Zeci de mii de polonezi au ieșit în stradă pentru a protesta în ianuarie curent, când a intrat în vigoare o decizie a Tribunalului Constituțional din octombrie 2020, care prevede faptul că întreruperea sarcinii cu defecte fetale este neconstituțională, eliminând cel mai frecvent caz folosit pentru avortul legal.
Activiștii spun că Izabela, o femeie de 30 de ani, aflată în săptămâna a 22-a de sarcină, despre care familia ei a spus că a murit de șoc septic după ce medicii au așteptat ca inima bebelușului ei să nu mai bată, este prima femeie care a murit ca urmare a deciziei. Guvernul spune că decizia nu este responsabilă pentru moartea ei, acest caz fiind mai degrabă o eroare a medicilor.
Izabela a ajuns la spital în septembrie, după ce i s-a rupt apa, potrivit familiei. Ecografiile au arătat că fătul avea numeroase malformații.
–> <!–
–>
„Copilul are 485 de grame. Deocamdată, din cauza legii avortului, trebuie să aștept. Nu pot face nimic. Medicii o să aștepte până moare sau se întâmplă ceva, iar dacă nu, pot să fac septicemie”, i-a scris Izabela mamei sale într-un mesaj, potrivit postului TVN24.
Când ecografia a arătat că fătul este mort, medicii de la spitalul din Pszczyna, în sudul Poloniei, au decis să facă cezariană. Avocata familiei, Jolanta Budzowska, afirmă că inima Izabelei s-a oprit în drum spre sala de operație și a murit, în ciuda eforturilor medicilor de a o resuscita.
Avocata a deschis o acțiune legală pentru tratamentul primit de Izabela, acuzându-i pe medici de malpraxis, dar spune în același timp că moartea ei este „o consecință a legii”.
Într-o declarație pe site, spitalul Pszczyna se arată solidar cu durerea celor afectați de moartea Izabelei, în special cu familia ei.
„Trebuie subliniat că deciziile medicale au fost luate ținând cont de prvederile legale și standardele de conduită din Polonia”, se precizează în declarație.
Spitalul a anunțat vineri că doi medici care erau de gardă când a murit Izabela au fost suspendați. Colegiul Medicilor din Polonia nu a emis nicio declarație deocamdată.
#Nu încă una
În momentul în care cazul a ajuns în atenția publicului, ca urmare a unui tweet al avocatei Jalonta Budzowska, hashtag-ul #anijednejwiecej sau „nu încă una” s-a răspândit pe rețelele de socializare și a fost preluat de protestatarii care solicită o modificare a legii.
Cu toate acestea, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia respinge afirmațiile conform cărora decizia Tribunalului Constituțional ar fi de vină pentru moartea Izabelei, atribuind-o unei greșeli a medicilor.
„Când vine vorba de viața și sănătatea mamei… dacă este în pericol, atunci întreruperea sarcinii este posibilă și decizia nu schimbă nimic”, a declarat vineri prim-ministrul Mateusz Morawiecki.
Deputatul PiS Bartlomiej Wroblewski a declarat pentru Reuters că cazul nu ar trebui „instrumentalizat și folosit pentru a limita dreptul la viață, la uciderea tuturor copiilor bolnavi sau cu dizabilități”.
Activiștii, însă, spun că decizia i-a făcut pe medici să se teamă să întrerupă sarcina chiar și atunci când viața mamei este în pericol.
„Cazul Izabelei arată clar că decizia Tribunalului Constituțional a avut un efect înfricoșător asupra medicilor”, a declarat Urszula Grycuk de la Federația pentru Femei și Planificare Familială pentru Reuters.
„Nici o condiție care nu ar trebui pusă la îndoială – viața și sănătatea mamei – nu este întotdeauna recunoscută de medici pentru că le este frică”.
„Atât familia Izabelei, cât și eu personal sper că acest caz… va duce la o schimbare a legii în Polonia”, a declarat avocata familiei.
Președintele Poloniei a propus anul trecut modificarea legii pentru a face posibile avorturile în cazurile în care fătul nu este viabil. Parlamentul dominat de PiS nu a dezbătut încă proiectul de lege.
Preluat de la: diez.md