lansare-experimentala-de-racheta-iraniana-sejil-2-1-600.jpg
Coreea de Nord a lansat vineri dimineață (ora Tokyo) o rachetă, din cartierul Sunan al capitalei Phenian, care a survolat Japonia, a anunțat guvernul nipon, precizând că anunțul acestui tir a fost făcut cu câteva minute mai devreme de agenția sud-coreeană de presă Yonhap, transmit Reuters și AFP.

Dispozitivul a survolat insula japoneză Hokkaido (nord) la orele 07.26 (joi, 22.06 GMT), au precizat autoritățile nipone, subliniind că sistemul de avertizare J-Alert a fost declanșat în mai multe regiuni din nordul arhipelagului, transmite agerpres.ro.

„Trece o rachetă. Trece o rachetă. Se va întâmpla probabil deasupra Insulei Hokkaido din direcția Oceanului Pacific. Mai ales nu strângeți obiectele pe care le puteți găsi”, a precizat sistemul de alarmă J-Alert, potrivit imaginilor transmise de mass-media.

Acest nou tir a avut loc în timp ce premierul japonez, Shinzo Abe, se află într-o vizită în India unde, joi, a lansat un nou apel la întărirea presiunii asupra Coreii de Nord.

A fost a doua oară în mai puțin de o lună când o rachetă nord-coreeană a survolat arhipelagul nipon. Precedentul dispozitiv a trecut peste nordul Japoniei la 29 august.

Între timp, Coreea de Nord a efectuat al șaselea test nuclear la 3 septembrie.

Acest tir este riposta regimului de la Phenian la a opta serie de sancțiuni votate în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU, luni, la New York, după ultimul test nuclear nord-coreean.

Uniunea Europeană și-a consolidat joi sancțiunile împotriva Coreei de Nord prin adoptarea măsurilor decise la începutul lunii august de Națiunile Unite ca răspuns la ultimul tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) nord-coreeană capabilă să lovească continentul nord-american.

În general, UE se aliniază sancțiunilor decise de ONU și a promis că va adopta și ea noile măsuri punitive la adresa Coreei de Nord — inclusiv o limitare a aprovizionării cu petrol — decretate la începutul săptămânii ca urmare a testului nuclear nord-coreean de la începutul lunii septembrie.

Preluat de la: diez.md