unnamed-8.jpg

Compania Google România a fost amendă cu suma de 10.000 de lei din cauza apariției denumirii „Catedrala Prostirii Neamului” pe aplicația Google Maps, la solicitarea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„Conform CNCD, decizia Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în „Catedrala Prostirii Neamului” pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate”, scrie Radio Europa Liberă.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în valoare de 10.000 lei printr-o hotărâre, adoptată unanim cu 8 voturi.

Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”, comunică Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

De menționat este faptul că este în premieră când o instituție publică din România cere companiei Google să modifice prima pagină, fie și prin publicarea deciziei administrative a CNCD.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a spus următoarele în raport cu această situație, „Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică în memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”.

Denumirea „Catedrala Mântuirii Neamului” a fost schimbată pe Google Maps la începutul lunii mai 2020, noul nume fiind modificat în „Catedrala Prostirii Neamului”.

 

Preluat de la: diez.md