plastic-bottle-of-drinking-water-healthy-living-2023-11-27-04-54-36-utc-scaled.jpg

Pe timp de caniculă, păstrarea în siguranță a alimentelor și a apei devine o provocare esențială pentru sănătatea noastră. Medicul Anca Hâncu atrage atenția asupra riscurilor asociate expunerii prelungite a alimentelor și a apei la temperaturi ridicate, oferind sfaturi utile pentru a evita intoxicațiile alimentare și alte probleme de sănătate.

Dr. Anca Hâncu subliniază că, în condiții de caniculă, anumite alimente se pot altera în doar 1-2 ore dacă nu sunt păstrate la frigider.

„Siguranța alimentară este esenţială pe căldură, mai ales în această perioadă de caniculă. Organizația Mondială a Sănătății și Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite recomandă ca alimentele să fie consumate în maximum două ore dacă sunt lăsate la temperatura ambiantă. În cazul temperaturilor de peste 32 de grade Celsius, timpul se reduce la o singură oră,” explică dr. Hâncu, potrivit romaniatv.net.

Aceasta adaugă că mâncarea gătită acasă nu trebuie lăsată la răcit mai mult de două ore pentru a preveni contaminarea bacteriană.

„Un sandviș cu șuncă sau brânză, sau o roșie, nu ar trebui să fie lăsate la temperatura ambiantă mai mult de două ore, iar în zilele foarte călduroase, nu mai mult de o oră,” avertizează medicul.

Pe timp de caniculă, inclusiv apa trebuie protejată de expunerea prelungită la soare. Dr. Hâncu recomandă păstrarea apei în genți frigorifice.

„Pe timp de caniculă, apa ar trebui păstrată în genți frigorifice nu mai mult de 5-6 ore. Este important să ținem alimentele separat de apă, deoarece deschidem mai des geanta pentru a ne hidrata,” sfătuiește medicul.

Expunerea alimentelor și a apei la temperaturi ridicate poate duce la contaminare bacteriană, avertizează dr. Hâncu.

„Alimentele pot părea intacte, dar pot fi contaminate bacterian, expunându-ne riscului de infecții alimentare. Bacterii precum Clostridium și Salmonella pot provoca simptome grave, inclusiv febră și diaree, stricându-ne vacanța,” explică aceasta.

Prin respectarea acestor sfaturi, vă puteți bucura de zilele toride de vară fără riscuri suplimentare pentru sănătatea dumneavoastră. Siguranța alimentară și o hidratare corectă sunt esențiale pentru a preveni problemele de sănătate în perioadele de caniculă.

Sursă foto – FabrikaPhoto / Envato

Preluat de la: csid.ro