pixel.png

Doctorul Mehmet Oz este subiectul celei mai noi controverse privind pandemia de coronavirus. El a declarat recent, în cadrul unei emisiuni TV la postul Fox News, că „redeschiderea şcolilor nu ne-ar costa decât 2 sau 3 procente în plus la rata mortalităţii din cauza COVID-19”.

Medicul a fost invitat în emisiunea lui Sean Hannity pentru a discuta despre pandemia de coronavirus şi despre cum putem reveni la normalitate.

Într-o exprimare mai mult decât cinică, el a sugerat că redeschiderea şcolilor ar duce la recăpătarea optimismului în rândul cetăţenilor americani, costul fiind de „doar” câteva milioane de decese, dacă ne raportăm la cele 2-3 procente amintite.

<!–

Formul de quiz

–>

El spune că doar a citat dintr-un articol publicat recent de revista The Lancet, dar ceea ce i-a ieşit pe gură este complet pe dos faţă de ceea ce se afirmă în studiul respectiv, şi anume că închiderea şcolilor poate reduce cu doar 2-4% mortalitatea cauzată de COVID-19 şi că distanţarea socială este măsura cea mai eficientă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

„Educaţia copiilor este foarte importantă (…) Redeschiderea şcolilor, cu riscul de rigoare în privinţa transmiterii coronavirusului, ar putea fi un compromis pe care unii oameni l-ar lua în considerare”, a declarat dr. Oz în cadrul emisiunii TV.

Cum era de aşteptat, reacţiile internauţilor au fost dure la adresa afirmaţiilor doctorului Oz.

  • Soledad O’Brien: Dumnezeule mare. Ce spune dr. Oz e nebunie curată!
  • Bradley M. Poss: Doctorului Oz ar trebui să i se retragă licenţa medicală pentru declaraţia halucinantă făcută.
  • John Pavlovitz: Când s-a transformat dr. Oz în dr. Frankenstein?
  • Dr. Kathie Allen: Ce s-a ales de „Mai întâi să nu faci rău pacientului”, dr. Oz? Serios, nu ar trebui să mai practice medicina… 

În America sunt confirmate la acest moment peste 675.000 de cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 şi s-au înregistrat aproape 35.000 de decese. La nivel mondial, datele colectate de Centrul Johns Hopkins arată că există peste 145.000 de decese cauzate de COVID-19.

Preluat de la: csid.ro