pixel.png

Cu toţii ne-am propus, într-un moment sau altul al vieţii, să atingem anumite obiective, să scăpăm de un număr important de kilograme, să mâncăm sănătos, să facem sport mai des sau să avem propria afacere. Majoritatea are convingerea că pentru a reuşi ce şi-a propus este nevoie, pe lângă perseverenţă şi de voinţă. Însă psihologul B.J. Fogg, profesor la Universitatea Stanford şi cea mai mare autoritate a momentului, la nivel mondial, în ce priveşte ştiinţele comportamentale demonstrează în cartea ”Obiceiuri mici. Schimbări mari” că totul poate fi mult mai simplu.

Bestseller „New York Times”, „USA Today” şi „Wall Street Journal”, volumul Obiceiuri mici. Schimbări mari spulberă mai multe mituri: nu este nevoie să ne chinuim pentru a schimba ceva în comportamentul nostru, ba chiar din contră, poate fi distractiv. Nu este nevoie nici să ne propunem mult, ci doar să facem primii paşi în direcţia dorită, chiar dacă aceştia ni se par mici. Rodul a peste 20 de ani de cercetare în ştiinţele comportamentale şi aplicată pe mai mult de 40.000 de persoane, Metoda Micilor Obiceiuri promovată de B.J. Fogg propune să ne concentrăm pe ceea ce este simplu de schimbat, nu pe ceea ce este greu şi pe ce vrem să facem, nu pe ce ar trebui. Principiile de la care porneşte psihologul american sunt:

 1. Ajută‑i pe oameni să facă ceea ce‑şi doresc.
 2. Insuflă oamenilor sentimentul succesului.

Înainte ca B.J. Fogg să înveţe zeci de mii de oameni cum să-şi schimbe comportamentul, a aplicat asupra sa metodele designului comportamental. Dintr-un profesor sedentar, B.J. Fogg a vrut să se transforme într-o persoană mai activă. Însă nu şi-a propus să facă 50 sau 100 de flotări zilnic, ci să înceapă cu două. Iar obiceiul cel nou l-a legat de rutina de a merge la baie. Astfel, de câte ori mergea la toaletă, profesorul american făcea câte două flotări, iar imediat după aceea sărbătoarea momentul. Când rutina a devenit uşoară şi deja un obicei, profesorul a crescut treptat numărul flotărilor, fără a uita să celebreze succesul repurtat. Iar când muşchii au început să se contureze, deja B.J. Fogg devenise dintr-o persoană sedentară una care obişnuia să facă sport zilnic.

Profesorul B.J. Fogg ne demonstrează în cartea „Obiceiuri mici. Schimbări mari” că putem să ne schimbăm cu uşurinţă comportamentul dacă aplicăm reţeta paşilor mici. Iar dacă nu ştim de unde să începem, ne explică chiar autorul, în 10 paşi simpli: „Pentru a-ţi forma un nou obicei, începe de aici:

<!– S-a aflat cine este motociclistul misterios care a vizitat-o pe Angelina Jolie, în casa ei din LA–> CITESTE PE EVZ.RO: S-a aflat cine este motociclistul misterios care a…
<!– Iohannis face anunțul zilei! E o premieră pentru România. Cea mai bună veste pentru români–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Iohannis face anunțul zilei! E o premieră pentru…
 • Defineşte-ţi clar aspiraţiile sau rezultatele pe care doreşti să le obţii
 • Explorează-ţi opţiunile. Creează Reţeaua Comportamentelor
 • Alege din Reţeaua Comportamentelor un obicei care ţi se potriveşte
 • Alege un obicei care are cele trei calităţi ale unui Comportament de Aur: eşti motivat să efectuezi obiceiul, poţi să-l efectuezi, obiceiul este eficient în realizarea aspiraţiei tale
 • Începe cu paşi mici. Pentru a reduce cu adevărat dificultatea unui obicei, ai două opţiuni:

1. să te focalizezi asupra Primului Pas

2. să simplifici comportamentul

 • Găseşte un impuls eficient. Alege un obicei foarte solid din rutina ta (ancoră) care îţi poate semnaliza că trebuie să efectuezi noul obicei. Începe cu paşi mici.
 • Scrie reţeta obiceiului în următorul format: „După ce _____, am să _____ ”. Stabileşte modul în care vrei să sărbătoreşti efectuarea noului obicei.
 • Exersează reţeta noului tău obicei de 7-10 ori, sărbătorind de fiecare dată.
 • Acum eşti pregătit.
 • Încearcă să introduci acest nou obicei în rutina vieţii tale”.

Pionier al cercetărilor privind ştiinţele comportamentale, profesorul american B.J. Fogg demonstrează în bestsellerul pe care-l semnează că schimbările mari încep cu primii paşi pe drumul dorit, iar călătoria spre succes poate fi şi distractivă. Voinţa nu este totul atunci când vrei să menţii un obicei, ci cunoaşterea modului de funcţionare a creierului.

În cartea Obiceiuri mici. Schimbări mari putem descoperi care este legătura între emoţie şi capacitatea de a ne schimba viaţa, dar şi cum se face trecerea de la obiceiurile mici la cele transformatoare.

 

Preluat de la: csid.ro