01-more-productive-at-work-breakfast-e1491725628791.jpg
Orele reduse de munca au un impact pozitiv asupra angajaților, productivitatea, eficiența și nivelul de fericire fiind pe plus în acest caz, informează sanatate.bzi.ro.

Ideea potrivit căreia statul la birou 8 ore sau chiar mai mult de atât este desueta, din moment ce orele suplimentare îți pot crește starea de tensiune și de stres și te pot aduce în punctul în care resimți burnout. În același timp, aflăm că tot mai multe țări adoptă programe de lucru cu mai puține ore de munca, iar angajații resimt beneficiile din plin, de la o productivitate mai mare, la un devotament mai intens.

Studii recente arata ca statul mai puține ore la muncă reduce stresul, iar angajații vor fi mai productivi și vor lucra mai eficient. De altfel, o noua carte, „Rest: Why You Get More Done When You Work Less“, arată că angajații din prezent ar trebui să lucreze patru ore pentru o eficienta maxima, dând exemplele lui Charles Darwin și Charles Dickens care, după cum se știe, lucrau numai patru ore pe zi și au obținut ceea ce și-au propus.

Darwin ar fi lucrat uneori numai 90 de minute pe zi, iar în restul timpului citea, se plimba, dormea sau scria scrisori. Dickens lucra de la ora 9.00 pana la ora 14.00, cu o pauza pentru prânz. Iar acestea nu sunt singurele două figuri istorice care s-au bazat pe această formula pentru a atinge succesul. Durata de timp pe care aceștia și-o alocau pentru relaxare, denumită „odihna deliberata“, era la fel de importanta precum timpul de lucru efectiv. „Atunci când ne oprim din munca și ne odihnim corespunzător nu punem pauza creativității, ci o stimulam”, arata autorul cărții Alex Soojung-Kim Pang. Pe de alta parte, e greu de crezut că o asemenea inițiativă ar putea să fie implementată curând, însă beneficiile sunt vizibile pentru toate părțile implicate.

Un alt studiu, din 1950, a arătat că, de exemplu, cercetătorii care lucrau timp de 25 de ore pe săptămâna erau la fel de productivi precum cei care lucrau doar cinci ore. Pe de alta parte, cercetătorii care lucrau 35 de ore pe zi aveau productivitatea scăzută la jumătate față de colegii lor care lucra 20 de ore, iar cei care lucrau peste 60 de ore nu mai erau productivi deloc. O explicație în acest sens e legată de volumul de munca ridicat care duce la insatisfacții legate de locul de munca.

Preluat de la: Diez.md