Îmbolnăvirea înainte de sărbători vine cu propriile dureri de cap. Dacă ești o persoană responsabilă, te vei îngrijora să nu transmiți boala celor dragi de teama de a le strica sezonul festiv. Este o perioadă dedicată reuniunilor cu prietenii și familia și oamenii își doresc, de obicei, să o petreacă într-o stare bună de sănătate. Dacă te-ai îmbolnăvit recent și cauți îndrumări, sfaturile de mai jos te vor ajuta să estimezi dacă mai ești contagios după gripă, răceală sau infecția cu streptococ și cum să protejezi persoanele din jurul tău să nu ne îmbolnăvească din cauza ta.
Când oamenii contractează gripa se îmbolnăvesc destul de repede. Dimineața se simt bine, iar până după-amiază sunt brusc destul de bolnavi. Simptomele includ frisoane, febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, oboseală, dureri de cap și nas care curge sau este congestionat. După apariția simptomelor de gripă, suntem cei mai contagioși în primele câteva zile de boală și rămânem contagioși până la șapte zile.
Rămâi acasă cât timp ești simptomatic. Odată ce simptomele încep să se amelioreze și febra dispare fără utilizarea medicamentelor care reduc febra ești mai puțin contagios și poți ieși din casă. Simptomele sunt considerate în ameliorare dacă te simți suficient de bine pentru a-ți desfășura activitățile zilnice. Timp de cel puțin cinci zile după aceea, sau cât timp mai ai simptome persistente, poartă mască și practică distanțarea fizică pe cât posibil.
Poți fi contagios până la două săptămâni, dacă încă te simți destul de rău sau dacă ești imunocompromis.
Răceala comună este cauzată de numeroase tipuri de virusuri respiratorii. Simptomele tipice includ nas care curge sau este congestionat, tuse, strănut, durere în gât, febră, dureri musculare și dureri de cap. Este similară gripei, dar un mod de a le diferenția este că răcelile se dezvoltă treptat, de obicei pe parcursul câtorva zile. Gripa, pe de altă parte, este bruscă și intensă.
După apariția simptomelor de răceală comună, ești contagios aproximativ șapte zile. Odată ce simptomele dispar, nu mai ești contagios. Cât timp ești simptomatic, rămâi acasă. Odată ce simptomele încep să se amelioreze și febra dispare fără medicamente pentru cel puțin 24 de ore, ești mai puțin contagios și poți reveni la activitățile zilnice. Se recomandă cu tărie purtarea măștii și distanțarea fizică până la vindecarea completă a simptomelor sau pentru cel puțin cinci zile, pentru a preveni răspândirea virusului către alții.
Faringita streptococică este o infecție bacteriană care se prezintă frecvent ca o durere în gât fără simptome nazale sau ochi apoși. Gâtul poate fi, de asemenea, umflat, pot apărea pete roșii pe cerul gurii sau pete albe pe gât, și este posibil să apară febra.
Când încep să apară simptomele faringitei streptococice, informează medicul pentru a-ți prescrie antibiotice. Odată ce începi tratamentul cu antibiotice pentru faringită streptococică, ești contagios doar pentru aproximativ 24 de ore. Rămâi acasă timp de 24 de ore de la începerea tratamentului cu antibiotice și până când febra dispare. În plus față de reducerea contagiozității, antibioticele ajută la ameliorarea rapidă a durerii în gât.
Faringita streptococică poate fi contagioasă până la trei săptămâni dacă nu primești tratament cu antibiotice.
Foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro