balonare.jpg

Atunci cand dentistul te intreaba daca ai probleme cu balonarea, ti se poate parea ciudat. Atunci cand vanzatoarea zambeste ironic in timp ce cumperi: dulciuri, varza si pere – te intrebi ce o amuza. Insa atunci cand o prietena binevoitoare te felicita pentru sarcina iti pui adevarate semne de intrebare.

Ce se intampla? Ce se ascunde in spatele abdomenului umflat precum un balon? Unde gresesti? Oare bei prea multe lichide? Oare te-ai ingrasat? Sa fie de vina sedentarismul? Oare stomacul tau nu mai functioneaza perfect? De ce ti se intampla tocmai tie?

Lista intrebarilor unui medic specialist consultat pentru a trata balonarea mai cuprinde si alte intrebari: Suferiti de constipatie? Mancati in graba? Mestecati hrana bine? Aveti probleme cu dantura? Obisnuiti sa aveti mese imbelsugate zi de zi? Va hidratati corespunzator? Ce cantitati de fructe, legume si cereale integrale consumati zilnic?

Cat de des consumati apa minerala, sifon sau sucuri carbogazoase? Cu cat timp in urma ati facut analize specifice pentru ficat? Cate gume mestecati pe zi? Consumati fructe pe post de desert? Care este nivelul de stres cu care va confruntati zilnic? Suferiti si de flatulenta? Aveti intoleranta la lactoza? Etc., etc….

Tratamente pentru balonare

Ce este de facut?
Pentru a masca abdomenul umflat la femei exista solutii: corsete, burtiere sau dresuri speciale. Insa pentru rezolvarea acestei probleme, care poate prevesti si aduce altele cu sine, puterea sta in mainile si vointa noastra. Evident, si in portofelul nostru. Asta dupa ce un medic specialist gastroenterolog (sau medicul de familie) a facut investigatiile necesare personalizate si si-a pus parafa pe o reteta.

Cele mai la indemana tratamente impotriva balonarii sunt reprezentate de corectarea obiceiurilor alimentare negative, miscare (da mersul pe jos ne ajuta si sa avem un abdomen plat), de ceaiuri sau drajeuri pe baza de plante.

Menta, fenicul, musetel, marar, anghinare, papadie, cimbru, busuioc, salvie, maghiran, coriandru – sunt plantele cel mai des intalnite in ceaiurile contra balonarii. Medicii recomanda, pe cat posibil, ceaiurile din plante proaspete sau uscate si nu din pliculete.

Reguli alimentare impotriva balonarii

Fiecare dintre noi stie, chiar daca nu acorda o importanta deosebita acestui fapt, care sunt alimentele, preparatele culinare si comportamentele alimentare care ii fac bine si care sunt cele care nu ii priesc. Iata lista celor mai des incriminate legume si fructe in privinta balonarii: fasolea, lintea, mazarea, nautul, varza, ridichiile, gulia, prazul, conopida, castravetii, vinetele, cartofii, perele, prunele, curmalele, mustul, sucul de mere.

Acestora li se adauga si painea, dulciurile concentrate (din comert sau facute in casa), alcoolul, zaharul, mierea, lactatele grase sau preparatele ce abunda in grasimi. Daca vi se intampla sa va plangeti de abdomen umflat mai des de 3 ori pe luna (si nu din cauze precum diaree, constipatie, peritonita etc.) este necesar sa tineti un jurnal alimentar macar 30 de zile.

In acesta trebuie sa consemnati zilnic tot ceea ce ati consumat, in ce cantitati, combinatii, dar si tipul si durata efortului desfasurat. Este important sa mentionati cantitatile de apa, suc, ceai, cafea sau alcool. De asemenea, sunt importante si ora ultimei mese, componenta acesteia si durata somnului.

Evident, puteti sa va masurati abdomenul cu un centimetru de croitorie atat in zilele in care va simtiti perfect, cat si in situatiile de criza. A se observa daca durata somnului de noapte este invers proportionala cu numarul de centimetri in plus din zona abdominala. Cu toate aceste date mergeti la un specialist nutritionist, care va poate concepe o dieta special adecvata nevoilor organismului vostru.

20 de minute dedicate mesei

Indiferent de cat de grabita este viata cu noi sau de cat de intens este ritmul pe care ni-l impunem, hrana trebuie mestecata bine. In acest timp furculita, cutitul sau lingura trebuie lasate pe masa. Astfel, misiunea stomacului de a digera se simplifica, cresc sansele ca o buna parte din vitaminele si mineralele din alimente sa fie absorbite si scade riscul balonarii.

Cateva vizite la medicul dentist pentru rezolvarea problemelor danturii, acolo unde este cazul, reprezinta un alt pas important pentru a avea o digestie corecta si chiar pentru a avea o inima sanatoasa (se stie ca multe dintre infectiile dentare netratate la timp saboteaza sanatatea organelor vitale).

Bauturile carbogazoase inofensive din punct de vedere caloric precum apa minerala sau sifonul ori cele ce au calorii precum sucurile sau berea trebuie evitate de persoanele care au probleme cu balonarea. De asemenea, lichidele nu trebuie consumate in timpul mesei.

Un ceai digestiv doar din plante ecologice, caldut poate avea efecte extrem de benefice, pe termen lung.

“Pofta buna, multumim si la masa nu vorbim!” este o veche invatatura pe care fiecare dintre noi a auzit-o cel putin o data in copilarie. Chiar si in secolul vitezei, acest comportament trebuie respectat. Vorbind, se ingereaza pe langa bolul alimentar si aer. Deci, tacerea mai scade un termen in ecuatia balonarii.
Pentru a evita riscul abdomenului umflat, fructele trebuie consumate intre mese, pe stomacul gol, si nu la sfarsitul mesei, pe post de desert.
Introducerea cerealelor integrale neindulcite in dieta zilnica este un pas important pentru mentinerea tranzitului intestinal la cote optime.

O ora de mers pe jos zilnic, masaj abdominal efectuat de catre un specialist, evitarea meselor tarzii, slabirea, cure de detoxifiere anuale, clisme – sunt cateva cai pentru a avea un abdomen plat.

Preluat de la: Csid.ro