podc.jpg

Industria IT rămâne una dintre cele mai populare specialități în rândul studenților admiși la universitățile din Republica Moldova. În primul episod al podcastului „Urmează stația”, dedicat orientării în carieră, Ilinca Gherța ne povestea că domeniul IT se bucură de o mare popularitate printre tinerii specialiști datorită companiilor moderne care există pe piață. Despre o asemenea companie am discutat în cel de-al treilea episod al podcastului. Iurie Costașco, senior DevOps consultant la Endava, ne-a spus ce presupune primul job în IT, ce oportunități profesionale există, care sunt aptitudinile necesare pentru o carieră în acest sector, dar și cum inteligența artificială transformă această industrie.

Endava este o companie globală cu sedii în 25 de țări din întreaga lume. A fost fondată în anul 2000, reunește peste 1.500 de angajați, iar unele dintre cele mai mari oficii sunt localizate la Chișinău și Cluj-Napoca. „În cadrul companiei, dezvoltăm software, oferim servicii de consultanță pentru alte afaceri din domeniile financiar-bancar, turism, logistică. De exemplu, una dintre soluțiile software pe care le dezvoltăm are grijă ca produsele comandate de pe site-uri să ajungă acasă, la birou sau la oficiul poștal.”

Cu toate că numărul tinerilor care vor să se angajeze în IT a crescut în ultimii ani, pozițiile vacante încă rămân nesuplinite. Principala cauză – criza acută de competențe. Iurie recunoaște că în prezent standardele de angajare au crescut și este nevoie de o pregătire mai bună. Chiar și așa, angajatorii sunt deschiși către noua generație care aspiră la un job într-o companie IT. „Vârsta medie în domeniul IT este destul de mică. Potrivit datelor statistice, ar fi 27 de ani, ceea ce ne face tineri peste tot.” Accesul la noile tehnologii le permite tinerilor să fie mult mai pregătiți în prezent. Totuși, specialistul în IT susține că integrarea în câmpul muncii ar putea fi o provocare în acest sens, fiindcă nu mereu învață la facultate inclusiv aceste aspecte. „Prezența inteligenței artificiale face acest mediu mult mai competitiv. Formarea unui specialist nu înseamnă doar un curriculum sau o carte, dar ceva mai complex.”

Iurie își amintește că în momentul în care era student credea că diploma obținută după finalizarea facultății va fi suficientă și îi va oferi toate calificările necesare pentru angajare. În momentul în care a început să lucreze, și-a dat seama că ar trebui să-și revizuiască această percepție. „Am compensat aceste lipsuri prin cursuri, cărți și articole. Dacă lipsește contextul, este foarte greu să ducem sarcina la bun sfârșit. Trebuie să facem un pas înapoi, să înțelegem care sunt acele competențe lipsă pentru a putea realiza totul în ansamblu. Anul acesta împlinesc 19 ani de experiență și, totuși, în fiecare zi simt presiunea faptului că încă nu știu totul. Tehnologiile se schimbă, apar altele noi, iar noi suntem nevoiți să învățăm și să compensăm acest lucru.”

Pentru a rămâne conectat la toate schimbările care au loc în IT, Iurie menționează că principala abilitate de care ar trebui să dai dovadă este curiozitatea, mai ales că migrarea dintr-un alt domeniu în IT este pe larg întâlnită. „Avem angajați care au absolvit Chimie, Jurnalism, Medicină, Muzică. Acești oameni au depus un efort foarte mare pentru recalificare, deoarece le lipsește contextul care se formează în timp. Cei care vin din alte domenii întâmpină dificultăți, pentru că nu înțeleg terminologia.” Pe lângă terminologie, pentru o carieră în IT este nevoie de voință, deschidere către lucruri noi, agilitate. Iurie lămurește că în IT cunoștințele ar putea fi divizate în două categorii:
# tehnice, care pot fi obținute prin facultate, cărți, cursuri;
# soft, care presupun comunicare, abilitatea de a soluționa conflictele sau abilitatea de a nu intra în conflicte, negociere.

De asemenea, reprezentantul Endava precizează că n-ar trebui neglijate limbile străine, fiindcă dacă ajungi într-o companie internațională, vei avea nevoie de comunicare. „Majoritatea inovațiilor vin din statele occidentale, unde se folosește preponderent limba engleză. Foarte multe materiale sunt disponibile doar în această limbă. Sunt companii în țară care angajează și dacă ai o franceză bună, fiindcă unii clienți sunt din zona francofonă. Există și companii orientate către limba germană, deoarece și clienții lor sunt din această zonă. Totuși, engleza este cea mai universală. Dacă o înveți, probabil vei putea aplica peste tot.”

Trebuie să cunoști programare în IT sau nu? Iurie precizează că limbajele de programare nu sunt necesare în toate specializările. Chiar și așa, majoritatea dintre ele solicită această competență. „Chiar și specializarea DevOps – care vine de la Development and Operations – are un avantaj major dacă știi un limbaj de programare și îl folosești.”

Inginerul DevOps susține că nu neapărat toate aceste elemente se învață în timpul cursurilor la facultate, dar oricum ele oferă o pregătire. „Multe dintre lucrurile discutate acolo nu sunt întotdeauna direct aplicabile în job. Din acest motiv apar dileme în legătură cu învățarea unor materii. Însă, dacă știi matematică, fizică și alte domenii, poți crea soluții inovative.” Fiind un domeniu dinamic, în IT apar deseori competențe noi, la care, spune Iurie, facultățile nu reușesc întotdeauna să se adapteze pentru a oferi exact ce se cere pe piață. În acest sens te-ar putea ajuta cursurile care se concentrează exact pe cerințele pieței. „Toate acestea, per ansamblu, fac posibilă o carieră de succes într-o companie internațională, cu un salariu destul de competitiv.”

Abilitățile tehnice și soft menționate anterior sunt cele pe care compania Endava le caută la tinerii specialiști în momentul în care aceștia vin să se angajeze. De asemenea, consultantul senior DevOps adaugă că ei încearcă să înțeleagă dacă le-ar plăcea să lucreze cu un asemenea coleg. „Căutăm oameni deschiși, gata să depună un efort suplimentar, oameni care privesc lucrurile altfel. Ne uităm și dacă împărtășesc valorile Endava. Avem cinci piloni după care ne ghidăm: să fie inteligenți, transparenți, deschiși, agili și să creeze relații de încredere – atât între colegi, cât și între angajat și client.”

În funcție de setul de cunoștințe, te-ai putea orienta către mai multe roluri într-o companie IT. Unul dintre acestea ar fi chiar cel de inginer DevOps. El se ocupă de crearea infrastructurii pentru aplicațiile din telefoanele mobile. „În acea infrastructură se introduc versiuni noi ale aplicațiilor, se fixează anumite erori, se colectează date despre funcționarea aplicației, se fac actualizări. Noi, inginerii DevOps, înțelegem cum funcționează internetul, cum se stabilește conexiunea când vă autentificați, ce procese de securitate se aplică.”

Inginerii de testare sunt cei care verifică produsul. Iurie ne-a explicat care ar fi principalele responsabilități ale acestora. „Imaginați-vă că faceți o plată cu un card bancar în lei la București, unde valuta este RON. În acest moment este nevoie de conversie. Inginerii de testare citesc cerințele, înțeleg taxele aplicate de băncile din România și Moldova și verifică dacă totul este în regulă.” Pentru ca tranzacția să fie securizată și banii să rămână în contul tău, există specialiștii în securitatea cibernetică. „Acest domeniu se asigură că un sistem este creat conform normelor, că previne spargerea de date și că garantează un perimetru securizat, astfel încât persoanele neautorizate din exterior să nu poată accesa interiorul.”

Una dintre cele mai populare profesii din IT este cea de programator. Angajații din echipa de programare creează coduri, scriu soluții. „A deveni programator începător sau de nivel mediu este posibil pentru marea majoritate a oamenilor. Totul depinde de voință și dedicare.” Alte direcții în care ți-ai putea construi o activitate profesională în IT sunt: telecomunicațiile, analiza de afaceri, testare. „Avem nevoie și de specialiști în telecomunicații care să asigure comunicarea între punctul A și punctul B. Analiștii de afaceri sunt cei care transformă dorințele clientului dintr-un limbaj informal într-unul tehnic. Validările le face echipa de testare, adică echipa responsabilă de calitatea produsului. Dacă pentru a achita facturile pierd o oră, atunci nu este sistemul pe care mi-l doresc. Toate aceste lucruri sunt verificate de echipa de testare.”

Dacă te regăsești în unul dintre domeniile menționate, să știi că ai putea să le practici la Endava. Compania angajează inclusiv studenți înmatriculați cu normă întreagă la o facultate. Vei avea un program de muncă flexibil, în funcție de orarul universitar. „În cazul studenților, angajarea este condiționată de continuarea și finalizarea studiilor. Pe termen lung, acest lucru va fi o oportunitate de dezvoltare.” În prima zi de muncă, vei fi întâlnit de trei mentori care te vor ajuta să te integrezi. Este vorba despre:
# mentorul care se ocupă de dezvoltarea tehnică a carierei;
# mentorul care te ajută cu problemele cotidiene (vacanțe, probleme de sănătate, program flexibil);
# mentorul responsabil de compensații, bonusuri, majorări salariale, avansări în carieră.

Tot în prima zi vei primi tehnica de calcul pentru a începe lucrul propriu-zis. „Practic, în prima zi, deschizând laptopul, angajatul poate deja crea produse. Mentorii întâlnesc noul coleg din prima zi, îi explică cum funcționează lucrurile în companie și ce beneficii are. O bună parte dintre aceste informații se află deja în momentul ofertei, înainte de angajare. În prima zi sunt prezentate în detaliu, iar în următoarele săptămâni angajatul este ghidat pentru a înțelege totul.”

Angajații Endava lucrează în regim hibrid și nu se ghidează neapărat după prezența fizică la birou. Iurie afirmă că în mare parte se ține cont de performanțele angajaților. „Endava cere prezența fizică la birou două zile pe săptămână, în mare parte pentru a facilita comunicarea. Lucrurile se rezolvă mai ușor când colegul este alături de tine. În plus, nu vorbim doar despre muncă. Avem și unele cluburi de hobby care contribuie la construirea unor relații mai bune.”

Angajații Endava, pe lângă pasiunea pentru tehnologie, au și alte interese față de unele activități recreative, respectiv au format diferite cluburi de hobby pentru a petrece timpul împreună. „Avem echipă de fotbal, de volei, de drumeții, club de film, club de carte, grupuri pentru vorbirea în public, în cadrul cărora angajații discută sau prezintă discursuri pentru a-și dezvolta abilitățile. Compania susține activitățile de acest tip.” Pentru starea de bine a angajaților există programul Wellbeing, în cadrul căruia sunt organizate diverse sesiuni de ghidare în această direcție. „Există și sprijin pe partea psihologică. Avem acces la aplicații de meditație, yoga și alte instrumente utile. Participăm la traininguri susținute de specialiști în psihologie, în special pentru liderii de echipă.” Din categoria oportunităților nontehnice fac parte și reducerile de care membrii Endava beneficiază la diverse companii. „Dacă lucrezi timp de un an, primești o zi suplimentară de concediu, până la maximum patru zile în plus. Unii angajați participă la conferințe, ceea ce contribuie la dezvoltarea profesională. Unii colegi participă în calitate de speakeri la asemenea evenimente.”

Totodată, compania organizează frecvent numeroase traininguri interne pentru dezvoltarea abilităților soft, leadership și management. „Trebuie să recunosc, Endava este compania care a investit cel mai mult în mine, în formarea mea ca lider. Am beneficiat de cursuri de psihologie și am învățat despre gestionarea echipei, interacțiunea cu oamenii, formarea relațiilor, evitarea conflictelor.”

Dacă îți dorești să cunoști mediul de lucru într-o companie internațională precum Endava, să știi că poți merge la Ziua Ușilor Deschise. De asemenea, te poți alătura unui program de internship gratuit dacă îți dorești o carieră în IT. „Programul de stagii are loc o dată sau de două ori pe an, în funcție de deciziile interne. Durează șase luni și include prezentări susținute de angajații companiei. Fiecare stagiar beneficiază de mentorat, cunoștințe reale, aplicabile, dincolo de cele teoretice. După două luni, stagiarii sunt grupați într-un proiect practic.”

În cazul în care nu dispui de timp pentru a dedica șase luni unui program de internship, să știi că Endava organizează periodic workshopuri, traininguri, similare cu cele din perioada stagiilor. „Interacționăm și colaborăm foarte mult cu universitățile. Așadar, dacă anumite persoane își doresc o carieră la Endava, ne pot întâlni și prin intermediul universităților.”

În afară de oportunități, Iurie recunoaște că inclusiv salariile din IT sunt motivante și competitive. El precizează că există multe zvonuri în această zonă și multe valori pe care le considerăm adevărate, deși nu sunt bazate pe date concrete. „Salariul unui tânăr specialist, în funcție de nivelul său de cunoștințe, poate începe de la 15.000 de lei. Avem colegi salariile cărora încep de la 18.000 sau chiar 20.000 de lei. Salariul mediu, conform datelor oferite de Asociația TIC, este de peste 40.000 de lei. Deci, pentru un începător ne ghidăm inclusiv de cifra în cauză. În structurile de stat, salariile pentru începători sunt, de obicei, mai mici, în timp ce la companiile private, mai ales la acelea care oferă servicii externalizate, salariile pot fi mai mari datorită capacităților financiare.”

Cu toate că în cadrul companiei Endava bonusurile salariale sunt mai rare și, de regulă, sunt incluse doar pentru angajații cu gradul de consultant și mai sus, Iurie menționează că echipele cu performanțe excepționale, de asemenea, pot avea parte de sporuri financiare. „Avem un premiu numit Your Zone Award, care implică și un bonus salarial. Echipele care finalizează proiecte într-un timp foarte scurt și cu performanțe deosebite pot beneficia de sprijin suplimentar.”

Domeniul IT, pe lângă oportunități profesionale și salarii motivante, implică și o presiune înaltă din cauza cerințelor tot mai mari. „Chiar dacă ai 15-20 de ani de experiență, tot simți că ești la început. Acest sentiment pune presiune. Apar întrebări legate de securitate, de stabilitatea carierei, mai ales în contextul inteligenței artificiale, care pare să schimbe regulile jocului.”

Inteligența artificială a generat transformări semnificative și în IT, explică Iurie. Aceste instrumente schimbă în mare parte modul de lucru al specialiștilor. „Putem face lucruri pe care altădată nu le puteam realiza și obținem răspunsuri mult mai repede. Dezvoltarea actuală presupune însă că trebuie să înțelegem contextul, să fim specialiști pentru a valida răspunsurile. Dacă le luăm orbește, putem greși grav.” Din experiența lui Iurie, anume tinerii sunt cei mai conectați la noile tehnologii și, pe alocuri, cunosc mai multe decât cei cu vechime în muncă. „Poate nu au încă experiența necesară pentru a integra toate cunoștințele, dar compensează rapid acest lucru. Evoluția lor în cinci ani este mult mai accelerată decât era în trecut.”

Tinerilor care vor să se angajeze în IT Iurie le sugerează să realizeze, în primul rând, o analiză serioasă înainte de a lua vreo decizie sau de a construi un plan de dezvoltare. Totodată, el adaugă că n-ar trebui să vă fie frică să schimbați acel plan dacă observați că lucrurile s-au modificat: „În cazul în care vedeți că o competență nu mai e căutată pe piață, orientați-vă spre altceva.” Important este să atrageți atenția și la aspectul salarial. „Poate ați auzit într-un podcast că salariul este de 100.000 de lei și vi se pare normal să îl cereți, dar asta, de fapt, nu reflectă realitatea pieței. Studiați domeniul, înțelegeți ce se cere, construiți un plan de formare, în special pe partea de competențe tehnice. Apoi, în timp, includeți și abilitățile soft.”

Episodul integral de podcast îl poți urmări mai jos.

Proiectul de Orientare în carieră se întâmplă cu ajutorul celor care cred în alegeri bune pentru viitor: Kaufland Cariere – partener principal, Victoriabank – partener general și Endava – partenerul acestei ediții.

Preluat de la: diez.md