batran.jpg

Pe măsură ce îmbătrânim, observăm că nasul și urechile pot părea mai mari sau mai lungi, iar acest fenomen este legat de schimbări naturale care au loc în corpul nostru. Aceste modificări sunt cauzate, în principal, de modificări ale țesuturilor și ale structurii corpului, mai ales ale cartilajului. Iată explicațiile, potrivit HuffPost.

Cartilajul este un tip de țesut care nu conține vase de sânge și care acoperă articulațiile, dar și structuri precum nasul și urechile. Acesta își pierde din elasticitate și devine mai fragil pe măsură ce îmbătrânim. Iar acest lucru face ca structurile precum nasul și urechile să își piardă forma originală și să se lungească sau să se lărgească.

De asemenea, la nas și urechi, cartilajul continuă să crească încet, chiar și în perioada adultă. Acest proces este mai pronunțat pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce face ca nasul și urechile să devină mai mari.

Colagenul și elastina sunt proteine care conferă pielii elasticitate și fermitate. Pe măsură ce îmbătrânim, producția acestor proteine scade, iar pielea devine mai subțire și mai slabă. Aceasta contribuie la lăsarea și alungirea nasului și urechilor.

Mai mult, odată cu vârsta, grăsimea din jurul cartilajului poate să scadă, iar pielea se lasă. Aceasta poate accentua aparența că nasul și urechile cresc sau se modifică.

Odată cu înaintarea în vârstă, oasele pot deveni mai fragile și mai subțiri, iar acest lucru poate contribui indirect la schimbarea formei feței și a capului. De exemplu, coastele nazale pot suferi o ușoară modificare, ceea ce poate da impresia că nasul devine mai lung.

Mușchii care sprijină diferite părți ale feței și corpului (inclusiv mușchii din jurul nasului și urechilor) pot slăbi odată cu vârsta, ceea ce poate duce la modificarea formei acestora. De asemenea, scăderea tonusului muscular poate contribui la lăsarea pielii și a cartilajului.

Sursă foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro