Stilul nostru de viaţă a suferit schimbări majore în ultimele luni. Nu mai funcţionăm după aceeaşi rutină, aceleaşi reguli şi suntem nevoiţi să ne adaptăm noii situaţii. La nivel global, ne-am lovit de o nouă provocare: COVID-19, un virus care ne-a modificat cursul existenţei şi a dat naştere temerilor şi distanţării sociale.

Fiind izolaţi la domiciliu, românii caută soluţii care să îi ajute să treacă peste boală, să le întărească mintea şi corpul. Acad. Prof. Dr. Adrian Restian oferă câteva sfaturi care să ne ajute să ne ferim de boală şi să reuşim să rămânem puternici.

Cum ne ferim de noul coronavirus?

În primul rând, noi ar trebui să ne ferim de bolnavi şi de suspecţi, să ne ferim de zonele aglomerate, să nu stăm foarte aproape unul de altul, să respectăm condiţiile de igienă, să ne spălăm foarte bine pe mâini şi aşa mai departe. Ar trebui să avem mai multă grija de corpul nostru, pentru că apariţia bolii depinde nu numai de contactul cu virusul, ci şi de rezistenţa imunitară a organismului nostru”, punctează dr Restian.

<!–

Formul de quiz

–>

Cum ne îngrijim organismal?

“E nevoie să facem tot posibilul pentru a întări capacitatea de apărare imunitară a organismului nostru. De ce? Pentru că organismul nostru dispune de o mulţime de mecanisme de apărare, iar unul dintre cele mai importante este sistemul imunitar. Acesta este un paznic foarte vigilent, care apără organismul de orice structură străină care atentează la integritatea noastră. În primul rând, el are nişte mecanisme înnăscute, care depistează şi elimină imediat orice corp străin care intră în organism, indiferent dacă este vorba de virusuri, de microbi sau de celule canceroase, pe care le depistează şi le omoară. Dar pe lângă mijloacele nespecifice, sistemul imunitar mai dispune şi de nişte mijloace specifice pentru că el sintetizează, când vine în contact cu un virus, nişte anticorpi specifici contra virusului respectiv. Pentru a putea stabili diagnosticul bolii, se poate determina prin nişte teste speciale, prezenţa virusului sau prezenţa anticorpilor pe care i-a sintetizat organismul care a venit în contact cu virusul respectiv“, completează academicianul.

Pe lângă contactul virusului, un alt factor important este şi sănătatea sistemului imunitar şi cum poate acesta lupta împotriva lui, pentru a nu-i permite să se înmulţească în celulele noastre.

Soluţii pentru un sistem imunitar mai puternic si mai alert

Mecanismele de apărare imunitară au nevoie de anumite condiţii şi de anumite substanţe plastice şi energetice ca sa poata funcţiona normal. E bine sa nu uitam că, organismul uman nu funcţionază foarte bine la orice temperatură. Omul se simte bine între 18 şi să spunem 30 de grade Celsius.  Totodata, azi, ştim că răceala sau stresul pot reactiva anumite virusuri, aşa cum ar fi herpesul, care stau latente în organismul nostru.

“De aceea, dacă vrem să prevenim coronavirusul, ar trebui să ne ferim de stres şi de răceală. Să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne ferim de umezeală şi de oboseală. Ar trebui să ne odihnim suficient, să facem mişcare şi să consumăm mai multe lichide, mai multă apă şi mai multe ceaiuri. Deoarece după cum spun unii autori, în viroze, odihna şi hidratarea sunt cele mai la îndemână mijloace de prevenire şi tratament”, subliniază doctorul Restian.

Ce suplimente si vitamine ne sunt de folos?

Substanţele plastice şi energetice necesare? Le putem bifa prin intermediul alimentelor. Organismul uman are nevoie de peste 50 de nutrienţi pentru a putea funcţiona normal, de o serie de aminoacizi şi de o serie de vitamine, pe care nu le poate sintetiza singur. De asemenea, el are nevoie de o serie de elemente minerale şi de oligoelemente, pe care nu le poate obţine întotdeauna din alimentaţia curentă.

Totodata, putem conta pe substante naturale care stimuleaza sistemul imunitar. Cateva exemple? Turmericul, Gheara-mâţei, Astragalus, Usturoiul negru, Ghimbirul, Echinaceea, Propolis, Lemn dulce.

Preluat de la: csid.ro