canall.jpg
Patru instituții media de proveniență rusă, percepute de către UE drept instrumente de propagandă folosite pentru a destabiliza Uniunea Europeană, vor rămâne fără licențe de difuzare în cadrul uniunii.

Este vorba despre posturile TV: NTV/NTV Mir, Rossiia 1, REN TV și Pervâi Kanal.

Această prevedere face parte din cel de-al nouălea pachet de sancțiuni întocmit de Comisia Europeană împotriva Rusiei, după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei.

Pachetul de sancțiuni a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că pachetul va „împinge economia rusă și mașina de război mai departe de pe șine”. Von der Leyen a adăugat că noile sancțiuni vizează „aproape 200 de persoane și entități implicate în atacuri asupra civililor și răpirea copiilor”.

Această declarație de referă la „efortul deschis al Rusiei de a adopta copii ucraineni și de a-i crește ca ruși”, care, potrivit unei investigații realizate de Associated Press, este deja în desfășurare și este una dintre cele mai grave probleme ale acestui război.

Alte prevederi ale noului pachet sunt:
# sancțiuni împotriva a 168 de companii rusești asociate complexului militar-industrial;
# interzicerea exportului de bunuri și tehnologii legate de industria aviatică și spațială, inclusiv interzicerea exportului de motoare pentru aviație și drone;
# interzicerea investițiilor noi în industria energetică și minieră din Rusia;
# interdicția cetățenilor UE de a intra în conducerea companiilor de stat ruse, precum și a companiilor controlate de stat;
# înghețarea activelor altor două bănci rusești și adăugarea Băncii de Dezvoltare Regională a Rusiei pe lista entităților deținute sau controlate de stat rusești care fac obiectul unei interdicții complete de tranzacție.

Amintim că ieri, 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o nouă decizie prin care, pentru perioada stării de urgență în țară, va suspenda licențele mai multor canale de televiziune din republică:
# Primul în Moldova;
# RTR Moldova;
# Accent TV;
# NTV Moldova;
# TV6;
# Orhei TV.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md