alcool-craciun-csid.jpg

Trebuie să recunoaştem că nu există masă festivă fără puţin alcool, iar în perioada sărbătorilor de iarnă este momentul ideal pentru a petrece timp de calitate cu familia şi prietenii, prilej cu care se consumă şi ”câteva” băuturi alcoolice. Dacă până acum am tot vorbit despre alimentaţia sănătoasă de Crăciun şi reţetele care ne pot ajuta să înlocuim mesele bogate în zahăr şi grăsimi, o altă problemă o reprezintă consumul aloolului în această perioadă.

Chiar dacă timpul petrecut alături de cei dragi vine la pachet cu numeroase beneficii, printre care şi eliberaea de stres, persoanele care tind să consume prea mult alcool şi uită ce înseamnă să bei cu moderaţie, îşi pot afecta sănătatea, tocmai de aceea este foarte important ca oamenii să fie corect informaţi în privinţa consumului de alcool, dar şi a cantităţii care le poate risca sănătatea.

Cât de mult este sănătos să bei

Se recomandă ca atât femeile, cât şi bărbaţii, să nu consume mai mult de două băuturi pe zi, pentru a reduce apariţia riscurilor din urma consumului de alcool. Acestea includ problemele cardiovasculare, diabetul, cancerul şi chiar bolile de ficat. Bineînţeles, există cazuri care pot duce la situaţii mai grave, cum ar fi traumele sau chiar decesul.

<!–

Formul de quiz

–>

Cât alcool se consumă de sărbători

În perioada sărbătorilor de iarnă este evidentă creşterea consumului de alcool. Un studiu realizat în Spania a raportat un consum crescut de alcool la petrecerile de Crăciun organizate la birou, mai mare decât în alte perioade ale anului. De asemenea, un studiu din Finlanda a raportat o creştere semnificativă a vânzărilor băuturilor alcoolice în weekend-uri şi în zile de sărbătoare precum Crăciunul.

Cum să consumi alcool de Sărbători pentru a evita pericolele de sănătate

Este foarte important ca persoanele care consumă alcool să fie conştiente de cantitatea pe care ar trebui să o consume pentru a nu se expune riscurilor în privinţa sănătăţii. În primul rând, trebuie să creeze nişte strategii pentru a se asigura că nu consumă o cantitate prea mare. Următoarele sfaturi se aplică pe întreaga perioadă a anului, dar cu siguranţă vin în ajutor în perioada Crăciunului sau de Anul Nou, când oamenii tind să bea mai mult şi mai des.

Fii atent la cantitate. Există anumite lucuri pe care le înţelegem greşit. De exemplu, dacă spunem că este indicat să se servească două pahare de alcool pe zi, să nu uităm de gramaj. În Australia de exemplu, o băutură standard conşine echivalentul a 10g de etanol. În multe cazuri, un singur tip de băutură (un pahar de vin, o sticlă de bere) are mai mult de 10g de etanol.

  • 100ml de vin (9,5-13% alcool);
  • 250ml de bere brună (4,9% alcool);
  • 375ml de bere roşie (3,5% alcool);
  • 470ml de bere blondă (2,7% alcool);
  • 30ml băuturi spirtoase (37-40%).

Este greu să ţii cont de cantitatea de bere pe care o consumi, iar asta din cauza concentraţiilor de alcool care diferă în funcţie de băuturi şi pentru că acestea sunt servite în pahare în care se pot pune cantităţi mai mari decât cele standard.

Evită reumplerea paharului dacă acesta este pe jumătate gol. Este mult mai greu să ţii cont de cantitatea de alcool pe care o consumi dacă alegi să umplii din nou paharul, comparativ cu atunci când ai paharul gol şi ştii deja cât a băut.

Verifică ce concentraţie de alcool conţine băutura respectivă. Este foarte important să citeşti eticheta şi să verifici cât alcool conţine o anumită băutură. Cu cât concentraţia de alcool este mai mare, cu atât trebuie să bei mai puţin.

Setează o limită. Înainte să te apuci să bei, trebuie să-ţi impui o limită. Astfel vei ştii după câte pahare să te opreşti.

Ai grijă cum combini băuturile. Este foarte important să ştii când să începi să bei şi cum să amesteci băuturile pentru a nu te îmbăta sau a avea probleme în urma consumului de alcool. Există câteva reguli pe care trebuie să le ai în vedere:

  • Începe cu băuturile uşoare, precum apă sau sucurile de fructe;
  • Bea un pahar cu apă după fiecare băutură cu alcool. Acest lucru te va ajuta să-ţi hidratezi corpul şi să astfel vei prelungi perioadele de timp dintre băuturi;
  • Foloseşte pahare mici pentru băuturile alcoolice;
  • Bea încet;
  • Evită shot-urile sau competiţiile cu băutură. Acestea încurajează oamenii să bea repede şi des;
  • Găseşte-ţi o ocupaţie în timp ce bei. De exemplu, poţi juca biliard sau poţi sta de vorbă cu prietenii;
  • Dacă organizezi o petrecere asigură-te că ai suficiente băuturi alcoolice, dar şi fără alcool;
  • Alege băuturile cu o concentraţie mică de alcool.

Nu uita să mănânci. Câtă vreme stomacul nu este gol, acesta va reduce absorbţia de alcool în sânge şi reduce astfel efectele care pot apărea din cauza consumului. Este foarte important să mănânci înainte sau în timp ce consumi alcool, dar şi să mănânci suficient pentru a-ţi umple stomacul. Dacă plănuieşti o petrecere, asigură-te că este şi mâncare suficientă pentru invitaţi.

Nu conduce sub influenţa alcoolului. Niciodată nu te urca la volan dacă ai consumat mai mult de o băutură standard în ultima oră. Odată consumat, alcoolul intră în sânge şi afectează funcţiile creierului şi reduce capacitatea de gândire şi coordonare a acţiunilor. Mai mult, condusul sub influenţa alcoolului duce la accidente rutiere, în special în rândul tinerilor. Ai putea să ceri însă ajutorul unui prieten care nu a consumat alcool să te conducă acasă, poţi rămâne la cineva sau poţi apela la taxi sau transportul în comun.

Preluat de la: csid.ro