pixel.png

Cel mai mare retailer din lume, Amazon investeşte miliarde de dolari pentru a găsi un leac pentru răceală. Deşi proiectul este ţinut secret de ochii lumii, se pare că gigantul a adunat o echipă de 100 de oameni de ştiinţă, reuniţi sub numele de „Grand Challenge”, care lucrează la foc continuu pentru a dezvolta un vaccin ce ar putea preveni răceala. În Statele Unite, răceala este principala cauză a absenteismului şcolar sau la locul de muncă şi duce la cheltuieli anuale de peste 40 de miliarde de dolari în bugetul SUA. 

„Sub numele Project Gesundheit (Proiectul Sănătate), gigantul retailer Amazon, deţinut de miliardarul Jeff Bezos (a cărui avere este estimată la peste 157 de miliarde de dolari), doreşte să găsească soluţii care vor avea un impact major asupra umanităţii”, spune o sursă pentru CNBC, care a dorit să rămână anonimă deoarece nu este autorizată să dea mai multe detalii despre acest proiect.

Grupul de savanţi este condus de Babak Parvitz, care a lucrat anterior la compania de cercetare Alphabet, cunoscută la acea vreme ca Google X.

<!–

Formul de quiz

–>

Dezvoltarea unui vaccin contra răcelii – care este cauzată, în 75% dintre cazuri, de un rinovirus – a fost şi este în continuare o provocare imensă pentru oamenii de ştiinţă, din câteva motive.

„În primul rând, trebuie să acoperi peste 160 de tulpini de rinovirus care pot cauza răceala. Probabil Amazon se concentrează asupra celor mai comune tulpini, dar întrebarea care se pune este: ce faci dacă virusul suferă mutaţii sau dacă devine rezistent la medicamente?”, spune Greg Yap, un investitor în soluţii pentru sănătate.

Un alt expert în politici de sănătate spune că ideea unui vaccin împotriva răcelii este plauzibilă, dar ar trebui ca acesta să fie lipsit de reacţii adverse sau acestea să fie mult mai mici în comparaţie cu beneficiul. „Oamenii care răcesc se pot vindeca în 1-2 săptămâni fără niciun fel de tratament. Atunci, mă întreb, de ce să mă vaccinez, dacă oricum mă vindec rapid? Dacă vaccinul îmi face mai mult rău?”, se întreabă Mike Pellini.

„În plus, se pune problema: asigurările de sănătate vor acoperi costul acestui vaccin, aşa cum este cazul vaccinului gripal?”, adaugă Pellini.

Amazon nu este singura companie care investeşte resurse în găsirea unui leac pentru răceală. Cercetători de la Universitatea Stanford şi de la Universitatea din California lucrează la un studiu ce are drept scop anihilarea unei proteine care ar putea preveni răceala. Savanţii de la Chan Zuckerberg Biohub, companie deţinută de Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi soţia sa, Priscilla Chan, sunt implicaţi în acest proiect.

Într-o declaraţie oferită presei, cercetătorii de la Stanford au susţinut că sunt foarte aproape de găsirea unui leac pentru răceală.

Preluat de la: csid.ro