pixel.png

Tinerii sunt păcăliţi să se apuce de fumat prin diverse strategii de marketing bine ticluite de producători, sub falsa aparenţă că noile dispozitive de fumat sunt sigure şi lipsite de efecte adverse.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează în fiecare an, la data de 31 mai, „Ziua Mondială fără Tutun”, prilej de a reaminti efectele nocive ale produselor din tutun şi în egală măsură ale fumatului pasiv.

În 2020, campania globală are ca obiectiv demascarea miturilor şi expunerea tacticilor imorale folosite de industria tutunului. Această campanie ‚„fără secrete”, îşi propune să ofere tinerilor cunoştinţele necesare pentru a detecta cu uşurinţă manipularea industriei tutunului, susţinându-i astfel să lupte împotriva ei.

<!–

Formul de quiz

–>

Acest lucru este deosebit de important mai ales acum, în acest context pandemic, deoarece studiile arată că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de infecţie cu coronavirus.

La fiecare patru secunde, tutunul ia o altă viaţă

La nivel mondial există 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Numărul ar fi şi mai mare dacă tutunul nu i-ar ucide pe jumătate dintre utilizatorii săi.

La fiecare patru secunde, tutunul ia o altă viaţă

Pe măsură ce conştientizarea daunelor consumului de tutun a crescut şi eforturile globale de control al tutunului s-au intensificat în ultimul deceniu, acceptabilitatea socială a consumului de tutun a scăzut.

Acest lucru a făcut ca cei din industria tutunului să-şi revizuiască tacticile şi să atragă noi utilizatori.

„Cei mai vizaţi de campaniile de publicitate la noile produse de tutun sunt copiii şi adolescenţii, cărora li se induce mesajul că aceste produse nu sunt dăunătoare sănătăţii” , a declarat Dr. Monica Marc, Preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie.

Ţigările electronice şi produsele care conţin tutun încălzit, promovate ca o „alternativă sănătoasă”

În ultimii ani au apărut noi produse, promovate ca având riscuri reduse pentru sănătate. Ţigările electronice şi produsele care conţin tutun încălzit sunt adesea promovate ca produse de consum „cu risc redus”, „fără fum”, „acceptabile social”.

Aceste strategii de promovare au potenţialul de a determina utilizarea pe termen lung a produselor de nicotină, determinând dependenţă, sub pretextul de a fi o alternativă mai sănătoasă. Se exploatează faptul că efectele nocive ale acestora pe termen lung nu au fost stabilite şi nu sunt încă reglementate în majoritatea ţărilor, ceea ce le permite să promoveze utilizarea lor.

Numărul tinerilor care se apucă de fumat, în continuă creştere

În România s-a observat o creştere a interesului tinerilor faţă de produsele care conţin tutun. Astfel, putem spune că a apărut o nouă categorie a consumatorilor de tutun, cei care vapează ţigara electronică şi cei care consumă produsele de tutun încălzit.

Conform Global Youth Tobacco Survey, realizat în 2017, deşi consumul de ţigară clasică a scăzut în rândul tinerilor din România, procentul elevilor cu vârsta între 13 şi 15 ani care au consumat vreodată măcar un produs din tutun, inclusiv produsele din tutun încălzit, a crescut în 2017 faţă de 2013 cu 7,5%, de la 35,9% la 38,6%.

În rândul fetelor, această creştere este şi mai îngrijorătoare, cu 17,4%, de la 31% la 36,4%.

Această evoluţie negativă este accentuată de creşterea în 2017 comparativ cu 2014, a procentului elevilor care fumează curent ţigări electronice. Astfel, în 2017, procentul total al elevilor care fumau curent ţigări electronice era aproape egal cu cel al celor care fumau ţigări obişnuite, 8,2% respectiv 8,6%, dar şi mai grav, mai mulţi băieţi afirmau că fumează curent ţigări electronice decât ţigări obişnuite (10,1% versus 9,8%).

Dependenţa de nicotină, menţinută prin strategii de marketing ce includ „influenceri”

Strategiile de marketing sunt deosebit de eficiente în vizarea copiilor şi adolescenţilor şi au potenţialul de a menţine dependenţa de nicotină la tineri la nivel global.

Bătălia pentru consumator se duce din ce în ce mai mult pe platformele de socializare, astfel că „influencerii” urmăriţi de copii şi adolescenţi sunt invitaţi de aceste industrii să servească drept „ambasadori ai mărcii”, chiar dacă în postări nu sunt dezvăluite detaliile sponsorizării.

O altă modalitate eficientă este oferirea de burse de studiu, sponsorizarea unor programe şcolare sau tabere iar accesul constant la internet al tinerilor a dus la abordări axate pe jocuri video şi aplicaţii preferate de tineri. Expunerea la produsele din tutun sau comercializarea e-ţigărilor în mediile de divertisment influenţează intenţia copiilor şi adolescenţilor de a utiliza aceste produse.

Ţigările gratuite la diferite evenimente (festivaluri, centre comerciale), diverse obiecte cu logouri ale companiilor de tutun, ţigarete electronice de unică utilizare şi vânzările pe internet, vizează de asemenea recrutarea tinerilor în rândul consumatorilor de tutun.

O altă strategie adoptată pentru a determina tinerii să iniţieze consumul de tutun a fost folosirea aromelor la ţigările electronice şi narghilea.

Până în prezent, cercetătorii au identificat peste 15.000 de arome de ţigară electronică disponibile, de la arome fructate la gust de bomboane.

Reclamele de produse aromate pot spori atractivitatea şi pot încuraja copiii şi adolescenţii să cumpere şi să încerce produse cu nicotină. Aromele pot scădea percepţia asupra nocivităţii şi dependenţei produselor nicotinei.

Modele elegante, cu dimensiuni de buzunar, dispozitivele pentru tutun încălzit sunt promovate pe scară largă ca produse moderne, de înaltă tehnologie, cu modele minimaliste şi lansări de produse care le înfăţişează drept produse atractive şi inofensive.

Toate aceste strategii sunt menite să atragă tinerii şi adolescenţii în rândul consumatorilor de tutun, de aceea OMS şi-a propus să demaşte aceste tactici şi să avertizeze tinerii despre asaltul zilnic la care sunt supuşi.

Fumatul şi riscul de COVID-19

Prof. Dr. Florin Mihălţan, unul dintre susţinătorii vehemenţi ai legislaţiei antifumat şi membru al Coaliţiei „România Respiră” (formată în aprilie 2015) şi care a stat la baza aprobării acestei legi, afirmă că asistăm la o avalanşă de ştiri false în ceea ce priveşte consumul de tutun şi COVID-19, inducându-se ideea că fumatul ar avea un rol protector.

O revizuire a studiilor efectuate de experţi în sănătate publică convocaţi de OMS la 29 aprilie 2020 a constatat că fumătorii sunt mai susceptibili să dezvolte boli severe cu COVID-19, comparativ cu nefumătorii.

De asemenea, aceştia au o predispoziţie de a face astfel de infecţii mai repede din cauza deficitului de apărare. Acest deficit creează nu doar un risc de boală crescut, dar induce în acelaşi timp o întârziere, o prelungire până la momentul vindecării.

Mai mult decât atât, Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, subliniază că „în acest context pandemic, Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la toţi tinerii să se alăture luptei antifumat, pentru a deveni o generaţie fără tutun.”

OMS evaluează constant noi cercetări, inclusiv cercetări care examinează legătura dintre consumul de tutun, consumul de nicotină şi COVID-19, şi îndeamnă cercetătorii, oamenii de ştiinţă şi mass-media să fie precauţi cu privire la amplificarea afirmaţiilor neprobate că tutunul sau nicotina ar putea reduce riscul de COVID-19.

În prezent, nu există informaţii suficiente pentru a confirma orice legătură între tutun sau nicotină în prevenirea sau tratamentul COVID-19.

Terapiile de înlocuire a nicotinei, precum guma de mestecat şi plasturii sunt concepute pentru a ajuta fumătorii să renunţe la tutun. OMS recomandă fumătorilor să ia măsuri imediate pentru a renunţa la fumat, prin utilizarea metodelor dovedit eficiente, cum ar fi liniile telefonice gratuite, SMS-urile, terapie de substituţie nicotinică, programele de renunţare online.

OMS subliniază importanţa unei cercetări sistematice, de înaltă calitate, care să contribuie la promovarea sănătăţii individuale şi publice, subliniind că promovarea intervenţiilor neprobate ar putea avea un efect negativ asupra sănătăţii generale.

Societatea Română de Pneumologie se alătură pe deplin acestor demersuri şi, prin acţiunile şi evenimentele sale, susţine iniţiativele antifumat ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Preluat de la: csid.ro