pixel.png

De cele mai multe ori tributul pentru o pereche de pantofi sau de sandale noi o reprezintă bătăturile. Deloc plăcute, uneori chiar foarte deranjante acestea nu trebuie tăiate, sparte şi nici tratate cu medicamente neprescrise de un medic specialist. Vine cu detalii importante despre cauzele apariţiei bătăturilor dr Gilia Oprea, medic primar dermatovenerologie.

CSÎD: De ce apar bătăturile?
Dr Gilia Oprea:
Bătăturile apar prin frecare sau presiune îndelungată exercitată asupra pielii în mod repetat.
CSÎD: Există situaţii sau pantofii care favorizează apariţia bătăturilor?
Dr Gilia Oprea:
Sunt favorizate de defecte ortopedice ale poziţiei piciorului, încălţăminte prea strâmtă, igiena necorespunzătoare.
CSÎD: Cum se formează bătăturile?
Dr Gilia Oprea:
Se formează ca reacţie de apărare a pielii la traumatismele minime repetate, şi apar prin îngroşarea straturilor de keratină ale epidermului.

Bătături – tratamente

CSÎD: Cum se tratează bătăturile fără medicamente?
Dr Gilia Oprea:
Tratamentul constă în băi în apă călduţă, urmate de abraziune mecanică, după aplicaţii de substanţe cu efect keratolitic sub formă de pansamente ocluzive, primite la recomandarea medicului dermatolog în funcţie de forma, dimensiunea bătăturii, localizarea acesteia la nivelul elementelor anatomice ale piciorului.
CSÎD: Unele persoane apelează la substanţele cu efect keratolitic…
Dr Gilia Oprea
: Nu este recomandată utilizarea substanţelor cu efect keratolitic fără un consult prealabil, mai ales dacă există patologii asociate cum ar fi prezenţa diabetului sau tulburărilor de vascularizaţie ale piciorului.

Nu traumatizaţi bătăturile – riscaţi infecţii!

CSÎD: Se mai întâmplă ca unii să îşi taie pielea bătătorită… Ce riscă?
Dr Gilia Oprea:
În cazul utilizării unor tratamente fără recomandarea medicului sau în cazul traumatizării pielii bătăturilor se pot obţine complicaţii ca de exemplu: infecţii locale, traumatizarea cu ulcerarea suplimentară a zonei tratate, chiar infecţii ale ţesuturilor moi din jurul bătăturii: celulita şi erizipelul.

<!– Meghan și Harry, înspăimântați de ce urmează. Decizia o pune pe gânduri pe Regină–> CITESTE PE EVZ.RO: Meghan și Harry, înspăimântați de ce urmează….
<!– Lovitură cumplită pentru Raed Arafat! I se cer 500.000 de euro. Cine i-a cerut acești bani–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Lovitură cumplită pentru Raed Arafat! I se cer 500.000…

Încălţămintea comodă, dar şi branţurile – de folos pentru evitarea bătăturilor

CSÎD: Cum putem evita bătăturile?
Dr Gilia Oprea:
Se recomandă o igienă zilnică corespunzătoare a picioarelor, purtarea de încălţăminte comodă, eventual cu branţuri interdigitale sau talonete acolo unde poziţia ortopedică nu este una corectă, încălţăminte lejeră pe timpul verii, cu evitarea folosirii obiectelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte din material sintetic.

Preluat de la: csid.ro