinari dese, senzatie crescuta de foame.

sus

Diagnosticul de diabet gestational

Diabetul gestational este diagnosticat intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. Cu cat sarcina avanseaza, cu atat hormonii vor opune rezistenta insulinei, iar corpul devine insulino-dependent.

Atunci cand exista suspiciuni pentru acest diagnostic, se face asa numitul test de toleranta orala la glucoza. Pentru aceasta, cu o noapte inainte de efectuarea testului si in dimineata respectiva, pacienta nu va manca si bea.

Dupa o proba de sange, pentru a urmari nivelul glicemiei pe nemancate, pacienta va bea o solutie cu zahar (75 g de glucoza), ce va fi urmata la o ora, respectiv doua, de alte teste de sange pentru a urmari evolutia organismului la glucoza.
Asadar, testul de toleranta la glucoza presupune efectuarea a trei glicemii. 

1. Pe nemancate (normal < 92 mg/dl)
2. La o ora dupa ingestia solutiei cu 75 g glucoza (normal < 180 mg/dl)
3. La doua ore dupa ingestia solutiei cu 75 g glucoza (normal < 153 mg/dl).

Conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA), se considera diabet gestational daca cel putin una din aceste trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit ca normal. 

In functie de rezultatul testului, viitoarea mamica va afla care sunt urmatorii pasi de facut de la medicul diabetolog.

sus

Tratamentul pentru diabet gestational si evolutia dupa nastere

Controlul glicemiei este cel mai important pas pe care il are de facut o femeie insarcinata diagnosticata cu diabet gestational.
De asemenea, respectarea planului alimentar este o alta parte importanta a tratamentului.

Atunci cand programul de exercitii si regimul alimentar nu dau rezultate, medicul diabetolog poate hotari administrarea tratamentului injectabil cu insulina, iar medicul obstetrician poate solicita efectuarea unor ecografii suplimentare pentru a urmari evolutia fatului.

Evolutie dupa nastere

De obicei, diabetul gestational dispare dupa nastere, dar este posibil sa reapara la o sarcina viitoare. Se recomanda efectuarea unui nou test de tolerant la glucoza dupa 6 saptamani de la nastere, iar daca valorile glicemiei nu au scazut, exista riscul ca mama sa dezvolte diabet de tip II.

Preluat de la: csid.ro