nou-nascut.jpg

Ziua Internationala a Fertilitatii se sarbatoreste pentru prima data si in Romania, tara in care un cuplu din cinci risca sa ajunga la batranete fara sa aiba urmasi.

Asociatia Pentru Reproducere Umana din Romania, in parteneriat cu Primaria Capitalei a organizat, in premiera in tara noastra, “O zi pentru viata – Ziua Fertilitatii”, duminica, 11 iunie, in Parcul Herastrau din Capitala.
 

O zi pentru o viata – 15 iunie, Ziua Internationala a Fertilitatii

15 iunie a fost declarata Ziua internationala a Fertilitatii la initiativa Organizatiei Assisted Conception Taskforce si se sarbatoreste in multe capitale ale lumii, in semn de recunostinta fata de cuplurile care au facut si inca mai fac eforturi incredibile pentru a deveni parinti, dar si ca sa atraga atentia autoritatilor ca aceasta lupta are un final fericit intr-un procentaj din ce in ce mai mare.

Bucurestiul este pentru prima data gazda acestei manifestari, care, in ultimii ani, s-a organizat cu mare succes la Atena –  orasul cunoscut la nivel european drept “capitala fertilitatii”. Numai anul trecut, la petrecerea organizata la Stadionul Olimpic din Atena, au participat aproape 10.000 de oameni – multe cupluri, printre care si romani, care au devenit parinti in urma unor tratamente in cadrul unei faimoase clinici de fertilizare in vitro.

“Ziua Internationala a Fertilitatii este deja traditie in Grecia, iar anul trecut am promis la Atena ca mutam sarbatoarea familiei la Bucuresti. E bine ca am reusit. Sper sa reuseasca si statul sa sprijine mai mult cuplurile care au nevoie de tratament medical pentru a avea copii”, a declarat prof. Radu Vladareanu, presedintele Asociatiei pentru Reproducere Umana din Romania.

Pe scena din parcul Herastrau au urcat artisti precum Smiley, Gasca Zurli, Alina Sorescu si Andreea D. Pe langa concerte, copiii s-au delectat la fata locului cu ateliere creative, tobogane gonflabile, pictura pe fata si tot felul de alte surprize menite sa faca din O zi pentru viata – Ziua Fertilitatii unul dintre cele mai frumoase evenimente ale acestei veri. Intrarea a fost libera. 

Galerie foto

vezi galeria 20 foto

Infertilitatea in Romania, considerata un moft, nu o afectiune medicala

Tara noastra este, din pacate, pe lista statelor cu o rata a natalitatii in scadere dramatică si un sprijin minim venit din partea autoritatilor pentru cuplurile cu probleme de infertilitate.

Romania se afla printre statele membre ale UE care au inregistrat cea mai mare scadere a populatiei in 2015, conform datelor publicate de Eurostat. Fenomenul dramatic s-a accentuat in 2016.

Populatia Romaniei a scazut, in medie, cu 247 de persoane pe zi, arata INS. Pe de o parte din cauza mortalitatii crescute, pe de alta, a numarului de nasteri foarte mic. Infertilitatea este considerata, din pacate, la noi in tara, un moft, nu o afectiune medicala. Si nu este tratata ca atare.

“Ma bucur ca Primaria Capitalei este partener al acestui eveniment! Sustin cu tarie eforturile pe care medicii le fac pentru a darui cuplurilor care intampina probleme sansa de a avea copii. Am prieteni care trec prin momente dificile din aceasta cauza, cunosc foarte bine sentimentul pe care il ai in astfel de situatii, dar si extraordinara fericire simtita la auzul vestii ca, dupa o adevarata lupta, vei avea copilul mult asteptat. Aceasta este, cu adevarat, minunea pe care ne-o ofera viata, implinirea de care are nevoie fiecare om, si mersul inainte al unei natiuni. Primaria Capitalei a decis recent acordarea unui stimulent financiar de 2500 de lei nou-nascutilor din Bucuresti, tocmai pentru a le fi alaturi tinerelor familii. Voi incuraja de fiecare data initiativele care ajuta copiii si familiile, cred din tot sufletul ca acesta este unul dintre cele mai importante domenii in care autoritatile trebuie sa se implice”, a declarat Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea.

Grecia, destinaţia perfecta de vacanta si de… facut bebelusi

Una dintre tarile care a inteles cat de importanta este tratarea infertilitatii pentru sanatatea unui popor este Grecia. Rata de reusita a procedurilor de fertilizare este de peste 50%, datorita performantelor medicale dar si a confortului psihic pe care il au cuplurile mergand in aceasta tara, la tratament, ca in vacanta. In ultimii ani, tot mai multi copii si din Romania au fost conceputi in Grecia. 

“In ultimii 3 ani, peste 1200 de copii au fost conceputi in Grecia si nascuti in Romania. Ne-am propus sa sarbatorim copiii, sa ne bucuram impreuna cu ei si parintii lor, dar si sa marcam o zi a constientizarii problemelor de fertilitate pe care le intampina unele cupluri, in prezent, din ce in ce mai multe. Vestea buna este ca 95% dintre problemele de fertilitate au rezolvare. Cu o conditie: consultarea unui medic specialist in infertilitate.

Timpul nu este, din pacate, aliatul acestor cupluri cu probleme, asadar, cu cat merg la o consultatie medicala mai repede, cu atat mai bine. In felul acesta, poate vom reusi sa nu mai avem varsta drept principala cauza non-medicala de infertilitate”, ne-a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, directorul Asociatiei pentru Reproducere Umana din Romania, unul dintre organizatorii evenimentului.

Prof. dr. Konstantinos Pantos, unul dintre cei mai renumiti medici specialisti in infertilitate, datorita caruia 40.000 de copii au fost nascuti in intreaga lume, a fost prezent la acest eveniment. Au mai participat Panayiotis Kouroumplis, ministrul elen al Transporturilor Maritime şi Politicilor Insulare din Grecia, Giorgos Patoulis, presedinte al Asociatiei Primăriilor din Grecia şi preşedinte al Colegiului Medicilor, Mircea Titus Dobre, Ministrul Turismului din Romania, si Cristian Grasu, secretar de stat, Ministerul Sanatatii din Romania.
 

Preluat de la: Csid.ro