a12.jpg
ZIPHOUSE Fashion Hub a reunit pe 19 noiembrie, curent, la conferința anuală MOLDOVA IN FASHION CONFERENCE 2021, șapte experţi (experte) internaţionali (internaționale) din Italia, Marea Britanie, Spania și Țările de Jos pentru a familiariza industria fashion din Moldova cu noile abordări din sectorul industriei ușoare care jonglează între sustenabilitate și lumea virtuală.

În parteneriat cu IED ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN și cu profesioniști (profesioniste) din domeniu, evenimentul și-a propus să introducă concepte și tendințe inovatoare în modă pentru designerii locali, antreprenorii din sectorul industriei ușoare, dar și pentru studenții și profesorii din instituțiile de profil.

Provocările determinate de pandemie au impulsionat transformarea digitală a industriei, totodată creând oportunități pentru dezvoltarea industriei textile, pentru accelerarea procesului de creare a produselor prin procese sustenabile, pentru dezvoltarea de noi modele de business bazate pe circularitate, pentru reducerea deșeurilor și reciclare.

Vezi 10 concepte inovatoare extrase din cadrul conferinței.

# Disciplinele hibride vor profila noi specialități, dar și noi tehnologii de creare a produselor fashion la intersecția dintre textile, fabricare digitală și biologie.

# Tehnologii digitale de modelare 3D – pe lângă avantajul de cost-eficiență și de accelerare a procesului de producere a hainelor, sunt o alternativă pentru designeri de a crea colecții virtuale și de a le produce doar dacă sunt aprobate spre fabricație, reducând costurile pentru crearea unei colecții reale, dar și o soluție sustenabilă pentru mediu.

# E-textile – textile inteligente încorporate cu senzori pentru monitorizarea ritmului cardiac spre exemplu, monitorizarea activității creierului, a activității musculare, senzori imprimați pentru monitorizarea frecvenței respiratorii și pentru menținerea temperaturii corpului. Iar tehnologia nanotextilelor este o alternativă la utilizarea produselor chimice în finisajele textilelor pentru proprietățile antibacteriene și antifungice.

# Biotehnologie – materialele bio și poliesterii biodegradabili sunt create din plante: alge, extrase din copaci, pectina din mere și fibre de portocale, care sunt utilizate pentru producerea sacoșelor bio, a textilelor cu noi proprietăți, mai moi și mai ușoare. Un înlocuitor al pielii naturale este obținut din micelii de ciuperci, țesătura numită Mylo fiind utilizată de marile branduri internaționale în colecțiile sale.

# Importanța datelor pentru sustenabilizarea procesului de producere în fashion – prezicerea trendurilor, a schimbărilor climatice, a comportamentului consumatorului sunt factori-cheie în crearea eficientă, dar și în nișarea produselor fashion, acestea fiind cât mai aproape de consumator, astfel reducând crearea deșeurilor.

# Datorită tehnologiilor digitale, vor fi dezvoltate noi modele de business, în care produsele pot fi comandate doar după prototiparea virtuală, așa numita Fashion on Demand, prin comerțul electronic, evitându-se astfel poluarea mediului cu produse neutilizate. Noile tehnologii permit personalizarea produselor și adaptarea la cerințele clienților.

# Imprimarea digitală versus metode tradiționale de imprimare a textilelor oferă posibilitatea utilizării unei game nelimitate de culori, un proces de fabricație simplificat și mai rapid, reduce deșeurile postproducție prin utilizarea cu 10 % mai puțină vopsea, cu 75 % mai puțină energie și cu 95 % mai puțină apă.

# Inteligența artificială permite utilizarea realității augmentate și virtuale la prevalidarea colecțiilor, la personalizarea produselor și la promovarea brandurilor de către influencer-i virtuali și la prezentări de modă digitale.

# Moda circulară – trecerea de la fast fashion, concept utilizat de către retailer-i pentru a răspunde rapid la noile trenduri prin crearea mai multor colecții într-un sezon, la un model de modă circulară bazat pe conceptul de reutilizare și reciclare, consum conștient, reducând cantitatea de deșeuri dăunătoare mediului înconjurător.

# Fashion blockchain poate transforma modalitatea de achiziție, de producere, dar și de vânzare a produselor de modă, astfel devenind procese transparente prin încorporarea continuă a tuturor informațiilor și incriptarea lor pe întreg lanțul valoric.

Evenimentul MOLDOVA IN FASHION CONFERENCE 2021 a fost organizat cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului, finanțată de Agenția de Dezvoltare a Statelor Unite (USAID), un proiect EDGE Buy-in, și al Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA) finanțat de USAID și de Guvernul Suediei.

ZIPHOUSE Fashion Hub este platforma creativă și inovatoare care urmărește să modeleze viitorul industriei modei din Republica Moldova. Conectat la Universitatea Tehnică a Moldovei, ZIPHOUSE oferă oportunități de dezvoltare, învățare, colaborare și accelerare în fashion design.

Preluat de la: diez.md