tuse-copil.jpg

Orice copil tuşeşte din când în când. Când ne ocupăm de copilul care tuşeşte, trebuie să luăm în considerare două probleme diferite, cunoscute în jargonul medical drept tusea acută şi tusea cronică.

Majoritatea celor care nu au cunoştinţe medicale folosesc cuvântul “cronic” cu înţelesul de “foarte rău” – ca în expresia “astăzi am o durere de spate cronică”. De fapt, “cronic” înseamnă că problema se manifestă pe termen lung.

Bronşita cronică este bronşita care durează o perioadă lungă, în timp ce bronşita acută este o problemă de scurtă durată.

Tusea poate fi în realitate un lucru bun. Este modul natural de curăţare a plămânilor sau de a împiedica o infecţie sau o iritaţie să atingă căile respiratorii. Dacă inhalaţi un bob de mazăre în timp ce mâncaţi, tusea care apare expulzează bobul, împiedicând blocarea căilor respiratorii.

Tusea care ne apucă pe cei mai mulţi dintre noi când intrăm într-o cameră plină de fum are un scop asemănător.

Simptome

Tusea poate fi umedă sau seacă. Tusea umedă, cu expectoraţie, este cel mai probabil cauzată de o formă de infecţie, în vreme ce tusea uscată poate fi cauzată de o simplă iritaţie (provocată, să zicem, de funingine, de fum sau eventual de catarul asociat cu o răceală); ori poate fi declanşată de astm.

Părinţii sunt adesea surprinşi atunci când doctorii pun diagnosticul de astm la copii cu o simplă tuse, fără respiraţie şuierată.

Cauzele tusei

Fiecare celulă a corpului are nevoie de o alimentare suficientă şi constantă cu oxigen. Funcţia plămânilor este de a permite oxigenului să pătrundă în sânge prin membranele subţiri din cele mai fine căi aeriene. În acelaşi timp, ei permit ca dioxidul de carbon să fie eliminate din sânge. Oricare dintre componentele acestul sistem poate fi afectată.

Tusea este modul în care organismul încearcă să ţină plămânii neobturaţi şi curaţi. Reflexul de tuse este un mecanism protector. Există multe bariere menite să împiedice substanţele dăunătoare să pătrundă în plămâni. Totuşi, uneori, substanţele iritante sau germenii pot trece dincolo de aceste bariere şi atunci reflexul tusei intră în acţiune, încercând să expulzeze “intruşii”.

Orice provoacă iritarea căilor aeriene poate provoca tuse. Uneori această cauză e infecţia, ca în cazul bronşitei sau bronşiolitei.

Cuvântul “bronşită” înseamnă infecţia bronhiilor sau “infecţie la plămâni”. Mulţi pacienţi şi părinţi se îngrijorează foarte rău când se pune diagnosticul de “bronşită”, deoarece îl confundă cu problema mai gravă a “bronşitei cronice”, o afecţiune repetitivă de lungă durată.

Există mai multe tipuri de tuse care pot afecta copilul

Tusea care se înrăutăţeşte noaptea sau după efort

Este foarte probabil ca tusea care revine întruna, cu precădere noaptea sau după efort, să fie provocată de astm. Într-adevăr, mulţi medici susţin că, până la proba contrarie, copiii cu o tuse persistentă în timpul nopţii au astm. Acest lucru vă poate surprinde, mai ales dacă copilul nu are niciodată o respiraţie şuierată, iar voi ştiaţi că astmul este o afecţiune caracterizată printr-o asemenea respiraţie. De fapt, la mulţi copii tusea e un simptom de astm la fel de important.

Diagnosticul de astm pus copilului dumneavoastră care suferă “doar” de tuse vă poate speria. Importanţa diagnosticului constă în faptul că va conduce la tratamentul corect. Multor copii li se dă antibiotic după antibiotic pentru tuse, atunci când nu ar fi necesar decât un tratament antiasmatic.

Copilul are o respiraţie rapidă şi o tuse seacă

Aceste manifestări pot fi cauzate de bronşiolită, o afecţiune care apare mai ales la copiii mici şi aproape deloc la copiii mai mari. Este cauzată de un virus numit VRS (virusul respirator sinciţial). Simptomele principale ale bronşiolitei sunt respiraţia rapidă şi tusea seacă. Ca şi în alte infecţii virale, antibioticele sunt complet ineficiente şi nu pot elimina tusea, însă inhalarea de abur poate ajuta, alinând simptomele copilului. Doctorul vă va interna probabil copilul în spital dacă se simte rău. De obicei este vorba despre o internare scurtă, dar necesară, căci tratamentul poate elimina foarte rapid simptomele îngrijorătoare.

Tusea convulsivă

Această afecţiune a devenit rară în zilele noastre, mulţumită programelor foarte eficiente de vaccinare, dar în mod sigur nu a fost eliminată complet. Părinţii înţeleg adesea greşit ce înseamnă termenul “convulsivă”. Convulsia nu apare în timp ce copilul tuşeşte, ci în momentul în care inhalează zgomotos şi chinuit aer, la capătul unei crize de tuse. Cu alte cuvinte, simptomul tipic arată aşa: tuse, tuse, tuse, tuse, pauză, convulsie.

Este o afecţiune foarte gravă în cazul sugarilor şi de aceea vaccinările sunt atât de importante. După un acces de tuse, în gura şi nasul copilului poate apărea o spumă transparent formată din mucus. Convulsiile care însoţesc tusea sunt îngrijorătoare şi dureroase, iar copiii au adesea nevoie de spitalizare.

Tusea prelungită poate provoca deteriorări la nivelul creierului şi mai ales al plămânilor. Părinţii se tem adesea de riscurile vaccinărilor, dar ar trebui să nu uite nici pericolele foarte reale care pândesc un copil nevaccinat.

Când să apelăm la medic

În primele două săptămâni de viaţă, tusea poate provoca mai multe probleme decât mai târziu. Nu numai că bebeluşii au căile aeriene foarte fine, dar tusea lor este relativ slabă şi nu poate expulza germenii sau substanţele iritante din interiorul acestor căi.

Cereţi asistenţă medical în cazul unui sugar dacă:

  • Tusea ţine mai mult de câteva zile
  • Tusea este însoţită de temperatură mare
  • Bebeluşul nu mai mănâncă
  • Vi se pare că bebeluşul se simte rău în orice alt mod

În cazul copiilor mai mari, mergeţi la medic dacă:

  • Copilul se simte rău din cauza tusei
  • Copilul tuşeşte mai ales noaptea sau când face effort
  • Tusea a început după un episode de sufocare (e posibil ca micuţul să fi inhalat un corp străin, cum ar fi o alună, o mărgeluşă sau o bomboană)
  • Tusea care urmează unei răceli durează mai mult de o săptămână

„Sănătatea copilului meu”, Dr. David Haslam

Preluat de la: Csid.ro