2Q1HV8qmrgxlGoTZjr1-6w.jpg
Achiziționarea unui apartament într-o casă nou construită este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Oare va arăta așa cum e proiectată? Voi fi nevoit să plătesc mai multe costuri suplimentare? Dacă nu va mai fi contruită? Și asta nu e tot. O altă grijă e legată de apartamente. Se pare că prețul scăzut trebuie să aducă după sine și o mulțime de capcane. Vedeți mai jos o listă de lucruri pe care trebuie să le faceți ca să vă protejați când cumpărați o casă într-o clădire nouă.

# Voi cumpăra un apartament într-o clădire nouă, iar aceasta nici măcar nu va fi dată în exploatare

Acum 15 ani, aceasta era un lucru normal. Nu și acum. În prezent, există multe legi care apără cumpărătorul, iar compania este obligată să informeze clientul permanent despre pașii de construcție. În cazul în care lucrătorii știu că vor întârzia cu termenele limită, ei sunt obligați să anunțe cumpărătorii și să modifice contractul de achiziție.

Totuși, chiar și așa sunt riscuri pe care fiecare cumpărător și le asumă. Iar un caz recent este și despre blocul locativ din sectorul „Palmieri și stele” unde aproximativ 400 de moldoveni au pierdut circa 4 milioane de euro în urma unei investiții imobiliare. 

# Îmi vor fi impuse condiții nefavorabile pentru ipotecă/ credit imobiliar

Ca o regulă, pentru astfel de împrumuturi rata este semnificativ mai mică decât cea medie. În această vară, mai multe bănci comerciale din Republica Moldova oferă credite imobiliare la promoție cu rata de 7%. De obicei, această ofertă este valabilă pentru primul an, ulterior se aplică politica generală de oferire a creditelor imobiliare unde rata medie este 10-13%, în funcție de banca aleasă. La toate acestea se mai adaugă și comisioanele băncii, iar dobânda anuală efectivă (DAE) ajunge la 15%-19%.

# Atunci când ne vom muta, casa nu va fi conectată la toate serviciile necesare! 

Și acest lucru se poate întâmpla! Însă pentru a evita orice situații neplăcute, nu semnați actul de primire al apartamentului până nu verificați dacă sunt toate serviciile care erau indicate în contract.

NA0aLmWE8arm0XxM8JdT6g

# Niciodată nu știi la ce să te aștepți când e vorba despre un bloc nou! Este ca o junglă de beton – nici curți, nici parcuri, nici parcări și nicio infrastructură! 

Mulți se tem că odată ce va fi contruită, casa nu va mai avea nicio infrastructură! Acest lucru este însă puțin probabil. Din cauza competiției acerbe, constructorii de blocuri vor să doteze casa cu toate necesitățile, pentru a-și atrage cât mai mulți cumpărători. Aceștia țin și la reputația lor, iată de ce, dacă au promis un teren de joacă și un strat de flori, probabil că așa vor și face. Dacă nu imediat, la scurt timp după aceea.

Totuși, cea mai frecventă problemă cu care se confruntă cumpărătorii este calitatea lucrărilor în blocurile noi și aici vorbim de la geamuri, cazane, pereți, caloriferele și până la izolarea fonică, care practic în majoritatea cazurilor lipsește și poți să auzi vecinii chiar cum vorbesc la telefon.

# Cu apartamentul e clar! Dar dacă vreau o mansardă, iar clădirea nu va fi contruită până la capăt?

În principiu, atunci când vrei să cumperi o mansardă, trebuie să ții cont de aceleași sfaturi ca și în cazul unui apartament. Verifică documentele și trecutul companiei de construcții, și în funcție de reputația acestuia, vei ști dacă merită să ai încredere, dându-i banii tăi, sau nu. Dacă alegi opțiunea la cheie, trebuie să-ți asumi riscul de calitatea lucrărilor și a mobilierului care va fi instalat. Uneori, acesta poate fi de nivel inferior, iar în scurt timp să te confrunți deja cu probleme și să fii nevoit să faci lucrări de reparație, ceea ce înseamnă că va trebui să mai scoți câteva sute de euro din buzunar.

#Apartamentele noi au și avantaje

– confortul sporit față de cele din blocurile vechi;
– posibilitatea alegerii finisajelor dorite, design, modificare de proiect;
– instalații noi;
– izolația termică exterioară
– centrala termică inclusă (în majoritatea cazurilor);
– suprafața generoasă a teraselor sau balcoanelor;
– locul de parcare la subsolul imobilului sau în exterior;
– curtea amenajată, teren de joacă pentru copii
– scara blocului curată, uneori este asigurată și cu pază;

#Aspecte importante când procurăm apartament în bloc nou  

Pentru a avea siguranța că achiziționați un apartament de calitate, trebuie să verificați următoarele aspecte :

– pereții interiori;
– orientarea acoperișului blocului, materiale folosite pentru realizarea acestuia;
– eventuale infiltrații de apă în subsol (terenul pe care a fost construit);
– gradul de luminozitate al apartamentului în diverse momente ale zilei;
– vecinii ansamblului,
– cuantumul lunar la întreținere (unde este cazul);
– frecvența mijloacelor de transport în zona (mai ales dacă este vorba despre un imobil aflat la periferia orașului).

După verificarea acestor aspecte recomandăm clienților interesați să ceară opinia celor care deja locuiesc în respectivul imobil, mergând la apartamentele vecine care sunt deja locuite.

Preluat de la: Diez.md