pixel.png

– Domnule profesor Adrian Restian, cunoscând experienţa dumneavoastră foarte îndelungată, văzând că aţi cumpărat produsul nostru Antidot Forte, de la MEDICINAS şi dată fiind situaţia foarte dificilă în care ne aflăm, vă întreb, direct, ce faceţi dumneavoastră şi ce ar trebui să fac şi eu, pentru a mă feri de infecţia cu coronavirus, sau cu COVID-19, după cum i se mai spune? Infecţie care, după cum vedeţi, a declanşat cea mai gravă epidemie din ultimul secol, care s-a răspândit cu o viteză uluitoare în aproape toate  ţările lumii şi care a băgat frica în noi.

De aceea, ştiind că dumneavoastră sunteţi profesor universitar şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, că aţi lucrat şi la Sanepid, că aţi fost şi Inspector General în Ministerul Sănătăţii şi cercetător ştiinţific la Institutul de  Sănătate Publică, vă întreb, deci, ce faceţi dumneavoastră şi ce ar trebui să fac şi eu, pentru a mă feri de COVID-19?

– Este adevărat că noi ne aflăm astăzi într-o situaţie foarte complicată sau mai bine zis, într-o situaţie foarte gravă, deoarece noi nu ne-am mai întâlnit niciodată cu o epidemie atât de gravă, aşa cum este epidemia sau pandemia de COVID-19, care să se răspândesacă atât de rapid, care să producă tulburări atât de grave, la un număr atât de mare de bolnavi şi care să solicite la nivel foarte înalt serviciile medicale. Nu numai pentru că  foarte mulţi bolnavi trebuie trataţi în condiţii de izolare perfectă ci şi pentru că foarte mulţi bolnavii de COVID-19 fac forme foarte grave de insuficienţă respiratorie pentru care necesită o terapie intensivă şi chiar o respiraţie asistată.

Este adevărat că nu toţi oamenii din zonele afectate fac boala şi nu toţi oamenii fac forme foarte grave de boală, unii fac forme foarte uşoare sau chiar forme asimptomatice de boală. Dat fiind că problema este foarte complicată, pentru a ne putea feri de îmbolnăvire, fiecare dintre noi ar trebui să ştie câte ceva despre virusul COVID-19. Adică ar trebui să ştie de unde vine virusul acesta, care este rezervorul lui natural, cine îl transmite şi cum ajunge el în organismul nostru. Pe lângă aceasta, dacă nu toţi oamenii fac boala, dacă nu toţi oamenii fac forme foarte grave de boală, atunci fiecare dintre noi ar trebui să ştie care este receptivitatea organismului sau mai bine zis, ce ar trebui să facem noi pentru a fi mai rezistenţi sau pentru a face forme cât mai uşoare de boală.     

<!–

Formul de quiz

–>

În acest sens, este foarte important de subliniat faptul că, după cum susţin unii cercetători, dată fiind contagiunea extrem de mare a virusului, peste 50% din populaţia globului va contracta, la un moment dat, virusul COVID-19. Acest lucru s-a întâmplat foarte des în istoria omenirii, aşa cum s-a întâmplat cu gripa pe care aproape toţi am contractat-o uneori fără să ştim. Dacă este aşa, atunci ar fi bine să facem forme cât mai uşoare sau dacă se poate, chiar asimptomatice de boală. De aceea, pentru a ne putea feri de această boală foarte gravă, care ameninţă toată omenirea, ar trebui să ştim cât mai multe lucruri despre virus dar şi despre modul în care afectează el organismul nostru adică despre relaţiile dintre organism şi virus. 

Este foarte important faptul că deşi epidemia cu COVID-19 a apărut doar de câteva luni, noi ştim astăzi că acesta este un virus nou din familia Coronaviridelor, care produc majoritatea infecţiilor respiratorii curente care nu sunt chiar atât de grave cum este infecţia cu noul coronavirus.  Trebuie totuşi remarcat faptul că tot din familia coronavirusurilor s-a desprins la un moment dat şi virusul care produce sindromul acut respirator sever sau SARS, care a determinat, acum câţiva ani, nişte îmbolnăviri foarte grave.

Se presupune că virusul COVID-19 vine iniţial de la nişte animale, aşa cum ar fi liliecii. La un moment dat, el a suferit nişte mutaţii şi a început să afecteze şi organismul uman. Şi din acel moment, omul bolnav sau purtătorul aparent sănătos, a devenit cel care transmite virusul la alţi oameni, care îl vor transmite şi ei, cu o viteză nemaipomenită, la alţi oameni şi aşa mai departe. Adică mijlocul de transmitere a virusului este fie omul bolnav, fie omul aparent sănătos, care încă nu a făcut boala. Omul bolnav poate transmite virusul când vorbeşte, când respiră sau când tuşeşte, prin intermediul picăturilor Flügge, care se pot răspândi până la o distanţă de 1 metru. Iar contacţii care vor sta în această rază vor putea inspira virusul, atât de periculos, expirat de bolnav. Adică boala se transmite pe cale aeriană. Pe de altă parte, virusul care cade pe diferite obiecte poate rezista o anumită perioadă de timp iar contacţii care pun mâna pe obiectele respective şi vor duce apoi mâinile lor la ochi, la nas sau la gură, se vor putea îmbolnăvi. Adică virusul se ia de fapt de omul bolnav la omul sănătos pe cale respiratorie.

De multe ori infecţia cu COVID-19 este asemănată cu gripa. Ambele boli au cam aceeaşi simptomatologie de debut adică febră, curbatură – adică o stare rea cu dureri musculare, dureri de cap, tuse uscată şi dispnee. Deosebirea cea mai importantă dintre cele două boli este determinată de faptul că în timp ce virusul gripal afectează mai ales căile respiratorii superioare, adică produce o traheo-bronşită, virusul COVID-19 afectează mai ales căile respiratorii inferioare, adică plămânii, unde produce o pneumonie foarte gravă, de unde derivă şi gravitatea bolii, bolnavii grav sau foarte grav necesitând chiar o respiraţie asistată.

– Bine, domnule profesor, eu am înţeles. Ştim că boala este foarte gravă, că este foarte contagioasă. Ştim că nu are un vaccin şi niciun tratament specific. Tocmai de aceea se pune întrebarea ce putem să facem pentru a nu ne îmbolnăvi de coronavirus?

– Evident că neavând niciun tratament şi niciun vaccin specific, trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni răspândirea bolii şi îmbolnăvirea noastră. Pentru a preveni răspândirea bolii trebuie să-i depistăm şi să-i internăm pe bolnavi. Apoi să-i depistăm şi să-i izolăm pe contacţi. Orice om care vine dintr-o zonă cu mulţi bolnavi sau şi mai rău, care a venit în contact cu un bolnav, trebuie izolat 14 zile, care ar fi perioada de incubaţie maximă a bolii deşi ea ar putea să apară şi după câteva zile.

De aceea, noi ar trebui să ne ferim de bolnavi şi de suspecţi, să ne ferim de zonele aglomerate, să nu stăm foarte aproape unul de altul, să respectăm condiţiile de igienă, să ne spălăm foarte bine pe mâini şi aşa mai departe. Ar trebui să avem mai multă grija de corpul nostru, pentru că apariţia bolii depinde nu numai de contactul cu virusul, ci şi de rezistenţa imunitară a organismului nostru.

– Bine, dar dacă evitarea bolnavilor, a aglomeraţiilor şi spălatul pe mâini sunt foarte clare, cum ar trebui să avem mai multă grijă de corpul nostru?

– În acest sens, ar trebui să facem ceva sau mai bine zis, să facem tot posibilul pentru a întări capacitatea de apărare imunitară a organismului nostru pentru că organismul nostru dispune de o mulţime de mecanisme de apărare iar unul dintre cele mai importante este sistemul imunitar, care este un paznic foarte vigilent care apără organismul de orice structură străină care atentează la integritatea noastră. În primul rând el are nişte mecanisme înnăscute, care depistează şi elimină imediat orice corp străin care intră organism, indiferent dacă este vorba de virusuri, de microbi sau de celule canceroase, pe care le depistează şi le omoară, aşa cum fac celulele NK, care omoară imediat structurile străine care au intrat în organismul nostru. Tocmai de aceea ele au fost denumite Natural Killer.

Dar pe lângă mijloacele nespecifice, sistemul imunitar mai dispune şi de nişte mijloace specifice pentru că el sintetizează, când vine în contact cu un virus, nişte anticorpi specifici contra virusului respectiv. Pentru a putea stabili diagnosticul bolii, se poate determina prin nişte teste speciale, prezenţa virusului sau prezenţa anticorpilor pe care i-a sintetizat organismul care a venit în contact cu virusul respectiv. 

În orice caz, îmbolnăvirea noastră nu depinde numai de contactul cu virusul ci şi de capacitatea sistemului imunitar de a distruge virusul respectiv, de a nu-i permite să intre şi să se înmulţească în celulele noastre. Spre deosebire de microbi care se înmulţesc în afara celulelor, virusurile se înmulţesc în celulele noastre, chiar pe seama mecanismelor noastre genetice.

În orice caz, nu toţi oamenii care vin în contact cu un bolnav vor face boala, aşa cum nu toţi oamenii la care va apărea o celulă canceroasă vor face cancer. Toţi avem un sistem imunitar care de obicei le omoară dar numai cei care au un sistem imunitar slăbit vor face boala respectivă. Sistemul nostru imunitar depistează şi elimină, în mod normal, toţi microbii, toate virusurile şi toate celulele canceroase care apar de-a lungul timpului în organismul nostru.

– Ce putem face noi pentru a ne întări sistemul imunitar? 

– Putem face foarte multe lucruri, deoarece pentru a putea funcţiona normal, mecanismele de apărare imunitară au nevoie de anumite condiţii şi de anumite substanţe plastice şi energetice. Mai întâi am să mă refer la limitele şi la condiţiile de care au nevoie mecanismele noastre de apărare. Toată lumea ştie că organismul nostru nu funcţionează foarte bine la orice temperatură.

În timp ce vulpea polară se simte bine între plus 20 şi minus 40 de grade Celsius, noi nu ne simţim bine decât între 18 şi să spunem 30 de grade Celsius, cu alte cuvinte, organismul nostru are nevoie de anumite condiţii pentru a putea funcţiona normal. Se spune că acum peste 150 de ani, Louis Pasteur, care a descoperit, printre altele, bacilul holerei, a constatat că numai găinile care stăteau cu picioarele în apă rece făceau boala. Noi ştim azi că răceala sau stresul pot reactiva anumite virusuri, aşa cum ar fi herpesul, care stau latente în organismul nostru. De aceea, dacă vrem să prevenim coronavirusul, ar trebui să ne ferim de stres şi de  răceală, să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne ferim de umezeală şi de oboseală. Ar trebui să ne odihnim suficient, să facem mişcare şi să consumăm mai multe lichide, mai multă apă şi mai multe ceaiuri. Deoarece după cum spun unii autori, în viroze odihna şi hidratarea sunt cele mai la îndemână mijloace de prevenire şi tratament.

În ceea ce priveşte substanţele plastice şi energetice de care avem nevoie, le obţinem de obicei prin intermediul alimentelor, tocmai de aceea, alimentaţia joacă un rol foarte important în păstrarea sănătăţii. Organismul nostru are nevoie de peste 50 de nutrienţi pentru a putea funcţiona normal şi pe lângă glucide, lipide şi proteine, el mai are nevoie şi de o serie de aminoacizi şi de o serie de vitamine, pe care nu le poate sintetiza singur. De asemenea el are nevoie de o serie de elemente minerale şi de oligoelemente, pe care nu le poate obţine întotdeauna din alimentaţia curentă. Aşa spre exemplu, organismul nostru are nevoie de seleniu, care intră în compoziţia unor enzime dar alimentaţia de azi nu ne mai furnizează suficient seleniu, deoarece din cauza exploatării intensive, solul a sărăcit în seleniu. De aceea, vom fi obligaţi uneori să luăm substanţele necesare din nişte suplimente alimentare.

Pentru a acoperi unele nevoi şi a utiliza unele substanţe naturale care să stimuleze sistemul imunitar, eu am cumpărat de la dumneavoastră produsul Antidot Forte, care conţine o serie de substanţe care, cred eu,  sunt folositoare pentru întărirea sistemului imunitar, aşa cum ar fi Turmericul, Gheara-mâţei, Astragalus, Usturoiul negru, Ghimbirul, Echinaceea, care s-a dovedit în mod ştiinţific că stimulează sistemul imunitar.

– În concluzie, ce faceţi dumneavoastră şi ce ar trebui să fac şi eu, pentru a preveni infecţia cu COVID-19 care ne dă fiori?          

– Pe scurt, eu caut să respect măsurile recomandate de autorităţi. Caut să mă feresc de aglomeraţie, să evit contactul cu oamenii care au afecţiuni respiratorii. Încerc să evit mâncărurile grele, să mănânc mai multe zarzavaturi, mai multe fructe şi legume. Spre exemplu, eu mănânc un măr, o banană, o portocală şi o lămâie, în fiecare zi. Caut să mănânc mai ales carne de peşte şi de pui, să consum multe lichide – mă refer la apă şi la ceaiuri. De asemenea, fac cât mai multă mişcare în aer curat, mă odihnesc suficient, citesc, ascult muzică. Caut să am grijă de sufletul meu, să nu gândesc rău despre nimeni, să mă împac cu toată lumea şi să mă rog la Dumnezeu.

– Adică, dumneavoastră îmi recomandaţi să-mi schimb nu numai stilul ci şi concepţia mea despre viaţă.

– Fiecare om are concepţiile lui. În orice caz, oamenii care s-au vindecat de boli foarte grave şi-au schimbat în mod radical concepţia lor de viaţă. Ei şi-au modificat sistemul de valori şi au început să vadă cu alţi ochi frumuseţea lumii în care trăim. Eu cred că şi oamenii care s-au vindecat, zilele acestea, de COVID-19, au acum o altă concepţie despre viaţă. Văzând că alţii au murit, ei au acum un alt sistem de valori. Este adevărat că eu nu ştiu precis dacă concepţiile pe care le au azi i-ar fi putut apăra de boală. Dar dacă se vorbeşte de o psihoimunologie, care a demostrat experimental că psihicul nostru poate influenţa imunitatea, îmi vine să cred că ar trebui să evităm emoţiile negative, cum ar fi ura, invidia şi răzbunarea, care ne menţin într-un stres continuu.

– Privind în jur, mi se pare că ne va fi foarte greu să ne schimbăm stilul de viaţă. De aceea cred că oamenii preferă mai repede medicamentele.

– Este adevărat. Dar, deşi mie nu mi se pare greu să zici ”Bună ziua”, să priveşti la o magnolie înflorită sau să mângâi un căţel, o să vă spun ce medicamente şi suplimente alimentare iau eu şi care cred că mă vor ajuta să previn această boală, care este uneori extreme de gravă.

Ei bine, eu iau în fiecare zi câte un comprimat de vitamina D3 de 2000 de unităţi, care, după cum s-a demonstrat ştiinţific, stimulează sistemul imunitar şi care este scăzută la majoritatea populaţiei. Mai iau vitamina C câte un gram pe zi, deoarece stimulează de asemenea sistemul imunitar. Mai iau calciu, magneziu, zinc şi seleniu, care au un rol foarte important în funcţionarea sistemului imunitar. Unii autori au arătat chiar că zincul inhibă reproducerea virusurilor. Mai iau propolis şi, după cum spuneam încă de la început, mai iau trei capsule de Antidot Forte în fiecare zi, deoarece conţine Turmeric, Gheara-mâţei, Astragalus, Usturoi negru, Ghimbir, Echinaceea, care stimulează imunitatea, conform cercetărilor ştiinţifice.

Pe lângă toate acestea, sau mai bine zis, înainte de toate acestea, eu mă rog la Dumnezeu, deoarece fără El nu putem face nimic. Şi astfel cred că voi reuşi să depăşesc cu bine această etapă extrem de dificilă din viaţa noastră.

Eu mai cred că pandemia aceasta, care a înspăimântat tot pământul, ne oferă ocazia şi chiar ne obligă, să coalizăm mai bine cu semenii noştri aflaţi în suferinţă, să înţelegem mai bine că în faţa naturii nu există graniţe, că nu putem trăi singuri. Să înţelegem mai bine care sunt posibilităţile şi limitele noastre, să înţelegem mai bine că în faţa tuturor valorilor materiale, care au trecut pe primul loc, se află de fapt sănătatea, de care depinde nu numai bucuria de a trăi ci şi existenţa noastră pe acest pământ.

Vă mulţumim pentru sfaturile dumneavoastră avizate.
Echipa MEDICINAS

Preluat de la: csid.ro