Sezonul cald aduce cu sine expunerea frecventă la aer condiționat, un element esențial pentru confortul zilnic, dar care, în anumite situații, poate declanșa sau accentua unele dureri dentare. De ce ne dor dinții în contact cu aerul rece, mai ales după expunerea la temperaturi ridicate? Care este legătura dintre sensibilitatea dentară și variațiile termice? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune cum este posibil acest lucru.
Deși aerul condiționat nu este dăunător în sine, modul în care este utilizat poate influența negativ sănătatea dentară. Expunerea directă la aer rece poate declanșa sau amplifica durerea de dinți, în special în cazul pacienților care prezintă deja o formă de sensibilitate.
„Mulți pacienți ajung la cabinet vara spunând că îi dor dinții de la aerul condiționat, deși nu au avut probleme cu dantura înainte. Când analizăm mai atent, aflăm că stau ore în șir în bătaia aerului rece. Practic, frigul acționează ca un stimul dureros, mai ales dacă există deja o inflamație, o carie incipientă sau o sensibilitate de fond.
Dintele nu este inert. Este un organ viu, cu nervi și vase de sânge, care reacționează la stimuli externi. Când îl supunem unor variații bruște de temperatură, cum se întâmplă atunci când intrăm într-un spațiu foarte rece direct din căldura de la exterior, acest șoc termic poate irita terminațiile nervoase din interiorul dintelui și generează astfel durere”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Sunt două mecanisme principale prin care aerul condiționat poate provoca dureri dentare:
• Expunerea directă la jetul de aer rece
• Diferențele bruște de temperatură
„Când capul este expus direct la aerul rece, structurile dentare se răcesc brusc. Dacă există o carie ascunsă, o plombă veche care nu mai izolează bine, o inflamație la nivelul nervului sau o retracție gingivală, toate acestea devin mai sensibile la frig și pot declanșa dureri intense, aparent fără motiv”, adaugă Dr. Sorina Stroe.
Pe de altă parte, tranzițiile rapide de la cald la rece pot fi și ele periculoase.
„O trecere bruscă de la 35 de grade la un spațiu în care regăsim poate 20 de grade produce un stres asupra întregului organism, iar dinții nu fac excepție. De aceea, persoanele care au deja sensibilitate dentară se pot confrunta cu disconfort imediat ce intră într-o cameră cu aer condiționat”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Mulți ignoră durerea dentară provocată de aerul condiționat, considerând-o o reacție temporară, firească. Însă această durere ar trebui să ne ridice semne de întrebare.
„Durerea dentară provocată de aerul rece nu este o normalitate. Este, de fapt, un semn că există o problemă de fond: o carie, o lucrare dentară deteriorată, o expunere a rădăcinii dentare sau chiar o inflamație la nivelul nervului dintelui, în fază incipientă. Dacă simptomele persistă sau se repetă, recomand o consultație stomatologică cât mai urgent”, spune Dr. Sorina Stroe.
Citește și: Ce probleme şi riscuri apar vara pentru dantura ta şi cum să le eviţi
Pentru a evita durerile și complicațiile, se recomandă să luăm câteva măsuri simple:
„În special în mașină, acasă sau la birou, încearcă să orientezi fluxul de aer în altă direcție. Nu trebuie să te lovească direct în față sau în zona capului. Este un gest simplu care poate face diferența”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Pasta de dinți pentru dinți sensibili poate ajuta temporar la reducerea durerii. Este o soluție de avarie, dar nu înlocuiește consultul stomatologic. Dacă ai sensibilitate recurentă, trebuie investigată cauza”, declară Dr. Sorina Stroe.
„Un control de rutină poate depista problemele din timp. Adesea, pacienții vin târziu, când durerea devine acută, iar o carie simplă s-a transformat într-una complicată. Nu amâna vizita la dentist, mai ales vara, când este perioada vacanțelor și accesul la tratament poate fi mai dificil”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Pe cât este posibil, evită trecerea directă dintr-un mediu cald într-unul foarte rece. Așteaptă câteva minute într-un spațiu de tranziție sau evită setarea aerului condiționat la o temperatură foarte joasă. Iar atunci când apare o durere, fie și trecătoare, este esențial să o investigăm”, încheie Dr. Sorina Stroe.
Foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro