pixel.png

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de coronavirus din cauza creşterii rapide a numărului de îmbolnăviri şi a răspândirii. După China, Italia este cea mai afectată ţară – peste 12.000 de îmbolnăviri, peste 800 de morţi, peste 1.000 de persoane s-au vindecat până acum. În România, pe 12 martie 2020, ora 5.33 am sunt 47 de persoane infectate, iar 6 sunt recuperaţi conform site-ului Universităţii John Hopkins unde se monitorizează în timp real cazurile din lumea întreagă.

Apropierea geografică de Italia, dar şi legăturile dintre cele două ţări sunt puternice dat fiind că în Italia locuiesc şi lucrează un număr impresionant, În 2017, o statistică arăta că 1.168.522 sunt stabiliţi oficial în peninsulă. Am stat de vorbă telefonic cu Tania D. o româncă de 56 de ani, stabilită în regiunea Marche, într-un oraş aproape de Ancona. ”Nu este o situaţie plăcută deloc, dar împreună putem învinge! Stăm foarte mult în casă pentru evita riscul de îmbolnăvire. La noi riscul este dublu. Eu locuiesc şi îngrijesc o bătrână de 92 de ani a cărei starea de sănătate este fragilă. De asemenea, anul trecut am fost diagnosticată cu diabet, deci şi eu sunt printre persoanele care ar putea fi mai afectate de infecţia COVID 19. Însă, acum este momentul să dovedim solidaritate umană şi să ne păstrăm starea de sănătate fizică şi psihică. Doar aşa îi putem proteja pe cei dragi” a declarat românca.

Care este situaţia pe străzi? Sunt magazine deschise?

În oraşul în care locuieşte şi lucrează – Fermo, Tania D. erau ieri aproximativ 200 de cazuri de infecţii COVID19. Pentru că spitalul are terapie intensivă, sunt mereu aduşi bolnavi. Oraşul este închis în sensul că nu poţi pleca fără motive bine întemeiate bazate pe documente, dar în oraş poţi circula. Străzile sunt însă pustii. Magazinele alimentare şi farmaciile sunt deschise. ”La început, oamenii s-au panicat şi au golit rafturile. Însă acum găseşti de toate. Şi măşti, şi substanţe dezinfectante, mănuşi. La fel şi la mâncare” spune Tania D. Există însă reguli clare prin care se intră în farmacie. ”La farmacie se intră câte o persoană şi se ţine distanţă faţă de farmacist” a mai spus românca. În unele magazine există regula să nu intre mai mult de 3, 4 persoane o dată. 

<!–

Formul de quiz

–>

Centrul oraşului Fermo, Italia, 10 martie 2020

Ghid de ieşire din casă în perioada epidemiei

”Evit să ies în această perioadă, însă este nevoie şi de câteva momente în care să fii în aer liber. O dată pe săptămână poate. Mersul este un lux acum, dar binefăcător. Masca, mănuşile chirurgicale pe care le arunc imediat după folosire, ochelarii de soare sunt nelipsite” a mai spus Tania.
Igiena mâinilor – spălarea cu apă şi săpun, utilizarea dezinfectanţilor pentru suprafeţete care ar putea fi atinse de multe persoane este obligatorie.
”Un medic m-a sfătuit să pun pe preşul de la uşă clor şi să ştergem pantofii înainte de a intra în casă. Unele persoane infectate (nediagnosticate) pot scuipa pe stradă şi dacă treci imediat poate transporţi virusul” a spus românca.

 

Se uită sau nu la televizor?

Ştirile într-o cantitate prea mare pot crea anxietate pentru multe dintre persoanele aflate în situaţii extraordinare. ”Recunosc, nu dau drumul la televizor des. Mă informez, dar o dată pe zi. Am o prietenă medic şi ea mă mai sună şi mă pune la curent cu ştirile care sunt de folos. Spre exemplu, mulţi medici recomandă în Italia să mănânci lămâi, kiwi, mere pentru conţinutul de vitamina C. Asta este o ştire pozitivă”.

Români trebuie să respecte regulile impuse şi nu să fugă!

De altfel, Tania recomandă tuturor rămână pozitivi şi în locurile în care sunt. ”Românii din Italia chiar dacă s-au speriat, este bine să nu plece în ţară. Dacă sunt infectaţi şi nu ştiu şi nici nu respectă perioada de carantină – cum am citit – primii care vor plăti preţul vor fi chiar rudele şi prietenii lor. Iar pentru unii dintre ei poate fi o luptă cu viaţa” a încheiat Tania D.

Preluat de la: csid.ro