Deşi este un gest banal, mulţi oameni, foarte mulţi, nu ştiu cum să se spele corect pe mâini. Un studiu care a inclus aproape 3.000 de participanţi a relevat că aproape 95% dintre subiecţi nu se spală pe mâini după ce strănută sau tuşesc. O altă cercetare a arătat că timpul mediu alocat spălării mâinilor este de doar 6 secunde! Cât ar trebui să dureze, de fapt, acest proces? Minimum 20 de secunde, spun specialiştii.
Iar acest gest simplu, dar de mare efect, poate ţine la distanţă o mulţime de boli, inclusiv infecţia cu noul coronavirus, care e pe cale să fie declarată pandemie.
„În loc să vă întrebaţi ce săpun este mai eficient, mai bine aţi învăţa întâi să vă spălaţi corect pe mâini”, atrag atenţia experţii de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite.
<!–
Formul de quiz
–>
Cum trebuie procedat: aşa te speli corect pe mâini
Există două strategii pentru a limita infecţiile cu diverşi agenţi patogeni. Prima dintre ele constă în folosirea apei şi a săpunului antibacterian, care înlătură mare parte dintre microorganismele prezente pe suprafaţa mâinilor.
A doua strategie presupune eliminarea completă a microorganismelor folosind un produs cu proprietăţi antibacteriene, precum alcoolul, clorul, peroxidul de hidrogen, clorhexidina sau triclosanul (dar acesta din urmă a fost interzis de FDA în compoziţia săpunurilor, pastei de dinţi sau a deodorantelor, ca urmare a acţiunii sale nocive asupra nivelului hormonal).
Prima etapă: spălarea mâinilor cu apă şi săpun
Umezeşte-ţi mâinile cu apă (nu are importanţă dacă e rece sau caldă, efectul este acelaşi)
- „Săpuneşte” bine palmele, dosul acestora, încheieturile, precum şi spaţiile dintre degete şi unghiile – procesul trebuie să dureze între 20 şi 30 de secunde (poţi folosi fie un săpun solid, fie unul tip spumă sau lichid, dar e de preferat să aibă compuşi cu acţiune antibacteriană)
- Clăteşte bine mâinile cu apă curat
- Usucă mâinile cu un prosop de hârtie de unică folosinţă sau la aparatul cu aer cald
Vezi mai jos un video care exemplifică acest proces de spălare a mâinilor.
Aplicarea gelului dezinfectant
Această etapă este de preferat după spălarea mâinilor cu apă şi săpun, dar şi în cazul în care nu aveţi acces la o sursă de apă. CDC recomandă folosirea unui gel dezinfectant pe bază de alcool cu o concentraţie de etanol de minimum 60%.
Dacă respecţi aceste reguli de igienă, coronavirusul şi alte virusuri sau bacterii nu au nicio şansă să se „prindă” de tine. Igiena mâinilor salvează vieţi!
Preluat de la: csid.ro