carte.jpg
Odată ce Republica Moldova are 31 de ani de independență, #diez a decis ca de Ziua Limbii Române să îți prezinte 31 de curiozități despre limba română. Cel mai scurt cuvânt este format din două litere, iar cel mai lung are o lungime de 44 de litere. Mai multe curiozități vedeți în lista de mai jos.

#1. Oficial, cu o lungime de 44 de litere, cel mai lung cuvânt din limba română este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și îl putem găsi doar în dicționarele medicale, nu și în DEX. Este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la muncitorii din mine, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. Se află pe locul III în topul celor mai lungi cuvinte din Europa. Pe primul loc se găsește un cuvânt german cu o lungime de 79 de litere, iar pe locul II un cuvânt turcesc cu o lungime de 70 de litere, ambele fiind cuvinte compuse, în timp ce cuvântul românesc este unul tehnic.

#2. Limba română este singura limba europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte care conțin doar vocale: „Oaia aia e a ei”.

#3. Cel mai lung cuvânt din DEX care conține doar vocale este uiuiu (interjecţie, chiot de bucurie).

#4. Cel mai lung cuvânt care conține o singură consoană este acioaiei (obiect realizat din aliaj, tinchea, cuțit și este cel mai lung cuvânt [opt litere] românesc).

#5. Cel mai lung cuvânt care începe și se termină cu o vocală, în rest conține doar consoane: înspre.

#6. Cel mai lung cuvânt care denumește o localitate din Romania: Streisângeorgiu.

#7. Cel mai scurt cuvânt care denumește o localitate: Ip.

#8. „Abces” este singurul cuvânt care conține grupul de litere ABC.

#9. O listă de propoziții care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul:
— Ele ne seduc cu desenele;
— Era să pozez o pasăre;
— Elisa va lăsa Toyota sa la Vasile;
— Era o tipă răpitoare.

#10. Abțigui – a se îmbăta, a da (cuiva) o bătaie (ușoară).

#11. Autoînsămânţările – este cel mai lung cuvânt articulat (17 litere) care conține toate cele opt vocale ale limbii române: a, ă, â, e, i, î, o, u și semnifică însămânțarea naturală a plantelor prin scuturarea semințelor.

#12. Bitáng  străin, vagabond, ștrengar, bastard, copil neligitim.

#13. Bildungsromanesc (din germ. bildungsroman) este cel mai lung cuvânt (16 caractere) care conține o singură dată cele cinci vocale principale ale limbii române (a, e, i, o. u) și semnifică „romanesc”.

#14. Incunabul – exemplar dintr-o carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului (înainte de anul 1500).

#15. Partuză – ședință colectivă de desfrâu (sexual).

#16. Sicofant – denunțător, delator; clevetitor.

#17. Schwyz (numele unei rase de taurine) este cel mai lung cuvânt al limbii române format numai din consoane.

#18. Electroglotospectrografie (25 de litere și cel mai lung cuvânt din limba română; cuvânt împrumutat din franceză) – este un termen medical, și anume o metodă de stabilire a compoziției armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obținute cu electroglotograful. Acesta din urmă e un aparat care înregistrează vibrațiile dintr-o zonă a laringelui, cea dintre coardele vocale.

#19. Elenofonele – încercați să citiți cuvântul de la dreapta la stânga. Veți obține același cuvânt. Acesta este, se pare, cel mai lung cuvânt palindrom din limba română (11 litere) și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”.

#20. Dacă ar fi să alegem „câștigătorul” dintre cuvintele de bază (elenofonele e la plural) atunci ne-am opri asupra substantivului calabalâc. Asta dacă menținem regulile rebusistice: a este și â sau ă, t-ţ, s-ş, i-î. Calabalâc – obiecte felurite (în dezordine), bagaje cu care călătorește sau se mută cineva; catrafuse, agărlâc.

#21. „C” este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română.

#22. „Y” este litera cu care încep cele mai puține cuvinte în limba română.

#23. Consoana cea mai frecventă în cuvintele limbii române este „R”, urmată de „T”.

#24. În afara literelor „Q”, „W” şi „Y” care nu sunt specifice limbii române, cea mai rară consoană în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J”.

#25. Hemistih este singurul cuvânt care începe şi se termină cu litera „H”.

#26. Înzăvorî este singurul cuvânt care începe şi se termină cu litera „Δ.

#27. Jivraj este singurul cuvânt care începe şi se termină cu litera „J”.

#28. Xerox este singurul cuvânt care începe şi se termină cu litera „X”.

#29. Șalincă  basma, broboadă mai groasă purtată de femei în timpul iernii, acoperământ pentru cap făcută dintr-o țesătură sau dintr-o împletitură.

#30. Aproape 40 % din totalul cuvintelor limbii române provin din limba franceză, italiană și puțin turcă.

#31. Anțărț – acest cuvânt provine din limba latină de la anno tertio, și înseamnă acum doi ani.

Preluat de la: diez.md