Passaport.jpg
Paşapoartele au doar patru culori de bază, şi anume roşu, verde, albastru şi negru. Ele pot impresiona nu doar prin culoare şi stil, ci şi prin caracterisitici ieşite din comun precum animaţiile.

Paşaportul, documentul-cheie de intrare în alte ţări, vine într-o gamă restrânsă de culori şi de nuanţe. În general, paşapoartele sunt doar roşii, verzi, albastre şi negre, potrivit vice-preşedintelui departamentului de marketing al companiei de consultanţă financiară Arton Capital, Hrant Boghossian, care conduce baza de date interactivă a paşapoartelor Passport Index. Cu toate acestea, paşapoartele au diferite nuanţe ale celor patru culori de bază. „Cu fiecare ton de culoare, vedem variaţiuni semnificative”, spune Boghossian, potrivit publicaţiei Business Insider. „În realitate există multe culori ale paşapoartelor.”

Procesul de selecţie a culorilor are mai multe variabile, existând mai multe scenarii posibile în legătură cu motivul unei ţări de a alege o anumită culoare, potrivit lui Boghossian, citat de publicaţia The Independent. „Membrii Uniunii Europene folosesc culoarea grena, în timp ce statele Comunităţii Caraibiene aleg albastrul pentru paşapoarte ,” adaugă acesta. Comunitatea Caraibiană include 15 ţări caraibiene.

Motivele pentru alegerea unor anumite culori pentru paşapoarte pot fi de natură politică, geografică sau chiar religioasă. „Unele persoane ar putea susţine că roşul grena este în directă legătură cu trecutul communist al ţării respective”, explică Boghossian, care afirmă totodată că paşapoartele albastre simbolizează în general „lumea cea nouă” – America de Nord, America de Sud, Oceania, etc. În cazul unor ţări, culoarea are legătură cu religia. „Cele mai multe ţări islamice folosesc culoarea verde pentru paşapoarte datorită importanţei pe care o are această culoare în religia lor”, mai spune Boghossian. Se crede că verdele a fost culoarea preferată a profetului Muhammad, dar aceasta mai este aleasă pentru paşapoartele din statele islamice şi datorită semnificaţiei de simbol al naturii şi al vieţii pe care o are.

Alte naţiuni optează pentru stiluri care le reflectă caracterul individualist şi personalitatea. Paşapoartele elveţiene, la fel ca şi steagul, au culoarea roşu aprins. Un alt exemplu este cel al Turciei, care, în speranţa integrării în UE, a schimbat culoarea paşapoartelor în grena. SUA a oscilat, de-a lungul timpului, în privinţa culorii paşapoartelor, având, pe rând, paşapoarte roşii, verzi şi albastre (în prezent). Culorile paşapoartelor mai pot fi alese şi din motive strict pragmatice. „Producţia paşapoartelor este un proces controlat în detaliu, doar câteva companii din lume fiind în măsură să le producă”, adaugă Boghossian.

Design-ul paşapoartelor aduce din ce în ce mai multe elemente noi, cele mai notabile fiind cele din Canada, Marea Britanie, SUA şi China, prin imaginile „ascunse” care pot fi depistate doar cu ajutorul luminii ultraviolete. Cu adevărat impresionant este însă design-ul adus de Finlanda paşapoartelor în urmă cu patru ani, acestea incluzând o imagine animată a unui elan în mişcare. Pe lângă cele patru culori de bază pentru paşapoarte, există şi excepţii, cum ar fi cazul paşapoartelor temporare din Canada care sunt albe.

Preluat de la: Diez.md