pneumonia.jpg

Pneumonia poate fi prima infecţie a organismului unui copil sau o complicaţie în cadrul unor alte infecţii respiratorii. În funcţie de germenele care o provoacă, dacă ne referim la cele infecţioase, ele pot fi virale, bacteriene şi, mai rar, parazitare, fungice etc.

,,Ca primă infecţie, debutul este brusc, cu stare generală modificată, copil adinamic şi apatic, cu frison şi febră înaltă, care cedează parţial la dozele recomadate de antipiretic şi revine imediat ce scade concentraţia în corp a acestuia. Tusea este seacă la debut. Copilul respiră cu o frecvenţă mai mare, ca şi cum îi lipseşte aerul’’,  spune medicul de familie Ileana Efrim pentru CSID.  

Copilul mai mare reclamă durere, sub formă de junghi intercostal la nivelul hemitoracelui afectat. La copilul mic, apar refuzul alimentaţiei, vărsături şi dureri abdominale difuze, iar tabloul clinic este dominat de starea de somnolenţă.

,,Pentru pneumonia care complică o altă infecţie, etichetată la debut ca o răceală obişnuită, după două- trei zile de evoluţie favorabilă, apare frisonul, revine febra înaltă, starea generală a copilului se modifică din nou, fiind apatic şi somnolent, refuză alimentaţia.

În oricare din aceste situaţii, copilul va fi dus de urgenţă la consultaţie la medicul de familie, la medicul pediatru sau la camera de gardă a unui spital de pediatrie sau boli infecţioase. Doar medicul, în baza consultaţiei complete şi a unui set de investigaţii complementare, va stabili diagnosticul şi conduita de tratament’’,  adaugă specialistul.

Preluat de la: csid.ro