scaderea-dorintei.jpg

Uneori, bărbatul îşi poate pierde dorinţa sexuală, iar cauzele pot fi medicale sau psihologice. Din perspectivă medicală putem vorbi despre afecţiuni ale sistemului nervos, ale sistemului endocrin ori digestiv sau despre alte afecţiuni medicale ce sperie sau debusolează individul.

,,Din perspectivă psihologică, arealul este la fel de întins. Astfel, în spatele unei dorinţe sexuale scăzute se pot ascunde numeroase afecţiuni,  tulburarea de personalitate, tulburarea depresivă,  tulburarea bipolară, o stimă de sine scazută sau perioade stresante, ce au legătură cu locul de muncă, cu prietenii sau situaţia materială’’, susţine psihologul Constantin Cornea pentru CSID.

De asemenea, un factor extrem de important îl reprezintă relaţia sexuală cu partenera. ,,După o perioadă, cei doi pot descoperi că îşi doresc lucruri diferite din perspectivă sexuală, iar acestea pot avea legatură cu numărul actelor sexuale, durata acestora, fanteziile sau fantasmele fiecăruia. Uneori bărbatul se poate simţi neglijat, lipsit de importanţă pentru parteneră sau nesprijinit în anumite dorinţe sau activităţi.

Este important de adăugat că dorinţa sexuală nu este constantă, având suişuri şi coborâşuri, poate dispărea pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, ori poate deveni o afecţiune în sine’’, mai spune specialistul.

Stresul poate duce la lipsa apetitului sexual sau la altfe afecţiuni din sfera sexualităţii, cum ar fi frigiditate, anorgasmie, lipsa erecţiei, ejaculare precoce.

4 căi prin care cei doi îşi pot îmbunătăţi relaţia

Enumerarea propriilor aşteptări. În orice început de relaţie, partenerii sunt îmbătaţi pur şi simplu de ceea ce simt, de sentimentele care îi fac să creadă că au întâlnit în sfârşit partenera perfectă. Acest aspect îi impiedică pe cei doi să se cunoască cu adevarat, să îşi descopere reciproc defectele sau modul în care se văd peste mulţi ani.

Valorile familiei. Cei doi trebuie să stabilească cine se va ocupa de treburile casnice, de cele administrative, care sunt prietenii care fac bine relaţiei, dar şi cei toxici, ce planuri au în privinţa carierei.

Comunicarea. Lumea vorbeşte mult, dar comunică puţin, pentru că se pierde cumva pe drum mesajul sau pentru că nu mai avem răbdarea de a ne face înţeleşi. Ar fi bine dacă cei doi ar stabili un plan al familiei, în linii generale, legat de normele şi valorile enunţate mai sus, iar atunci când întâmpină o problemă să nu meargă să împărtăşească acea problemă cu propria familie sau cu prietenii, ci să aşeze pe o foaie de hârtie toate datele problemei şi căile prin care poate fi rezolvată.

Viaţa sexuală. Aici apar probleme legate de numărul actelelor sexuale, de fantasme, dar şi de ce este sau nu permis într-o familie, într-un cuplu.

 În primă instanţă este bine să purtaţi o discuţie cu el, pentru a remarca care sunt cauzele problemei, pentru ca mai apoi să puteţi concepe împreună un plan de rezolvare. Dacă nu vă descurcaţi singură, este bine să apelaţi la un specialist.

De cele mai multe ori se ajunge la divorţ sau la singurătate în doi. Unii pornesc pe drumuri separate, alţii continuă să îşi mănânce viaţa şi sănătatea reciproc.

Cum se ajunge la infidelitate

Motivele pentru care ajunge să înşele depind foarte mult de fiecare individ în parte. În general, motivele au legătură cu propria persoana, cu relaţia de cuplu sau cu mediul.

  • Are probleme cu propria stima de sine, aşa că înşală pentru a o compensa
  •  Recurge la acest mod de distracţie pentru că aşa este obişnuit.

,,Un bărbat poate ajunge să înşele atunci când s-a săturat de relaţie sau de parteneră. Poate avea senzaţia că nu mai este susţinut, că totul este executat formal, iar nimic din ceea ce face acum nu mai are legătură cu modul în care se comportau unul cu celălalt la început. Atunci încearcă să găseasă în altă parte ceea ce simte că nu mai are acasă.

Mai putem vorbi şi despre oportunitate. ,,Ispita” poate apărea când te aştepţi mai puţin, iar, de multe ori,  bărbatul nu îşi poate înfrâna dorinţele. Mai ales dacă ispita îşi face jocul, demostrând că poate fi o pradă uşoară’’, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea.

De multe ori, partenera alege să nu spună nimic, astfel încearcă să se protejeze relaţia sau speră că bărbatul îşi va reveni. Uneori, îi e greu să creadă că ceea ce aude sau vede este adevărat.  

 

Preluat de la: csid.ro