Bufeurile, transpirațiile nocturne și schimbările de dispoziție sunt adesea în centrul atenției când vine vorba de menopauză, dar „schimbarea” aduce și probleme în zona genitală. Estrogenul este superputerea noastră, iar în timpul perimenopauzei și menopauzei, producția neregulată a acestui hormon important are un impact negativ asupra vulvei și vaginului.
The Post a vorbit cu doi experți pentru a detalia exact ce poate face menopauza „acolo jos”, de la subțierea și uscarea țesutului, până la schimbarea aspectului în zona genitală.
Menopauza se desfășoară în trei etape distincte. Prima fază, perimenopauza, începe de obicei la sfârșitul anilor 40 și poate dura câțiva ani. Se caracterizează prin menstruații neregulate, fluctuații hormonale și apariția multor simptome familiare. A doua etapă, menopauza propriu-zisă, este atinsă după 12 luni consecutive fără menstruație, iar a treia, postmenopauza, începe după un an întreg fără menstruație și durează pentru tot restul vieții unei femei.
În timpul perimenopauzei încep simptomele jenante la nivel genital, dar nu devin atât de deranjante până când menopauza nu se instalează oficial. Cauza principală a schimbărilor genitale în menopauză este scăderea estrogenului. În această tranziție, nivelurile de estrogen pot scădea cu până la 90%, lăsând în urmă o serie de efecte secundare neplăcute.
„Labia minora devine adesea mai subțire și poate părea să se micșoreze sau, în unele cazuri, să dispară complet”, a spus Dr. Anat Sapan, potrivit publicației menționate.
Când nivelul de estrogen este scăzut sau inexistent, fluxul sangvin către vulvă și țesutul vaginal scade, ceea ce provoacă uscăciune, micșorarea deschiderii vaginale și o lubrifiere naturală mai redusă, ducând la durere, mâncărime, iritație, senzație de arsură și durere în timpul actului sexual. Țesutul vaginal devine, de asemenea, mai subțire și mai puțin elastic, ceea ce accentuează disconfortul în activitățile de zi cu zi și afectează negativ sănătatea sexuală.
Se spune că ceea ce contează este interiorul, dar și exteriorul vulvei suferă modificări. Menopauza modifică în mod distinct aspectul vulvei. Labia minora devin mai subțiri și pot părea să se micșoreze sau, în unele cazuri, să dispară complet, pe măsură ce volumul țesutului scade odată cu pierderea estrogenului. Distribuția grăsimii se modifică, ceea ce poate crea un aspect lăsat. De fapt, unele femei recurg la injecții cu filler pentru a le reda volumul.
Aceste simptome, grupate sub termenul de sindrom genito-urinar al menopauzei (GSM), afectează între 50% și 70% dintre femeile aflate la postmenopauză.
Ca și cum schimbările fizice nu ar fi fost de ajuns, menopauza afectează și microbiomul vaginal. Vaginul este în mod normal acid. Deși poate suna înfricoșător, acesta este pH-ul ideal, care permite bacteriilor protectoare să prospere și să protejeze vaginul de infecții. Dar, pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, microbiomul vaginal suferă, iar numărul bacteriilor protectoare Lactobacillus se reduce. Această schimbare determină o modificare a pH-ului vaginal, trecând de la un mediu sănătos, acid, la unul mai alcalin.
Menopauza afectează și planșeul pelvin, care joacă un rol esențial în susținerea uterului, vezicii urinare și intestinelor. Când menopauza se instalează, modificările hormonale și îmbătrânirea pot slăbi acești mușchi, ducând la probleme serioase legate de forța și funcția lor.
Drept urmare, mușchii se slăbesc, ceea ce duce la incontinență urinară, disfuncții ale vezicii urinare, prolapsuri ale organelor pelvine, scăderea forței pelviene și probleme sexuale.
Studiile arată că între 25% și 50% dintre femeile aflate la postmenopauză se confruntă cu o formă de incontinență urinară sau scurgeri involuntare de urină.
Foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro