hackeri.jpg
În ultimele 72 de ore, au fost contracarate circa 80 de tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală din Republica Moldova. Despre aceasta anunță Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).

STISC anunță că ținta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice, impactul asupra funcționării acestora fiind unul limitat: „Natura atacurilor este complexă, pe mai mulți vectori, având un caracter adaptiv continuu la măsurile de răspuns întreprinse. Intensitatea acestora s-a modificat, crescând continuu pe parcursul zilei. Toate tentativele de compromitere a sistemelor au fost raportate instituțiilor de aplicare a legii”.

Scopul acestor tentative de atac cibernetic a fost de a cauza indisponibilitatea resurselor informaționale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, având obiectivul de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaționale.

„Conform analizei preliminare, atacurile au un caracter distribuit și sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări, de pe echipamente și rețele compromise – situație tipică pentru astfel de incidente cibernetice”, se arată într-un comunicat al STISC.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică anunță că va comunica periodic despre evoluția situației privind atacurile cibernetice.

Pe 24 august 2022, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gravrilița, a confirmat în cadrul unei conferințe de presă că mai multe site-uri ale instituțiilor de stat au fost supuse unor atacuri cibernetice, inclusiv cel al Guvernului Republicii Moldova.


În presă, au apărut informații că inițiatorii acestor atacuri sunt cei din gruparea pro-rusă Killnet. De altfel, în spațiul mediatic au fost transmise și capturi de ecran cu discuțiile acestor atacatori de pe pagina „We are Killnet” din Telegram, unde aceștia au menționat despre dorința lor de a ataca siteurile importante din Republica Moldova.

Killnet este un grup de hackeri pro-ruși, cunoscut pentru atacurile sale cibernetice împotriva instituțiilor guvernamentale și companiilor private din mai multe țări ale lumii în timpul invaziei ruse asupra Ucrainei din anul curent. Se crede că grupul a fost format în jurul lunii martie a aceluiași an – 2022.

Amintim că, în data de 12 august, serverul poștei electronice a președinției a fost supus unui posibil atac cibernetic, iar cazul a fost investigat.

Preluat de la: diez.md