ciclu.jpg

Culoarea, textura şi cantitatea sângelui menstrual poate dezvălui multe aspecte ale sănătăţii tale. „Pe parcursul vieţii, o femeie are între 400 şi 500 de menstre”, spune Linda Bradley, medic ginecolog. De obicei, menstruaţia durează între 3 şi 7 zile şi ciclul variază de la 24 la 35 de zile. Ce depăşeşte acest tipar nu este considerat un semn bun şi ar trebui făcute investigaţii amănunţite, recomandă specialistul.

„E bine de ştiut că sângele menstrual nu e tocmai sânge. Cel puţin nu în totalitate. Acesta este o combinaţie de mucus, sânge şi ţesut desprins de pe pereţii uterului, iar culoarea şi consistenţa variază în funcţie de anumiţi factori”, susţine Nanette Santoro, membru al Societăţii de Endocrinologie Americane şi conferenţiar în cadrul Universităţii de Medicină din Colorado.

Sânge cu cheaguri la ciclu: sunt motive de îngrijorare?

Menstruaţia cu cheaguri nu este neapărat un semnal de alarmă că ceva este în neregulă cu organismul nostru, dar ar trebui să ne îngrijorăm atunci când acestea au dimensiuni mari, menstrele sunt dureroase, abundente şi depăşesc 7 zile.

„De regulă, cheagurile sunt dizolvate de enzimele prezente în uter. Dacă acestea nu îşi fac treaba, înseamnă că există un dezechilibru hormonal. În astfel de situaţii, recomand consultul medicului ginecolog, pentru a depista cauza şi a stabili un tratament eficient”, adaugă dr. Santoro.

Astfel de simptome pot ascunde afecţiuni precum polipi uterini, fibrom, leziuni la nivelul mucoasei uterului, niveluri hormonale dezechilibrate sau chiar cancer.

„Sângele menstrual de culoare maronie sau cu tentă ruginie nu este motiv de îngrijorare. Acest lucru este determinat de folosirea steriletului ori de administrarea pilulelor anticoncepţionale. Însă mirosul neplăcut poate da de gol o infecţie vaginală sau o boală cu transmitere sexuală”, spune dr. Bradley.


Nu ignoraţi durerile persistente

Nici durerea severă, oboseala persistentă şi absenţa menstruaţiei nu trebuie trecute cu vederea, deoarece pot semnala tulburări de alimentaţie, precum anorexia, bulimia, malnutriţia, sau excese privind exerciţiile fizice.

De asemenea, „dezechilibrele hormonale – fie că sunt cauzate de sarcină, instalarea menopauzei sau bolile tiroidiene – pot duce la perioade în care menstruaţie întârzie. Astfel de probleme pot întâmpina mai ales persoanele care suferă de diabet, boli hepatice sau cronice”, adaugă dr. Bradley.

Ce trebuie să reţinem este faptul că, în fiecare lună, corpul nostru eliberează un ovul, iar atunci când ceva este în neregulă cu sănătatea noastră, organismul decide să „amâne” acest proces, care se manifestă prin ciclu menstrual neregulat, prelungit sau cu cheaguri, precum şi cu dureri intense sau alte simptome neplăcute.

Sursa: Time.com

Preluat de la: Csid.ro