uy.jpg
Aproximativ 300 de profesioniste din sectorul IT au participat la prima ediție a evenimentului  „Tech Women Summit” – primul summit în domeniul ICT dedicat în exclusivitate fetelor și femeilor. Reuniunea a adus în prim plan noutățile din domeniu, discursuri captivante, abordări inovatoare și oportunități interesante pentru dezvoltarea în carieră. „Tech Women Summit” a fost organizat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC în parteneriat cu Platforma/Comunitatea „Tech Women” și cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a Suediei și UN Women.

Dereck J. HOGAN, Ambasadorul SUA în Republica Moldova:  „Mă bucur să fiu prezent la primul summit dedicat în exclusivitate femeilor și fetelor care activiează în domeniul IT. Sunt extrem de impresionat să văd atât de multe femei de succes aici, la acest eveniment și nu pot să nu remarc că acesta este viitorul Republcii Moldova. Mă uit în jur și văd sute de minți luminoase, profesioniste talentate și multă dorință de a crește, de a crește piața și de a crește societatea. Sunt sigur că lucrând împreună și susținându-vă reciproc puteți să mișcați companiile voastre pe o treaptă mai sus și să vă construiți un viitor luminos aici, în Moldova. SUA a lucrat cu Moldova pentru mai bine de un deceniu pentru a dezvolta sectorul ICT de aici, acum, acest domeniu a devenit unul strategic pentru economia națională oferind locuri de muncă bine plătite pentru profesioniștii din domeniul tehnic.”

99

Adam AMBERG, șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei: „Un număr mai mare al femeilor implicate în domeniul IT poate contribui la creșterea economică a țării și poate aduce o valoare adaugată acestui domeniu. Statisticle arată femeile se străduiesc să aleagă științele STEM, cu toate acestea cifrele arată că interesul fetelor și al băieților în domeniul IT este aproximativ similar, până la aproximativ 12 ani, iar interesul pe genuri începe să sufere schimbări pe perioada adolescenței. Acum este extrem de important să ne focusăm eforturile pentru a susține fetele și de a le oferi programe de orientare în carieră.”

jj

Ulziisuren JAMSRAN, reprezentant  UN Women în Moldova: „Unul dintre aspectele importante pe care le urmărim împreună cu finanțatorii externi este să contribuim la angajarea fetelor și tinerelor femei din diferite părți ale lumii în diferite activități și nu este vorba doare de traininguri care au ca scop dezvoltarea abilităților. La mai multe evenimente pe care le-am susținut vorbeam cu fetele din mediul rural, care îmi spuneau că erau nevoite să plece de acasă pentru o zi pentru a participa la diferite traininguri în IT, întrucât în multe regiuni există preconcepția că IT-ul este un domeniu destinat bărbaților. Un summit ca acesta are rolul de a răspândi informațiile despre domeniul IT, de a alinia realitățile din exterior cu cele din Moldova. ”

nb

Vitalie Tarlev, secretar de stat, Minsterul Economiei și Infrastructurii al RM: „Minsterul Economiei și Infrastructurii a investiti mult în ultimii ani  și a contribuit la dezvoltarea unei societăți informaționale în Republica Moldova. Suntem în pragul de a arăta unele reușite în ceea ce privește cele mai curajoase proiecte în care ne-am angajat. Am ajuns la etapă la care principala constrângere de creștere a industriei IT din Republica Moldova a devenit capitalul uman. Mă bucur că  a fost atinsă această strună pentru a găsi rezervele necesare de creștere, iar acest eveniment vine să spargă niște stereotipuri și să găsească resursele necesare de creștere.”

uy

„Tech Women Summit” a oferit o platformă eficientă pentru transferul de experiență și cunoștințe pentru profesionistele IT, pentru împărtășirea de oportunități, pentru porția de motivație, dar și pentru susținerea reciprocă. Cele șase speakere, profesioniste care sunt nume de referință în industria IT și care provin din Franța, Olanda, România și Moldova le-au dezvăluit tinerelor prezente experiențe care inspiră, le-au vorbit despre inovații pe care le pot utiliza în procesele de lucru și le-au oferit doza necesară de motivație pentru a valorifica din plin oportunitățile pe care le generează domeniul IT.

kjk

În Republica Moldova, ponderea femeilor angajate în domeniul TIC constituie 17-18% din totalul persoanelor angajate în domeniul IT, un număr care se aliniază trendurilor europene. Sunt și exemple de companii în care numărul de femei atinge 24-29%. Femeile sunt plătite la fel de bine ca și bărbații în acest domeniu, atât în Moldova cât și în țările UE. Totuși, ponderea femeilor care renunţă la o carieră în domeniul IT este mult mai mare comparativ cu ponderea bărbaţilor. Conform unui studiu publicat în 2008 de Harvard Business Review  privind situaţia femeilor în domeniul tehnologiei, în timp ce bărbaţii avansează în carieră, femeile stagnează, multe dintre ele simțindu-se marginalizate. După 10 ani de experienţă de lucru, 41% din femeile angajate abandonează industria IT, comparativ cu doar 10% bărbaţi.. După 10 ani de experienţă de lucru, 41% din femeile angajate abandonează industria IT, comparativ cu doar 10% bărbaţi. La nivelul Uniunii Europene, un studiu al Comisiei Europene arată că produsul intern brut al Uniunii Europene ar putea fi crescut cu 9 miliarde dacă mai multe femei ar fi angajate în sectorul IT.

Preluat de la: diez.md