Selena-GomezLady-Gaga-scaled-e1723721567424.jpg

Lupusul, afecțiunea de care suferă și Selena Gomez, Lady Gaga și Nick Cannon, determină sistemul imunitar al corpului să atace în mod greșit țesutul sănătos.

Dr. Yaohua Tian, expert în poluanți atmosferici și boli cronice la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong și coautor al studiului, a declarat:

Studiul nostru oferă perspective cruciale asupra contribuției poluării aerului la bolile autoimune.

Într-un studiu recent efectuat, cercetătorii chinezi au urmărit 460.000 de pacienți și au descoperit că 399 de persoane au fost diagnosticate cu lupus pe o perioadă de 12 ani.

De asemenea, au fost evaluate nivelurile medii ale a șase poluanți din apropierea locuințelor acestora.

Acestea au inclus PM2.5 — particule cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri — dioxidul de azot (NO2), oxidul de azot (NOx) și dioxidul de sulf (SO2).

Toate cele patru au fost legate de probleme de sănătate precum bolile de inimă și demență.

Pacienții cu această afecțiune suferă adesea episoade în care simptomele, cum ar fi durerea articulară și musculară, oboseala extremă și erupțiile cutanate, se agravează.

Aceste episoade pot dura săptămâni sau chiar mai mult.

Lupus: cauze, tipuri, simptome, evoluţie şi tratament

Selena Gomez a vorbit despre diagnosticul ei de lupus în urmă cu peste un deceniu. Ea a fost diagnosticată cu boală autoimună în 2013 și ulterior și-a dezvăluit publicului diagnosticul în povestirea ei din octombrie 2015 cu Billboard.

În 2017, actrița a spus că a suferit un transplant de rinichi la doar 24 de ani din cauza leziunilor de organ cauzate de lupus.

În 2022, ea și-a lansat și documentarul, Selena Gomez: My Mind & Me – în care și-a detaliat călătoria de ani de zile cu lupus și a vorbit despre sănătatea ei mintală.

Cântăreața Lady Gaga a mai dezvăluit că a fost testată „limită pozitivă” pentru această boală în 2010.

Potrivit Clinicii Mayo, lupusul cauzează inflamații, afectând articulațiile, pielea, rinichii, celulele sanguine, creierul, inima și plămânii.

Ce anume declanșează lupusul este încă necunoscut, deși se crede că o combinație de genetică și factori de mediu sunt în joc.

Lumina soarelui, stresul, fumatul, anumite medicamente și viruși sunt cunoscute pentru a exacerba simptomele.

De asemenea, se crede că estrogenul hormonal sexual feminin are un rol – motiv pentru care femeile aflate la vârsta fertilă sunt afectate în primul rând.

(!) În Marea Britanie, aproximativ una din 50.000 de persoane suferă de această afecțiune.

FOTO: Instagram, SURSA: Daily Mail Uk

Preluat de la: csid.ro