pixel.png

De mai bine de două luni, persoanele care se confruntă cu afecţiuni tiroidiene întreabă în zadar în farmacii de medicamentul Euthyrox. Acesta lipseşte cu desăvârşire din stocurile farmaciilor, iar cauzele, după cum notează Observatorul Român de Sănătate, sunt mai multe, pornind de la preţul mic al acestuia până la „lăcomia” distribuitorilor principali, care preferă să facă export paralel, pe mai mulţi bani, ştiind că legile noastre sunt prea blânde pentru a-i atinge la buzunar.

La ce ajută Euthyrox

Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Euthyrox este un medicament sub formă de comprimate care conţine levotiroxină sodică în diverse concentraţii (25, 50, 100, 150, 200 mcg), o substanţă necesară pacienţilor în următoarele situaţii:

  • tratamentul guşii tiroidiene
  • profilaxia recăderilor după intervenţiile chirurgicale pentru guşă eutiroidiană
  • tratamentul de substituţie în hipotiroidism
  • tratamentul de supresie în cancerul tiroidian
  • tratament de substituţie pe parcursul terapiei antitiroidienie a hipertiroidismului
  • în scop diagnostic, în cadrul testului de supresie a funcţiei tiroidiene

Din ce cauze lipseşte Euthyrox din farmacii

Acest medicament lipseşte nu de 3 luni, nici de un an. „Euthyroxul mereu a avut probleme. Această criză a apărut din cauza exportului paralel, ca urmare a preţului foarte mic, în comparaţie cu alte ţări”, spune o farmacistă.

<!–

Formul de quiz

–>

Iar afirmaţia este susţinută de datele prezentate de Observatorul Român de Sănătate, care a publicat un infografic foarte clar privind această situaţie critică în care se regăsesc pacienţii care au nevoie de Euthyrox.

Spre exemplu, preţul Euthyrox în Germania este de 8 ori mai mare, în timp ce în Olanda este de 6 ori mai mare, iar în Cehia, cu 60% mai crescut.

Când farmaciile nu primesc un medicament, cum este cazul Euthyrox, pot face o solicitare de „comandă justificată” în scris către distribuitor, pe baza reţetei pacientului. Astfel, distribuitorul este obligat, teoretic, să aprovizioneze farmacia în decurs de 48 de ore.

Dacă nu are medicamentul pe stoc, distribuitorul trebuie să trimită comanda către producător. Însă majoritatea comenzilor justificate realizate de farmacii pentru Euthyrox au fost refuzate de distribuitori.

Motivul? Autorităţile nu au suficiente pârghii legale pentru a acţiona atunci când actorii din piaţa farmaceutică nu îşi respectă obligaţia de serviciu public.

Spre exemplu, în ultimii 4 ani, Agenţia Naţională a Medicamentului a aplicat doar 4 amenzi pentru încălcarea obligaţiei de serviciu public, ultima amendă datând din februarie 2019.

Peste 1.800 de pacienţi au reclamat lipsa Euthyrox în ultimele 3 luni, cei mai mulţi dintre ei din judeţele reprezentate cu roşu şi portocaliu, respectiv Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti-Ilfov, Bihor, Arad, Hunedoara, Maramureş, Iaşi, Bacău, Galaţi, Constanţa, Dolj, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Sibiu, Braşov.

Aceeaşi sursă precizează că principalii distribuitori români  – Mediplus, Fildas, Farmexim, Alliance Healthcare Romania, Dona, Chimimportexport şi Ropharma – au aprovizionat preferenţial farmaciile deţinute chiar de ei în proporţie de 80% din cantitatea totală de Euthyrox distribuită în perioada ianuarie-martie 2020.

Rezumând, cauzele lipsei Euthyrox sunt următoarele: preţul mic, distribuţia preferenţială în farmaciile distribuitorilor români, exportul paralel al medicamentului de către distribuitorii români, cu scopul obţinerii mai multor bani, şi legislaţia ambiguă, care lasă loc de astfel de manevre. Iar consecinţele le suportă, desigur, pacientul.

Cu ce poate fi înlocuit Euthyrox

Aceeaşi substanţă activă din Euthyrox – levotiroxina – se regăseşte în soluţia orală Accu-Thyrox. Aceasta poate fi eliberată gratuit, pe baza reţetei de la medicul de familie sau endocrinolog, care poate fi transmisă şi electronic, pe e-mail, Whatsapp, SIUI.

Diferenţa dintre Accu-Thyrox şi Euthyrox este că primul are un preţ de 10 ori mai mare decât al doilea, dacă este cumpărat „la liber”, adică fără reţetă. O altă diferenţă este că o cutie de Euthyrox de 100 mcg conţine 100 de pastile, care îi ajung pacientului 3 luni, pe când un flacon cu Accu-Thyrox îi ajunge doar 30 de zile.

Atunci se pune întrebarea: dacă există o alternativă, iar aceasta poate fi gratuită, pe baza reţetei, de ce nu cer pacienţii Accu-Thyrox în farmacii?

Răspunsul îl oferă o farmacistă: „Noi le explicăm, dar sunt reticenţi. Preferă să mai aştepte, poate apare Euthyroxul, sau să meargă mai întâi la medic să fie consultaţi. Cam 10-20% dintre pacienţi au luat Accu-Thyrox în această perioadă critică.”

Preluat de la: csid.ro