shfds.jpg
Astăzi, 21 ianuarie, este cea de-a treia zi de luni a anului și este considerată a fi „Blue Monday” sau Lunea tristă. La această concluzie a ajuns un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente ale anului. Tot astăzi, este marcată și Ziua mondială a îmbrățișărilor. Este vreo legătură dintre aceste două sau nu, am încercat să aflăm mai jos.

Începem cu deprimarea: Teoria despre „Blue Monday” (Lunea tristă, n.r.) a apărut în 2005. Psihologul britanic Cliff Arnall este cel ce a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.

Printre aspectele luate în considerare de către psiholog se numără: condiţile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, sărbătorile de iarnă, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni. Astfel, Cliff Arnall a stabilit că cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimantă zi, având în vedere că, în această perioadă, oamenii manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces.

În acest an avem o coincidență, întru cât ziua de 21 ianuarie a picat luni, odată cu cea mai tristă zi din an este marcă și Ziua mondială a îmbrăţişărilor. Aceasta a fost marcată, în premieră, la 21 ianuarie 1986 în Michigan, SUA, și este iniţiativa lui Kevin Zaborney, psiholog şi specialist în prevenirea delicvenţei juvenile. Ideea i-a venit după ce a observat că americanii se ruşinează şi se simt jenaţi atunci când îşi afişează afecţiunea în public, realitate pe care Zaborney a vrut să o schimbe „decretând” Ziua naţională a îmbrăţişărilor în SUA.

Propunerea lui s-a bucurat de un succes pe care nici el nu l-a anticipat, astfel încât, în ultimii ani, 21 ianuarie a devenit Ziua mondială a îmbrăţişărilor, fiind celebrată şi în Canada, Germania, Suedia, Anglia, Rusia, Bulgaria.

Se pare că între cea mai tristă zi și ziua îmbrățișărilor totuși este o legătură: Ziua mondială a îmbrăţişărilor are loc în luna ianuarie căci aceasta este, susţine Kevin Zaborney, luna în care oamenii se simt cel mai deprimați.

Există şi cercetări ştiinţifice care confirmă şi explică efectele benefice ale îmbrăţişatului asupra psihicului uman. Un studiu publicat la Harvard Medical School, în martie 2014, a demonstrat că îmbrăţişările dese şi timp de peste 20 de secunde atât în cazul cuplurilor, cât şi în cel al prietenilor, au rolul de a spori nivelul oxitocinei în organism în paralel cu scăderea cortizolului (hormon asociat cu stresul) şi chiar a tensiunii arteriale.

Mai mult, un studiu realizat la Universitatea Carnegie Mellon sugerează că îmbrăţişările pot îmbunătăţii chiar şi sistemul imunitar, tot prin intermediul oxitocinei. Acesta stimulează alţi hormoni în corp care pot combate infecţiile şi, în plus, contribuie la un somn odihnitor, care la rândul lui întăreşte sistemul imunitar.

Așadar, încercați astăzi să uitați de momentele triste, iar dacă nu vă reușește atunci încercați să folosiți „o doză” de îmbrățișare!

Preluat de la: diez.md