Există momente în viaţă în care măsurile de prim ajutor bine puse la punct pot face diferenţa între recuperarea sănătăţii rapid sau convalescenţă prelungită sau pot fi chiar pasul dintre viaţă şi moarte. Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie – Traumatologie, specializat în chirurgia mâinii, de la Spitalul Clinic Colentina explică cu lux de amănunte cum se pot imboliza corect fracturile.
CSÎD: Cum se acordă primul ajutor în caz de fracturi? Vă rog să explicaţi pe larg.
Dr. Daniel Vîlcioiu: În cazul apariţiei unei fracturi la o persoană aflată în zonele cu acces bun la serviciile medicale, se recomandă apelarea la 112 şi aşteptarea Serviciului de Ambulanţă sau a echipajului SMURD, în funcţie de context. În cazul în care vă aflaţi într-o zonă izolată, se va imobiliza membrul afectat şi se vor opri eventualele sângerări prin compresie puternică.
Atenţie, există reguli stricte pentru imobilizarea fracturilor
CSÎD: Imobilizarea fracturilor – cum se realizează corect? Vă rog să explicaţi pe larg.
Dr. Daniel Vîlcioiu: În situaţii extreme, cum ar fi accidentele pe munte, se recomandă improvizarea unei atele folosind, spre exemplu, două scânduri care vor traversa partea fracturată a osului ajungând la articulaţiile de sub şi de deasupra fracturii. Acestea se vor lega cu ajutorul unor materiale textile, cum ar fi o faşă elastică sau ce găsiţi la îndemână (exemplu, un tricou, un fular), imobilizând, astfel, membrul afectat. Este indicat să mişcaţi cât mai puţin posibil membrul afectat pentru a nu determina leziuni suplimentare. Trebuie să vă asiguraţi ca, în cazul unei fracturi deschise, să nu există sângerări puternice. Dacă există, în cazul în care sângele este deschis la culoare, acesta este de natură arterială şi trebuie făcut un garou din ce materiale găsiţi la 10 cm deasupra sângerării. În cazul în care sângele este închis la culoare, sursa este venoasă şi se va face un garou la 10 cm sub locul sângerării.
<!–
Formul de quiz
–>
Fracturile de coloană, fracturile de bazin impun serviciul SMURD
CSÎD: Cum se procedează în cazul fracturile de bazin sau de coloană?
Dr. Daniel Vîlcioiu: În cazul fracturilor de bazin sau de coloană, pacientul trebuie mişcat cât mai puţin şi imobilizat pe o suprafaţă mare, rigidă. În acest caz trebuie să apelaţi la serviciul SMURD.
Preluat de la: csid.ro