colesterol.jpg

S-a vorbit foarte mult despre colesterol, despre cel bun şi cel rău, despre cum putem face să îl păstrăm în limite normale, pentru că această are un rol esenţial în organism. Un nivel ridicat de colesterol poate duce la boali de inimă, accidente vascular cerebrale, ateroscleroză, înfundarea sau rigidizarea arterelor. Iată de ce şi cum trebuie să testezi nivelul colesterolului tău.

Dacă eşti bărbat, ar trebui să îţi controlezi în mod regulat nivelul de colesterol, începând cu vârsta de 35 de ani sau chiar mai devreme. Dacă eşti femeie, ar trebui să începi depistarea colesterolului de rutină în jurul vârstei de 45 de ani. Pentru a fi în siguranţă, este indicată testarea colesterolului la fiecare cinci ani începând cu vârsta de 20 de ani. Dacă ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, boli de inimă, accident vascular cerebral sau hipertensiune arterială sau dacă iei medicamente pentru a controla nivelul de colesterol, ar trebui să-ţi verifici nivelul de colesterol în fiecare an.

Colesterolul: cine este expus acestui risc 

Testarea colesterolului este foarte importantă dacă:
• ai un istoric familial de colesterol ridicat sau boli de inimă
• eşti diagnosticat cu supraponderalitate sau obezitate
• consumi alcool frecvent
• fumezi
• duci un stil de viaţă inactiv
• ai diabet, boli de rinichi, sindromul ovarului polichistic sau o glandă tiroidă subactivă

<!–

Formul de quiz

–>

Toate aceste lucruri pot creşte riscul de a dezvolta colesterol ridicat.

Colesterolul: ce presupune să-l testezi 

Un test complet de colesterol măsoară patru tipuri de lipide sau grăsimi din sânge:

Colesterol total: Aceasta este cantitatea totală de colesterol din sângele tău.
Lipoproteina cu densitate scăzută (LDL) colesterol: Acesta este denumit colesterol „rău”. Prea mult ridică riscul de atac de cord, accident vascular cerebral şi ateroscleroză.
Colesterolul cu densitate mare a lipoproteinelor (HDL): Acesta este denumit colesterol „bun”, deoarece ajută la scăderea colesterolului LDL din sângele tău.
Trigliceride: Când mănânci, corpul transformă caloriile de care nu are nevoie în trigliceride, care sunt stocate în celulele tale grase. Oamenii care sunt supraponderali, diabetici, mănâncă prea multe dulciuri sau consumă prea mult alcool pot avea nivele crescute de trigliceride.

Colesterolul: pregătirea pentru analiză 

Dacă vrei doar să verifici conţinutului HDL şi a nivelului total de colesterol, este posibil să poţi mânca în prealabil. Cu toate acestea, dacă ai un profil complet lipidic de făcut, ar trebui să eviţi să mânânci sau să bei altceva în afară de apă timp de 9 până la 12 ore înainte de test.

Înainte de test, trebuie să-i spuneţi şi medicului despre:
• orice simptome sau probleme de sănătate pe care le întâmpini
• istoricul familial al sănătăţii inimii
• toate medicamentele şi suplimentele pe care le iei în prezent

Dacă iei medicamente care ar putea creşte nivelul de colesterol, cum ar fi pilulele contraceptive, medicul îţi poate cere să nu mai iei aceste medicamente cu câteva zile înainte de test.

Ce înseamnă rezultatele testului?

Nivelurile de colesterol sunt măsurate în miligrame (mg) de colesterol per decilitru (dL) de sânge. Rezultatele ideale pentru majoritatea adulţilor sunt:

LDL: 70 până la 130 mg / dl (cu cât este mai mic numărul, cu atât mai bine)
HDL: mai mult de 40 până la 60 mg / dl (cu cât numărul este mai mare, cu atât mai bine)
Colesterol total: mai mic de 200 mg / dl (cu cât numărul este mai mic, cu atât mai bine)
Trigliceride: 10 până la 150 mg / dl (cu cât numărul este mai mic, cu atât mai bine)

Dacă nivelul de colesterol este în afara intervalului normal, este posibil să ai un risc mai mare de boli de inimă, accident vascular cerebral şi ateroscleroză. Dacă rezultatele testelor sunt anormale, medicul poate să comande un test de glicemie pentru a verifica diabetul zaharat. Medicul poate efectua de asemenea un test al funcţiei tiroidiene pentru a determina dacă tiroida este inactivă.

Colesterolul: rezultatele testelor pot fi incorecte?

În unele cazuri, rezultatele testelor de colesterol pot fi greşite. De exemplu, un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a constatat că o metodă comună pentru calcularea nivelurilor de colesterol LDL produce adesea rezultate inexacte.

Dieta necorespunzătoare, medicamentele, eroarea umană şi o varietate de alţi factori pot determina testul să producă rezultate fals-negative sau false-pozitive. Testarea atât a nivelurilor HDL cât şi a nivelului LDL produce de obicei rezultate mai precise decât verificarea LDL în monoterapie.

Pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol:

• Renunţă la fumat şi limitează consumul de alcool.
• Evită alimentele bogate în grăsimi şi alimentele bogate în sodiu, menţinând în acelaşi timp o dietă echilibrată. Consumă o mare varietate de legume, fructe, produse din cereale integrale, produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi şi surse slabe de proteine.
• Fă sport regulat. Încearcă să faci 150 de minute de activitate aerobică moderată intensă pe săptămână, precum şi două sesiuni de activităţi de consolidare a muşchilor.

Preluat de la: csid.ro