suc-de-portocale.jpg

Sunteţi răciti şi vă doare gâtul? Atunci evitaţi sucurile de citrice şi pe cele de roşii, pentru că acestea irită mucoasele! La fel şi condimentele, băuturile carbogazoase şi mâncărurile uscate. Nu trebuie să exageraţi nici cu tabletele pentru dureri de gât. Să aflăm care este doza corectă!
 
Perioada de incubaţie a unei viroze banale durează 3 zile.

În acest timp, apare o mică inflamaţie la nivelul faringelui, însoţită de durere. Dacă apelaţi la bomboane pentru calmarea durerilor, nu vă autoadministrati mai mult de 4 pe zi. Iar numărul total al acestora nu trebuie să depăşească 20.
 
„Efectul acestora este maxim în primele 3-4 zile, după care gustul, faringele, totul se obişnuieşte cu acel medicament şi efectele nu mai sunt extraodintatre după 5-7 zile”, spune dr. Ioana Vodă, medic specialist ORL.
 
Abuzul lor poate să producă o aciditate, o modificare de pH a condiţiilor locale şi, în loc să facă bine, pot să stimuleze alţi germeni pe care noi îi avem în cavitatea bucală, cum ar fi candida.
 
Durerile pe care le simţiţi la nivelul gâtului pot trece spontan în cel mult 5 zile. În această perioadă, încercaţi să nu vă iritaţi suplimentar mucoasa faringiană cu băuturi fierbinţi, reci sau carbogazoase.
 
„Şi un ceai foarte fierbinte arde mucoasa şi determină o iritaţie, precum şi o apă carbogazoasă foarte rece irită şi nu ajută deloc o faringită să se vindece singură”, spune medicul ORL.
 
Şi roşiile pot fi iritante, la fel ca sarea şi absolut toate condimentele. Acestea distrug perii microscopici care se găsesc pe mucoasa faringiană şi inflamaţia se accentuează.
 
„Foarte uşor germenii pe care noi îi aspirăm pătrund mai uşor în straturile superficiale ale mucoasei şi se înmulţesc şi, de la o simplă viroză, se ajunge la complicaţii bacteriene”, spune dr. Elena Lăţcan, medic primar ORL.
 
Mâncarea uscată este un alt factor iritant pentru faringe în perioada unei viroze. Aşa că este indicat să alegeţi supele şi specialităţile cu sos. Alcoolul şi ţigările au acelaşi efect iritant, dar mai puternic de 100 de ori decât orice aliment.

În privinţa citricelor, părerile sunt împărţite. Citricele sunt bune în viroze pentru că furnizează vitamina C. Sunt însă interzise persoanelor care au reflux gastroesofagian.
 
„Citricele nu fac decât să stimuleze sucurile gastrice şi să dea arsuri mult mai grave la nivel de faringe şi la nivel de esofag”, spune dr. Ioana Vodă.
 
„Dacă pe aciditatea respectivă îi adaugi în plus această aciditate îi faci foarte mult rău, apar dureri şi mai intense şi, cel mai rău, îţi dezvolţi ciuperca candida”, spune dr. Elena Lăţcan.
 
În acest caz, apar expectoraţii puternice, chiar cu desprinderea unor părţi din mucoasă. În plus, candida poate inhiba acţiunea antibioticelor recomandate în suprainfectarea bacteriană a unei viroze. 

Preluat de la: Csid.ro