collage-9.jpg
Master chef-ul Alain Leloup și somelierul Brigitte Leloup continuă seria de evenimente la care se îmbină gastronomia franceză cu vinurile moldovenești. Așa că zilele trecute, la una din vinăriile din țară, a avut loc un masterclass neobișnuit al master chef-ului Alain Leloup, care a pregătit trei sosuri diferite pentru bucate cu specific francez și care au avut la bază, desigur, vinul. La eveniment au fost invitați chefi ai restaurantelor din Chișinău, food și wine bloggeri, dar și presa.

Alain Leloup, originar din Nice, Franța, are o experiență de peste 40 de ani în bucătăria franceză, însoțind mereu bucatele sale cu sosuri deosebite. La evenimentul cu chefii din Moldova a pregătit două sosuri din vinuri albe și unul pe bază de vin roșu, pentru creveți și, respectiv, carne de vită pregătită medium-rare.

,,În pregătirea sosurilor contează, desigur, experiența și tehnicile pe care le folosești. Sosul e ca și vinul, un ansamblu de ingrediente. Ceea ce punem în sos poate să-l facă minunat sau mai puțin bun. De aceea, contează mult și calitatea vinului folosit la baza sosului”, a spus Alain Leloup.BS6A7690 BS6A7731 BS6A7741

După ce s-a gătit, gazdele franceze au discutat cu participanții la masterclass și au făcut schimb de opinii. A urmat apoi o sesiune de recomandări de vin la bucatele pregătite, recomandări făcute de Brigitte Leloup, vicepreședinta Asociației de Sommelieri Europeni. Aceasta a descris calitățile gustative și odorifice ale bucatelor, explicând ce vin ar completa aroma și gustul mâncărilor. Prin urmare, Brigitte Leloup a recomandat pentru creveți o feteasca albă, iar pentru file de vită – feteasca neagră sau rară neagră.

Prezentarea a fost însoțită și de degustarea propriu-zisă a bucatelor. Chefii din Moldova au savurat bucatele și au ,,furat” din tehnicile master chef-ului francez.BS6A7747 BS6A7753

Evenimentul a fost organizat în cadrul pilonului educațional al programului Wine Friendly de către Wine of Moldova. Scopul programului Wine Friendly este de a dezvolta și a populariza cultura vinului în țara cu o istorie milenară de producere a vinului. Aceste activități au loc sub egida brandului național vinicol Vinul Moldovei cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Preluat de la: diez.md