Alegeri-prezidentialereferendum-poze-2.jpg

Asociația Promo-LEX are un rol esențial în monitorizarea proceselor electorale din Republica Moldova, dispunând de o echipă de observatori organizați în două categorii: pe termen lung și pe termen scurt. Ca să înțelegem mai bine procesul de pregătire a observatorilor și despre modalitatea prin care poți să devii unul dintre ei în ziua alegerilor, am discutat cu reprezentanții asociației.

Observatorii pe termen lung recrutează observatorii pe termen scurt. Așa se formează o echipă de observatori. Un observator pe termen lung responsabil de un raion recrutează persoane pentru a deveni observatori pe termen scurt, strict pentru ziua alegerilor, totul în funcție de localitățile unde sunt deschise secții de votare. Observatorii recrutați pe termen scurt, la fel ca în cazul observatorilor recrutați pe termen lung, trebuie să îndeplinească anumite condiții: să dețină o integritate și discreție profesională etc. Atât observatorii pe termen lung, cât și observatorii pe termen scurt, până în ziua alegerilor, beneficiază de instruiri din partea echipei centrale.

În cadrul instruirilor, observatorii sunt familiarizați cu procedura de lucru în perioada electorală, în ziua alegerilor și perioada postelectorală, cu drepturile și obligațiile pe care le au, cu modalitatea de raportare din teritoriu (pentru observatorii pe termen lung) și cu raportarea în ziua alegerilor (observatorii pe termen scurt). De asemenea, aceștia semnează un Cod de conduită pe care sunt obligați să-l respecte.

Conform Promo-LEX, diferența dintre cele două tipuri de observatori este că observatorii pe termen scurt sunt implicați în procesul de observare a alegerilor strict în ziua scrutinului.

În responsabilitățile acestora intră:
# observarea deschiderii secțiilor de votare;
# cum se desfășoară votarea;
# închiderea secției de votare;
# numărarea voturilor;
# obținerea proceselor-verbale de la birourile electorale ale secțiilor de votare.

De cealaltă parte, observatorii pe termen lung sunt implicați în sesizarea procesului electoral de la începutul perioadei electorale și până după finalizarea tuturor proceselor după consumarea scrutinului. Observatorii pe termen lung sunt recrutați de către coordonatorii teritoriali și echipa centrală a celor de la Promo-LEX.

Ca o persoană să poată deveni un observator pe termen lung, aceasta trebuie să îndeplinească anumite cerințe în mod obligatoriu:
# candidații la această funcție nu pot fi membri/activiști ai partidelor politice/mișcărilor social-politice etc.;
# să dețină integritate și discreție profesională;
# să dețină studii medii sau superioare în domeniul juridic, științe politice, economic, social, educațional, APL, media etc.;
# să posede experiență de muncă (inclusiv voluntariat) de minimum un an.

Există două tipuri de echipe: cele statice și cele mobile. În ziua alegerilor, în secțiile de votare din țară și de peste hotare sunt prezente echipele mobile care monitorizează procesul de votare și raportează cele necesare către echipa centrală.

Echipele mobile sunt formate din câte doi observatori pe termen scurt, care monitorizează procesul de votare pentru o perioadă limitată în mai multe secții unde nu sunt echipe statice.

Potrivit Promo-LEX, modalitatea de a deveni observator pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale rămâne aceeași. În caz că se va decide deschiderea mai multor secții de votare pentru acest tur de alegeri, asociația va recruta noi candidați. În caz contrar, vor rămâne aceeași.

Toți observatorii Promo-LEX sunt acreditați de către Comisia Electorală Centrală (CEC).

În acest material, tinerii și tinerele ne povestesc despre prima lor experiență de vot.

Preluat de la: diez.md