Coropișnița este, probabil, unul dintre cei mai nocivi dăunători care pot infesta o grădină. Aceste insecte mari, care pot depăși 2,5 cm în lungime, au picioarele anterioare asemănătoare unor lopeți, adaptate pentru săpat. De asemenea, coropișnițele se hrănesc cu rădăcinile ierbii de gazon și pot distruge rapid suprafețe mari de gazon într-un timp scurt, dar și răsadurile care-ți îmbogățesc grădina.
Totuși, aceste insecte mari sunt foarte greu de controlat din cauza dimensiunii lor. Așadar, vechea zicală „mai bine previi decât să tratezi” se aplică perfect în cazul coropișnițelor.
Cel mai bun moment pentru a controla coropișnițele este primăvara sau la începutul verii, cu mult înainte ca daunele să apară, atunci când ouăle eclozează și apar nimfele mici, cele mai sensibile la tratamentele cu insecticide. Acest moment variază în funcție de locație și de la un an la altul, în funcție de condițiile meteorologice, între aprilie și iunie, așa că monitorizarea este esențială pentru a stabili momentul optim în fiecare an.
O simplă soluție cu apă și săpun (detergent de vase cu aromă de lămâie) va aduce rapid la suprafață orice coropișniță. Coropișnița are tendința de a invada aceleași zone an după an, așa că supraveghează zonele anterior infestate pentru a-ți crește șansele de a depista o populație.
Dacă solul este uscat, udă-l bine înainte. Amestecă 2 linguri de detergent lichid de vase cu apă într-o stropitoare și udă o zonă de aproximativ 60 x 60 cm. Pe măsură ce săpunul pătrunde, coropișnița iese la suprafață.
Foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro