La sfârșitul anului 2023, Meta a introdus în sistemele sale de operare un nou serviciu pentru utilizatori, și anume criptarea end-to-end. În ultima perioadă, această funcție a devenit mai vizibilă și utilizată de un număr tot mai mare de oameni. Dacă te-ai împiedicat cu mențiunea end-to-end într-o conversație și vrei să cunoști mai multe despre ce ar semnifica, atunci această informație este pentru tine.
Criptarea end-to-end pe Messenger oferă un nivel suplimentar de securitate și confidențialitate pentru mesaje și apeluri, astfel încât doar tu și interlocutorul tău puteți accesa conținutul acestora.
Mesajele și apelurile sunt criptate, adică arhivate, de la transmiterea lor de pe dispozitivul tău până la recepționarea acestora pe dispozitivul interlocutorului tău online, garantând faptul că doar voi doi puteți vedea, auzi sau citi ceea ce se transmite în chat. Nici măcar Meta nu poate accesa aceste informații, chiar dacă și-ar dori.
Pentru arhivare se folosește o cheie virtuală și individuală. La aceasta are acces doar cele două persoane implicate în conversație: cea care trimite și cea care primește mesajul. Cheia virtuală nu este introdusă manual, în momentul în care se folosește opțiunea de criptare, dispozitivul automat o introduce pentru a codifica, după care pentru a decodifica mesajul.
Acest serviciu este eficient împotriva atacurilor cibernetice, deoarece mesajul nu poate fi deschis fără cheia privată.
Când trimiți mesaje criptate pe web, mesajele tale sunt stocate în navigatorul dispozitivului tău, de exemplu în Chrome.
Dacă ștergi modulele cookie sau navighezi în mod privat, atunci pot avea loc următoarele consecințe:
# browserul ar putea șterge mesajele din stocare;
# este posibil să nu mai vezi acele mesaje în chatul de Messenger pe browserul respectiv;
# este posibil să nu vezi mesajele dacă folosești un browser diferit pe același dispozitiv.
Pentru a-ți vedea mesajele criptate, conectează-te la aplicația ta de telefon mobil.
Reține: în anumite situații, este posibil ca mesajele tale să nu fie disponibile pe telefonul mobil. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla dacă ai adăugat recent datele unui dispozitiv nou sau dacă un telefon nu a fost conectat la Messenger în ultimele 30 de zile.
# Nu este posibil să raportezi apelurile audio și video, precum și conversațiile de pe chatul Facebook.
# Dacă dorești să trimiți o informație unei alte persoane, care nu este implicată în conversația propriu-zisă, dar care trebuie să o vadă, poți să o faci cu cheia ta. Oricum, oamenii care folosesc acest serviciu nu ar distribui informația fără sens și asumare, așa încât să o vadă tot internetul.
# Personalizările conversațiilor, cum ar fi poreclele, temele, reacțiile rapide și alte opțiuni, nu sunt criptate end-to-end.
# În cazul în care conversația ta nu a fost securizată anterior cu criptare end-to-end, mesajele trimise înainte ca Messenger să aplice criptarea nu vor beneficia de securitate end-to-end. Acest lucru include și reacțiile la mesajele anterioare.
# Este posibil ca anumite acțiuni să nu fie disponibile pentru mesajele trimise înainte ca Messenger să securizeze conversația, cum ar fi fixarea sau răspunsul la mesaje.
Funcția de raportare nu este disponibilă pe computere, dar este accesibilă pe dispozitivele mobile Android, iPad și iPhone.
Spre exemplu, dacă raportarea o efectuezi de pe iPhone, atunci trebuie să cunoști următoarele informații.
Când identifici că un mesaj primit în cadrul unei conversații criptate end-to-end încalcă Standardele comunității Meta, atunci poți raporta conversația respectivă.
În procesul de raportare, mesajele recente din conversația respectivă vor fi decriptate și trimise securizat de pe dispozitivul tău către echipa de asistență a platformei, în vederea analizei. Este posibil ca aceste mesaje raportate să fie utilizate și pentru ca Meta să-și îmbunătățească sistemele pentru verificarea altor elemente de conținut raportate care ar putea încălca standardele comunității sale.
Încălcările includ:
# intimidarea;
# hărțuirea;
# amenințările;
# violența;
# exploatarea sexuală.
Este important să reții că nu orice conținut deranjant de pe Messenger încalcă standardele comunității Meta. Dacă te deranjează cineva pe platformă, poți oricând să blochezi persoana respectivă sau să blochezi profilul acesteia pe Facebook.
Reține: persoanele care participă la conversații criptate end-to-end pot seta mesajele să dispară automat după o anumită perioadă. De asemenea, pot raporta mesajele pentru un interval scurt de timp după ce acestea au dispărut.
Tu ai încercat deja această funcție de la Meta?
Preluat de la: diez.md