copii-muzeul-astra-1.jpg

Direcția Generală Educație Tineret și Sport (DGETS) organizează concursul municipal „Mari și mici, învățăm de la bunici”. Oportunitatea este destinată elevilor din instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău. Dacă îți dorești să participi, trebuie să realizezi o fotografie sau un videoclip care să surprindă procesul de învățare a unui meșteșug, precum și produsul final.

Concursul se află la prima ediție și își propune să stimuleze interesul tinerilor pentru relaţiile interumane între generații și pentru învățarea unuia dintre meşteşugurile tradiționale, cum ar fi: olăritul, țesutul popular, arta acului, croşetatul, coacerea pâinii, cositul fânului, oieritul, împletitul din fibre vegetale sau orice alt meşteşug tradițional.

# Pentru a te înregistra, realizează o fotografie sau un videoclip în care să prezinți procesul de învățare a unui meșteșug, precum și rezultatul final. Imaginile trebuie să surprindă cadre ale etapelor de realizare a procesului de învățare în care apar atât bunicul/bunica (sau alţi bătrâní), cât și elevul.
# Lucrarea trebuie să fie însoțită de un text în care se detaliază etapele respective şi un mesaj despre importanța meşteşugurilor populare, care poate fi redat în scris sau vocal.
# Videoclipul trebuie să aibă o durată cuprinsă între trei și patru minute.
# Videoclipul poate conține minimum 15 fotografii color sau alb-negru cu o calitate înaltă, care să respecte tema concursului şi condiţiile tehnice.
# Pe ultimul cadru, se vor indica următoarele informații:
— titlul lucrării;
— numele și prenumele participantului;
— vârsta participantului;
— instituția de învățământ;
— numele și prenumele cadrului didactic coordonator.
# Formatul videoclipului poate fi MP4, AVI, MPEG la rezoluție minimă Full HD.
# Atât videoclipul cât şi fotografiile nu vor conține însemne care indică proprietatea, rame sau alte efecte vizuale/filtre care modifică aspectul natural al imaginii.
# Produsul nu va fi publicat până la anunțarea rezultatelor concursului.

Premii:

# Premiul mare – 3 000 de lei;
# Un premiu pentru locul 1 – 2 000 de lei;
# Două premii pentru locul 2 – 1 500 de lei;
# Patru premii pentru locul 3 – 1 000 de lei;
# Patru mențiuni – 500 de lei.

Etapele concursului:
# etapa locală, organizată în instituțiile de învățământ până pe 1 noiembrie 2024;
# etapa municipală, organizată de DGETS pe 8 noiembrie 2024.

La etapa municipală vor participa doar elevii care au obținut premiul mare și locul I la prima etapă. Fiecare instituție poate delega cel mult trei participanți.

După selectarea celor trei elevi care vor participa la etapa municipală, instituțiile de învățământ trebuie să prezinte oferta de participare și lucrările participanților la DGETS, situată pe strada Mitropolit Dosoftei, numărul 99, biroul 22. Modelul de completare a ofertei de participare poate fi găsită în regulamentul concursului. Termenul-limită pentru înregistrare este 4 noiembrie.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md