petic3.jpg

În 2024, Republica Moldova va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de cel puțin 17 sportivi și sportive. Șase dintre aceștia s-au calificat pentru prima dată la olimpiadă, fapt care ne-a motivat să-i descoperim pe fiecare în parte. Așadar, astăzi vă invităm să faceți cunoștință cu luptărorul de stil greco-roman Valentin Petic, în vârstă de 24 de ani. Tânărul, originar din satul Milești, raionul Nisporeni, ne va reprezenta țara în categoria de greutate de până la 67 de kilograme.

Valentin se trezește la 6.40-7.0, face exerciții de înviorare, apoi ia micul dejun. Primul său antrenament începe la 10.00 și poate include exerciții pe saltea, tehnice și de forță. După prânz are o pauză de somn, iar la 17.00 începe al doilea antrenament. Are timp și de activități personale, doar că deja după cină. Pe la 10 seara, tânărul obișnuiește să se culce.

Disciplina îl ghidează spre visul său, cel de a deveni campion olimpic. Probabil, acesta a prins contur la doar șase ani, atunci când i-a apărut și pasiunea pentru lupte. Atât el, cât și fratele său geamăn, Mihai, erau copii extrem de energici. De dimineața până seara se jucau luptându-se, fiind adesea arbitrați de tatăl lor. O perioadă au mers la fotbal, au făcut și box, dar până la urmă tot luptele au câștigat. Decizia a fost luată datorită rezultatelor uimitoare pe care cei doi le înregistrau la competițiile din localitate. Valentin ne-a povestit că așa cum se obișnuiește în mai multe sate din Republica Moldova, și la Milești se organizau, periodic, campionate cu premii mai puțin ordinare. În loc de medalii și premii financiare, învingătorilor li se oferea un cocoș sau un berbec, în funcție de vârstă. Nu o singură dată, recompensa le-a revenit fraților Petic, ceea ce și le-a dat de înțeles că luptele sunt parte din destinul lor.

La aceste competiții, băieții au fost descoperiți și de unchiul lor Gheorghe Chițanu, care era, pe atunci, metodist sportiv. El a fost cel care a văzut din prima potențialul și care le-a recomandat părinților acestora să-i înscrie la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv din Chișinău. „Totuși, clasele primare le-am făcut în sat, dar deja din a cincea am început să învățăm acolo. Pentru ca să fim admiși, trebuia să susținem examenul de intrare, care consta din anumite probe fizice. Deoarece aveam deja experiență, am trecut foarte ușor această etapă, deși concurența era destul de mare. Așa, la 10 ani, a început cariera noastră sportivă profesională.”

Având în vedere faptul că Valentin și Mihai frecventau liceul sportiv împreună, le-a fost mult mai ușor să-și atingă obiectivele propuse. Mereu se susțineau și motivau reciproc, fără a concura. „Pentru noi, termenul de rivalitate era cunoscut doar acasă, în fața părinților, fiecare dorind să pară mai puternic. Tata îl susținea mai mult pe fratele meu, iar mama – pe mine. La competiții și turnee nu concuram între noi, știam că sunt alți adversari. Fiind în aceeași categorie de greutate, deseori ajungeam amândoi în finală, trebuind să luptăm, dar noi ne cedam unul altuia: o dată câștiga el, o dată eu.”

Prima competiție la care au participat cei doi a avut loc la patru-cinci luni după ce au început liceul, în categoria de 32 de kilograme. Era vorba despre Turneul Republican „Speranța”. Băieții trebuiau să lupte cu alți doi frați gemeni care se antrenau de mai mult timp, fiind mai bine pregătiți. Cu toate acestea, ambii au prezentat lupte frumoase. Valentin chiar a cucerit argintul, iar Mihai s-a clasat pe locul V. La următoarea competiție scorul privind medaliile s-a egalat, aducând tinerilor și mai multă dorință de a se dezvolta în acest sport. „Avem multe medalii, dar și mai multe competiții la activ, numărul lor fiind de ordinul sutelor. În copilărie, mergeam la campionate și turnee aproape în fiecare sâmbătă și duminică.”

Pierderile sunt inevitabile practic în orice domeniu, dar mai ales în cel al luptelor. Deseori l-au demotivat și pe Valentin. „În general când pierzi nu este chiar atât de plăcut, dar mai ales când vezi că la două-trei competiții consecutive ești foarte aproape de medalie și nu reușești să o obții, este destul de trist și descurajator. Având în vedere că sportul îmi este cariera și că tot timpul îl petrec în sală, antrenându-mă, atunci când nu reușesc să câștig o luptă mă întreb dacă asta e chiar ceea ce trebuie să fac.”

Accidentările și traumele sunt, de asemenea, provocări des întâlnite în sportul de performanță. Deși nu a avut niciodată traume foarte grave, cu 10 zile înainte de cel mai important campionat al anului 2023, tânărul și-a fracturat o coastă. Situația i-a anulat luni întregi de muncă, împiedicându-l să demonstreze efortul depus și să-și învingă adversarul.

Valentin nu neagă faptul că s-a confruntat de-a lungul anilor și cu alte dificultăți, dar crede că pierderile și traumele sunt totuși cele mai frustrante și demoralizante. Cu toate acestea, sportivul spune că găsește motivație în pasiunea sa pentru ceea ce face și în satisfacția muncii bine făcute. Astfel, visul său cel mai mare este să câștige o medalie olimpică: „Știu că am potențial și că pot, doar trebuie să demonstrez asta și o voi face”.

Pentru a-și atinge țelul, tânărul lucrează zi de zi, sub îndrumarea antrenorului său Mihail Cucu. El îi oferă suport tehnic și fizic, dar îl susține și psihologic. Fără această ghidare, sportivul riscă să facă greșeli care i-ar putea compromite performanțele.

Calificarea la Jocurile Olimpice la proba lupte greco-romane a implicat trei turnee, oferindu-i tânărului trei șanse. Prima încercare a fost la Campionatul Mondial din 2023 din Serbia, urmată de turneul continental european din Baku, Azerbaidjan, și, din nou, Campionatul Mondial. Valentin a reușit să câștige toate luptele din ultima competiție, obținând astfel cota olimpică. „Eu consider că acest rezultat este foarte bun, deoarece calificare este o etapă într-adevăr grea. Parcursul meu tot a fost dificil și acest lucru mă face să fiu mândru de faptul că m-am calificat, dar nu mă opresc aici.”

Până acum, la toate competițiile, sportivul concura în categoria de greutate de 72 de kilograme, dar din motiv că la Jocurile Olimpice nu sunt incluse toate categoriile, fiind cea de 67 și apoi cea de 77, tânărul este nevoit să slăbească. Pentru aceasta, el urmează un regim alimentar echilibrat și destul de strict, evitând fast-foodul și dulciurile. „Este un sacrificiu și e o etapă destul de grea. Înainte de ziua în care trebuie să ne cântărim nu este permis nici să mănânci, nici să te hidratezi, de aceea eu mereu zic că doar un sportiv știe gustul apei cu adevărat.”

Pentru a se pregăti mai bine de olimpiadă, Valentin își analizează adversarii din categoria sa de greutate. Urmărește luptele acestora, încearcă să înțeleagă unde mai are de lucrat și se antrenează astfel încât să nu aibă puncte slabe: „Vreau să-mi ating obiectivul, să demonstrez un rezultat frumos, să iau medalia olimpică”.

Viitorul său, tânărul îl vede tot practicând sau predând acest sport. Având în vedere că este licențiat în Protecție, Pază și Securitate și având masteratul în Educație, management și marketing în sport (Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport), viața sa este strâns legată de acest domeniu și de luptele greco-romane.

Potrivit sportivului, în ultimii ani, Moldova este la un nivel destul de înalt în ceea ce privește luptele greco-romane și reușitele tinerilor noștri. „Din 1996 până în 2020 niciun luptător de stil greco-roman nu s-a calificat la Jocurile Olimpice. În 2020, doar Victor Ciobanu a reușit să ajungă la olimpiada de la Tokyo, clasându-se pe locul V. În acest an, deja suntem doi, el și eu. Cred că acest lucru înseamnă mult. Datorită faptului că ni s-au ridicat bursele, că se organizează mai multe deplasări și cantonamente peste hotarele țării, progresăm. Acum, la fiecare categorie de vârstă, și la europene, și la mondiale, luptătorii moldoveni obțin medalii, ceea ce este îmbucurător.”

Amintim că în prezent, Republica Moldova are 17 sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Paris: Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Mariana Draguțan și Valentin Petic (toți – lupte), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (toți – canoe), Dan Olaru (tir cu arcul), Alisa Glinka (echitație), Anna Dulce (tir), Marin Robu (haltere), Zalina Marghieva (atletism), Vladislav Ursu (tenis de masă), Mihail Latîșev, Denis Vieru, Adil Osmanov, Petru Pelivan (toți – judo). Aici găsiți detalii despre fiecare în parte.

Preluat de la: diez.md