cioara.jpg

Ciorile sunt păsări inteligente și sociale, dar pot fi totodată și dăunători gălăgioși care provoacă pagube fermierilor. Află cum să identifici, controlezi și previi apariția ciorilor atunci când este necesar.

Ciorile și corbii fac parte din același gen (Corvus) și au multe asemănări, dar sunt păsări diferite. Corbii sunt mai mari și au pene zburlite în zona gâtului, în timp ce ciorile sunt de dimensiuni mai mici. De asemenea, corbii au coada în formă de pană, în timp ce ciorile nu. Corbii planează mai des decât ciorile și uneori fac tumbe în aer. Una dintre principalele diferențe dintre corbi și ciori este sunetul pe care îl scot. Strigătul unei ciori este un „caw” aspru și puternic. Sunetul unui corb este un „croak” mai profund și gutural.

Citește și: Ce flori trebuie să plantezi în curte să alungi cârtițele. Adio mușuroaie și plante distruse!

Iată câteva sfaturi pentru a scăpa de ciori. Încearcă unele dintre aceste metode în grădină sau chiar pe terenul pe care-l cultivi, mai ales dacă „sperietoarea” nu-și mai face treaba.

Culturile de fructe pot fi protejate cu plase flexibile pentru păsări. Le poți găsi la un centru de grădinărit sau magazin de bricolaj. Se recomandă plase cu ochiuri de aprox. 10cm, deoarece țin ciorile mari la distanță, dar permit păsărilor mai mici să treacă. Așază plasa la baza unui arbust sau la trunchiul unui copac. Acest lucru va împiedica aceste păsări să intre de jos în copaci. Plasele pot fi folosite și pentru culturile joase.

Tăvile lucioase pentru plăcinte sau CD-urile atârnate în copaci, sperietori de ciori și steaguri pot fi utilizate pentru a le speria. O sperietoare tradițională poate funcționa și ea, iar dacă nu mai are „efect”, poți pune ceva metalic pe ea.

Porumbul poate fi protejat punând un pahar sau o pungă peste știulete după ce mătasea s-a închis la culoare.

Ciorile sunt inteligente și vor învăța în cele din urmă că aceste trucuri nu sunt o amenințare. Încearcă să muți frecvent aceste obiecte pentru a le deruta și a le ține departe.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro