De-ce-nu-e-bine-sa-cumperi-ochelari-de-soare-din-benzinarii.jpg

Ochelarii de soare cumpărați din benzinării pot face mai mult rău decât bine. Medicii oftalmologi avertizează asupra riscurilor pentru sănătatea ochilor și explică de ce investiția într-o pereche de calitate este esențială pe termen lung. Află ce criterii să urmărești când îți alegi ochelarii de soare.

Atunci când cumpărăm o pereche de ochelari ieftini de la magazinul din colț sau din benzinării, ne punem în pericol sănătatea ochilor? Oftalmologii au făcut câteva dezvăluiri despre ceea ce trebuie să țineți cont atunci când cumpărăți o pereche de ochelari de soare.

În timp ce mulți dintre noi ne protejăm cu sârguință pielea împotriva razelor ultraviolete, unii încă neglijează să își protejeze ochii de aceste raze dăunătoare – ceea ce poate fi dăunător pe termen lung.

„Lumina UV poate deteriora atât structurile exterioare ale ochiului, cum ar fi corneea, cât și stratul exterior al ochiului, conjunctiva”, a declarat Dr. Mark Blecher, oftalmolog din Philadelphia și administrator medical șef la Wills Eye Hospital.

În timp ce ochelarii de soare de înaltă calitate pot proteja împotriva razelor nocive ale soarelui, s-ar putea să nu fie întotdeauna cazul ochelarilor de calitate inferioară.

„Este posibil ca ochelarii de soare prost fabricați să nu ofere o protecție adecvată împotriva razelor UV”, a declarat Dr. Victoria Tseng, oftalmolog din California și profesor asistent în cadrul Departamentului de Oftalmologie de la Universitatea din California, Los Angeles.

Atunci când ne aventurăm în aer liber fără o protecție UV adecvată pentru ochii noștri, riscăm daune pe termen lung. „Purtarea ochelarilor de soare de proastă calitate ar putea duce la o protecție insuficientă în lumina soarelui și la creșterea riscului de afecțiuni oculare sensibile la deteriorarea UV, cum ar fi cataracta”, a declarat Tseng.

Deși afecțiunile precum cataracta sunt de obicei asociate cu persoanele în vârstă, oamenii nu sunt imuni la dezvoltarea acestora în tinerețe. „Am văzut persoane care lucrează multe ore în aer liber care au nevoie de operație de cataractă la o vârstă mai tânără”, a spus Tseng.

„Oamenii pot să dezvolte mici leziuni și pinguecula pe părțile albe ale ochilor și pe cornee, care se pot inflama ulterior, provocând roșeață și uneori chiar tulburări de vedere”, a declarat Dr. Avnish Deobhakta, oftalmolog la New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai.

Tseng a menționat că pterigionul poate necesita chiar îndepărtarea chirurgicală. Specialiștii au remarcat că, în cazuri extreme, cancerul care se dezvoltă în ochi poate necesita chiar îndepărtarea chirurgicală a întregului organ.

„Deși sunt rare, există mai multe tipuri de cancer ocular care se pot dezvolta odată cu expunerea prelungită la lumina UV”, a spus Deobhakta. „Este cunoscut faptul că tumorile intraoculare, cum ar fi melanoamele din interiorul ochiului, și cancerele de piele din jurul ochiului pot apărea fără o protecție adecvată”.

Deobhakta a remarcat, de asemenea, cancerul care apare în ochi este mai probabil de a apărea la persoanele cu irisuri mai deschise la culoare.

Este important să rețineți că ochelarii de soare oferă protecție nu numai pentru ochi, ci și pentru pielea delicată din jurul acestora. Această protecție este crucială pentru persoanele cu pielea deschisă, care sunt mai predispuse la cancerul de piele.

„Pielea din jurul pleoapelor poate face cancer la fel ca pielea de oriunde altundeva de pe corp”, a spus Tseng. „Pentru persoanele cu pielea albă, aș recomanda alegerea cu atenție a ochelarilor de soare cu o bună protecție UV.”

„Cea mai severă formă de afectare legată de soare pe care am văzut-o vreodată a avut loc în timpul unei perioade în care pacienta noastră nu a purtat ochelarii de soare corecți pentru a bloca razele soarelui în timpul eclipsei de acum câțiva ani”, a declarat Deobhakta. „Acest lucru i-a provocat leziuni permanente ale retinei și un defect vizual permanent”.

Deși este un incident mai rar de afectare cauzată de soare, acesta ne reamintește clar de puterea soarelui.

„Cei cu alte boli ale corneei sunt mai expuși riscului”, a spus Blecher. „Există unele dovezi că cei predispuși la degenerescență maculară sunt la risc, de asemenea, deoarece radiațiile ultraviolete care intră în ochi sunt o cauză a formării cataractei.”

Și dacă v-ați supus unei operații oculare cu laser pentru a renunța la ochelarii obișnuiți, este acum și mai important să vă amintiți ochelarii de soare.

„Persoanele care au suferit proceduri precum LASIK sau alte tipuri de chirurgie refractivă ar trebui să se asigure că își protejează ochii de soare, deoarece corneea este adesea modificată în timpul acestor proceduri și necesită o atenție deosebită față de formele nocive de lumină”, a declarat Deobhakta.

Protecția UV

Blecher a sugerat să căutați ochelari de soare care protejează împotriva a două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. De asemenea, el a sfătuit oamenii să „caute ochelari pe care să scrie în mod specific UV400”. Acesta este nivelul de protecție care ar trebui să fie prioritar pentru un efect maxim, a declarat Dr. Edward Manche, directorul de cornee și chirurgie refractivă de la Byers Eye Institute din cadrul Facultății de Medicină a Universității Stanford.

„Patru sute este echivalentul a 100% absorbție UV”, a spus Manche.

Indiferent de cât de deschise sau întunecate sunt lentilele, medicii oftalmologi au recomandat totuși să verificați eticheta pentru protecția UV. „Este important să rețineți că nuanța ochelarilor în sine nu indică de fapt nimic protector”, a spus Deobhakta. „Doar pentru că ceva pare „întunecat” nu înseamnă neapărat că este de fapt protector – are nevoie în continuare de o etichetă care să indice caracteristicile sale de protecție.”

Și pentru a vă asigura că protejați cât mai multă piele din jurul ochilor, Deobhakta a recomandat să căutați ochelari supradimensionați. Dacă nu sunteți siguri de nivelul de protecție UV al unei perechi de ochelari, Manche a sugerat să îi aduceți la un magazin de optică. „Magazinele de optică au contoare UV care pot măsura dacă ochelarii de soare au sau nu protecție”, a spus Manche. „Este foarte ușor de făcut”.

Polarizarea

„Pentru pacienții cu cataractă existentă sau pentru cei care intenționează să se angajeze în activități care implică zăpada sau apa (în care lumina poate ricoșa din zăpadă sau apă, provocând orbire temporară), obținerea ochelarilor de soare polarizați poate reduce adesea strălucirea”, a declarat Deobhakta.

Deși toți pacienții nu au neapărat nevoie de lentile polarizate pentru a se proteja de razele UV, confortul suplimentar oferit de reducerea strălucirii îi poate încuraja pe unii să își poarte ochelarii de soare mai regulat.

„Ochelarii de soare polarizați pot reduce strălucirea și oboseala ochilor, ceea ce poate face ochelarii mai confortabili de purtat afară”, a spus Tseng.

Potrivirea

„Uneori, pacienții se pot simți atât de împovărați de durerile de cap și de presiunea generală cauzată de o potrivire necorespunzătoare, încât rezultă în strabism, oboseală oculară în timpul cititului și disconfort general, ceea ce duce adesea la abandonarea ochelarilor de soare, expunându-i la toate riscurile asociate cu expunerea prelungită la soare”, a declarat Deobhakta.

Sfatul oftalmologilor pentru găsirea perechii potrivite de ochelari de soare este similar cu sfatul dermatologilor pentru alegerea unui produs de protecție solară – cel mai bun este de obicei cel pe care îl veți folosi în fiecare zi.

„Găsirea ochelarilor de o bună potrivire în jurul urechilor și nasului poate crește confortul și ușurința de utilizare, ceea ce va face mai probabil să puteți purta ochelarii pentru perioade lungi de timp afară”, a spus Tseng.

Și chiar dacă afară este mai puțin însorit în lunile de toamnă și iarnă, asta nu înseamnă că este timpul să lăsați ochelarii de soare în urmă până în zilele mai însorite de primăvară. „Chiar și în zonele în care nu există soare direct, dacă este înnorat, tot trebuie să purtați ochelari de soare”, a spus Manche.

Sursa: huffpost.com

Sursa foto: shutterstock.com

Preluat de la: csid.ro